Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Nie dało by się kupić takiej turbiny na zwykłym silniku DC ? Bo z tego co widzę to w powyższym robocie jest tam silnik bezszczotkowy.

Korzystaliśmy kiedyś z podobnych rozwiązań na klasycznym silniku DC (EDF 40) jednak szczotki w tym silniku bardzo szybko ulegały zużyciu przy wysokich prędkościach obrotowych i pracy w takich warunkach. W kwestii żywotności zdecydowanie lepiej spisują się silniki bezszczotkowe, które nie posiadają tego elementu 🙂

Korzystaliśmy kiedyś z podobnych rozwiązań na klasycznym silniku DC (EDF 40)

A jest może jakiś polski sklep oferujący podobną turbinę jak ta w linku? - żeby też była na silniku DC

Udało mi się kiedyś (ponad rok temu) kupić na Allegro, ale z tego co widzę konto sprzedającego zostało zawieszone, więc pozostaje szukać innych źródeł. A swoją drogą, dlaczego tak zależy na silniku DC?

A swoją drogą, dlaczego tak zależy na silniku DC?

Ownya pewnie chodzi o prostotę tego rozwiązania i na pewno tyunel z silnikiem szczotowym byłby tańszy (odpada cena regulatora).

Tylko jeżeli weźmiemy pod uwagę konieczność wymiany silnika / szczotek co kilkanaście przejazdów (a model, który podałem wcześniej padał bardzo szybko w tym zastosowaniu) to koszty mogą się co najmniej zrównać, nie wspominając już o stracie czasu 🙂

Dawid 95, dałoby, teoretycznie na każdej tokarce by się dało, bo liczy się dokładność a nie wielkość tokarki. W praktyce na takiej z 4m łożem to trochę mogłoby być ciężko 😋

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie ilości pinów. Nie brakowało Wam ich ? Ja projektuję schemat też na takim procesorze i krucho się robi z pinami. Zwłaszcza ,ze po 2 piny muszą być zajęte na enkoder.

Mam pytanie odnośnie ilości pinów. Nie brakowało Wam ich ? Ja projektuję schemat też na takim procesorze i krucho się robi z pinami. Zwłaszcza ,ze po 2 piny muszą być zajęte na enkoder.

Impact2 nie ma enkoderów.

• 4 tygodnie później...

Chciałbym się dowiedzieć jakie wymiary ma robot. Długość, szerokość płytki głównej oraz długość, szerokość listwy z czujnikami.

• 3 tygodnie później...

Ja mam pytanie donośnie taśmy łączącej płytkę główną z czujnikami. Jak się sprawdza przy wielokrotnym wpinaniu i wypinaniu taśmy? Nie załamuje się?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...