Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat układu prostego Line Followera

kampo

Pomocna odpowiedź

Witam. Jako, że to jest mój 1 post, chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum 🙂 A teraz do rzeczy:

Przy projektowaniu układu sugerowałem się tym kursem, ale mam parę wątpliwości.

Od razu napiszę, że na książki mnie nie stać.

Oto moje pytania:

1. Na schemacie z kursu jest kilka kondensatorów, ale nie są uwzględnione. W jakich sytuacjach te kondensatory powinny być zastosowane?

2. Transoptor CNY70 zasilany jest napięciem 5V, natomiast rezystor zmniejsza to napięcie do 2,5V (tak?). W takim razie większe napięcie daje większą czułość? A większy prąd co daje?

3. W Atmedze pin AVCC i AREF dostaje napięcie 5V i znowu są tam elementy, których na płytce nie lutujemy.

4. Do pinu PD6 podłączona jest dioda i rezystor, także napięcie na diodzie wynosi 2,5V. W takim razie napięcie jakie dostarczymy uC, "wypluwa" z pinów wyjściowych?

5. Zasilanie - robot będzie zasilany 4 bateriami AA lub zasilaczem 6V. Stabilizator teoretycznie jest potrzebny. Natomiast na schemacie z kursu sa jeszcze kondensatory, które tak samo jak stabilizator nie zostały wykorzystane. Głównie chodzi mi o stabilizator - ten 1V po prostu nie szkodzi?

6. Rezystor przy pinie RESET w Atmedze w jakich sytuacjach jest przydatny?

Na razie to tyle, pewnie jeszcze coś mi wpadnie, więc ewentualnie dopisze.

Pozdrawiam.

1: https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-zaklocenia-w-pracy-mikrokontrolerow-poradnik-praktyczny-dla-robotykow-vt6913.htm?highlight=filtrowanie

2: Tutaj nie mam pewności, więc się nie wypowiem 😋

3: patrz pkt 1

4: Hmm...na pinach wyjściowych (przy standardowym ustawieniu), jeżeli masz stan wysoki, to pojawia się na nich napięcie zasilania, jeśli niski, to zero (masa)

5: Ten 1V to za mało dla tego stabilizatora. Poczytaj o stabilizatorach.

6. W jakich? W każdych. Przez rezystor łączysz pin RESET do zasilania. Stan niski na tym pinie po prostu zrestartuje uC. Dlatego trzeba trzymać na nim stan wysoki.

Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Za chwile biorę się do lektury.

Mam jeszcze "dopełnienie" pytania 6 (zapomniałem też o tym wspomnieć). Mianowicie, do pinu RESET na schemacie jest rezystor, ale ten także nie został przylutowany.

Do tego to, że RESET jest połączony ze złączem programatora. Tutaj jak się nie mylę, programator trzyma na tym pinie stan wysoki, a jak zmienimy odpowiednio zworkę, to go zresetuje. A co jeśli programator nie jest podłączony? Wtedy RESET nie dostaje żadnego prądu i ma stan niski, czyli RESET, gdy dostanie zasilanie z baterii. O co tu chodzi? I nie pomyliłem/ubzdurałem sobie czegoś? A może nie zrozumiałem sensu "stanów"?

Co do stabilizatorów - niedawno widziałem artykuł akturat o 7805, ale teraz gdzieś go wcięło i nie mogę znaleść. Jak dobrze pamiętam, minimalne napięcie wejściowe w nim musiało być >= 7V. W takim razie trzeba zastosować inny stabilizator, czy jeszcze coś innego?

Pozdrawiam.

Jakiś stabilizator LDO. Aczkolwiek nie wiem dokładnie jakie są dostępne na rynku (pod kątem parametrów, czyli ile "więcej" napięcia potrzebują)

Odnośnie pinu RESET, zajrzyj do datasheeta atmega8:

If the RSTDISBL Fuse is programmed, PC6 is used as an I/O pin. Note that the electrical characteristics of PC6 differ from those of the other pins of Port C.

If the RSTDISBL Fuse is unprogrammed, PC6 is used as a Reset input. A low level on this pin

for longer than the minimum pulse length will generate a Reset, even if the clock is not running.

The minimum pulse length is given in Table 15 on page 38. Shorter pulses are not guaranteed to

generate a Reset.

The various special features of Port C are elaborated on page 61.

Nie wiem dlaczego nie ma tam rezystora. Aż tak się nie znam 😉

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Rozumiem.

Mam następne pytanie:

VCC Digital supply voltage.

AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC.

AREF is the analog reference pin for the A/D Converter.

We wspomnianym przeze mnie kursie napięcie na VCC jest jedynie podczas programowania. Baterie zasilają AVCC i AREF. Tak samo mam je traktować?

Według tego obrazka, AVCC i AREF sa zasilane osobno z baterii. VCC jest zasilane tylko podczas podłączenia programatora przez złącze KANDA, czyli wynika z tego, że VCC podczas jazdy robota nie musi być zasilane, natomiast z wpisu, a także datasheetu powinno wyglądać to tak. Teraz nie wiem, czy VCC ma być ZAWSZE zasilany, czy tylko podczas programowania.

Ps: Bardzo ciekawy serwis 🙂

Tą scieżkę właśnie też zauważyłem, ale pytam, ponieważ tam nie ma prawa być jakiegokolwiek prądu 😉 CNY70 raczej nie są źródłem, a VCC nie jest wyjściem. Dlatego też nie mogę rozwiązać zagadki: skąd czujniki linii biorą zasilanie? Od ich płytki wychodzą tylko kable, które są podłączone do uC i kable, przez które powinno iść zasilanie do czujników.

Nie widzę po prostu skąd tam się bierze prąd na zasilanie transoptorów i Atmegi. Jedynie zasilanie ze złącza programatora jest "normalne".

Dogadaliśmy się przez gg i wyszło, że jestem ślepy ;D

Tematu proszę nie zamykać na razie, ponieważ moge mieć jeszcze jakieś problemy.

--------------------

Teraz mam dylemat z zasilaniem 🙂

Posiadam zasilacz z dzielnikiem (1,5 do 12V, co 1,5V).

Silniki są na napięcie 6V (HL149), Atmega8L 2,7-5,5V, mostek 5V i czujniki linii 5V.

Mogę zrobić 7,5V + stabilizator, wtedy 5V na wszystko idzie. Mogę też zastosować napiecie 4,5V lub 6V bez stabilizatora. I tutaj nie jestem pewny, czy 4,5V wystarczy mostkowi i czujnikom lub czy te 6V im i uC nie zaszkodzi. Wolałbym, żeby te bardziej wartościowe części wytrzymały jak najdłużej, żebym mógł je ewentualnie potem wykorzystać.

Zapomniałem jeszcze o tym:

2. Transoptor CNY70 zasilany jest napięciem 5V, natomiast rezystor zmniejsza to napięcie do 2,5V (tak?). W takim razie większe napięcie daje większą czułość? A większy prąd co daje?

Zapomniałem jeszcze o tym:

Wyższe napięcie spaliłoby diody podczerwone, a wyższy prąd obniżał ich żywotność, więc w efekcie w obu sytuacjach dążyłbyś do uszkodzenia czujnika.

Wyższe napięcie spaliłoby diody podczerwone, a wyższy prąd obniżał ich żywotność, więc w efekcie w obu sytuacjach dążyłbyś do uszkodzenia czujnika.

Źle mnie zrozumiałeś 😋 Może inaczej:

Jaka jest różnica zasilając czujniki napięciem np. 2V, a 5V(maksymalnym)? A przy natężeniu (maksymalnie 50mA)?

Przyjmuje się że spadek napięcia na diodzie jest stały. Można ją uszkodzić tylko przez zbyt wysokie natężenie, lub zbyt wysokie napięcie wsteczne.

Nie ważne czy czujnik jest zasilany z 5V czy 100V. Ważne żeby przez diodę nie płynął prąd większy niż dopuszczalny.

Przykładowo:

Zakładając że napięcie przewodzenia (spadek napięcia) na diodzie wynosi 3V to przy zasilaniu 5V na rezystorze odłoży się 2V, a przy 100V odłoży się 97V. Nadmiar energii wytrąci się na rezystorze.

• Pomogłeś! 1

Rozumiem.

Czyli zasilając transoptor 4,5V, na rezystor odłoży się powiedzmy 3V (przyjmując spadek 1,5V):

Forward voltage IF = 50 mA VF 1.25 1.6 V

Natężenie na diodzie będzie wynosiło 4,5/200 = 22,5 mA. Teoretycznie. Wyczytałem gdzieś, że spadek należy odjąć (od razu chcę się upewnić), więc natężenie wynosi 3/200 = 15mA. Nie mylę się?

Dla L293D minimalne napięcie na VCC1 to 4,5V, więc spokojnie tak mogę zasilać układ.

Pytanie dodatkowe: napięcie dla silników na mostku dzieli się w momencie, gdy kręcą się 2 lub więcej, czy na każdym będzie takie same?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.