Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Wymiar to 4cm bez szkła/stołu.

Fajnie ukryłem ośkę napędową z dołu 😋.

Plan jest taki by frezować większość elementów możliwych(frezowanie jest szybsze niż druk 3D).

A drukować tylko skomplikowane elementy, dzięki własnemu oprogramowaniu Bendę mógł coś wyfrezować w plastiku a potem na drukować dodatkowe warstwy/mocowania na wyfrezowany element.

Po za tym żadne oprogramowanie dedykowane nie używa portu com.

Wszystkie korzystają z deprecated lpt portu który jak dla mnie to wielka pomyłka.

Postępy pracy przy oprogramowaniu:

Jest już dostępny loader plików obj i cienie na stecilu(carmacka).

Wszystko czysty openGL bez żadnych dodatków oprócz loadera do plików graficznych(tga,png,jpg,bmp,tif...)

skmskm, wielki szacunek za ilość pracy jaką w to wkładasz! Na kiedy planujesz pierwszą działającą w pełni wersje?

BTW Tło aplikacji wymiata 😃

Mam na wykonanie działającej wersji około 2-3 tygodni, wtedy jak dobrze pójdzie dostane frezarkę do założenia na maszynę.

Prace postępują już można ładować obiekty, rysunki(przedstawione jako obiekty 3D), jest menu główne... Można poruszać i skalować obiekty w jednostkach urządzenia(mm):

Lawa to tekstura 2D obramowanie następna tekstura, statki są z plików *.obj;

Program obsługuje jako pliki graficzne: *.jpg,*.bmp,*.png,*.tga,*.psd,*.hdr.

widzę że praktycznie piszesz silnik graficzny do jakiegoś rts'a 🙂 ładnie idą pracę.

Tak trochę spytam offtopem 🙂 Chcę zrobić cnc po taniości. Zastanawiam się nad zestawieniem softu z elektroniką. Chciałem jakąś kombinację arduino + grbl + stepstick. Tylko jaki soft do tego żeby wysyłać g-code dla arduino? Tutaj nie mam pomysłu. Pewnie jesteś w tym już obcykany, więc mógłbyś pomóc 😉

Powodzenia z projektem!

Tak trochę spytam offtopem 🙂 Chcę zrobić cnc po taniości. Zastanawiam się nad zestawieniem softu z elektroniką. Chciałem jakąś kombinację arduino + grbl + stepstick. Tylko jaki soft do tego żeby wysyłać g-code dla arduino? Tutaj nie mam pomysłu. Pewnie jesteś w tym już obcykany, więc mógłbyś pomóc 😉

Nie znam się na takim oprogramowaniu, jest niekompatybilne z moim urządzeniem.

Jeśli chcesz to moje oprogramowanie ma mieć pluginy(pliki dll), wystarczy że napiszesz kompatybilny dla swojego urządzenia.

• 2 tygodnie później...
Fajnie, nie spodziewałem się tak rozbudowanych prac programistycznych 🙂

Program tworze na swoje potrzeby, a jako że planuje go wykorzystać do tworzenia robotów to jest rozbudowany. Jestem już na końcówce pisania. Zmieniłem licencje programu na niekomercyjną, bo program ma być do hobbystycznego wykorzystania a nie zarobku. Staram się by był bardzo łatwy w wykorzystaniu. Program nie będzie męczył zbędnymi parametrami użytkownika.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...