Skocz do zawartości

Minisumo - male kola

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

chce zrobic z silikonu kola o srednicy 13-14mm. Beda uzywane w robocie minisumo. A zamontowane do pololek 30:1 1000obrotow. Kola beda dosyc dlugie. Co o tym myslicie?

To mam nadzieje ze wyzynarka se paluchow nie potne 😃. Niestety mam tylko wyzynarke do takich celow. Jakos pojdzie

A mozesz jakies podstawowe zalety i minusy podac?

Ale co chcesz za pomocą tej wyżynarki wycinać? Mam nadzieję, że nie koła 😋 Jeśli tak, to licz się ze sporymi biciami, dodatkowo przekładnie (konkretnie łożyskowanie wału) ostro dostanie po tyłku przy kole z biciem przy 1000RPM.

Każde ostrze jest fajne do cięcia paluchów (;

Hyhy

Ale tak szczerze to przy chwila nieuwagi i już możesz mieć po palcu. Wyrzynarka średnio się nadaje do tych celów. Na wiertarce można spróbować wytoczyć.

Szczerze mówiąc trochę powątpiewam by udało Ci się wyciąć wyrzynarką koło o średnicy... >1cm (bo gdzieś tyle wyjdzie, jeśli z silikonem ma być ~14mm)?

Jak dla mnie to to jest zadanie dla tokarki... Ale jeśli takiej nie masz (i nie masz zamiaru prosić kogoś o pomoc), to proponuję się rozejrzeć po starociach jakiś w domu, czy koło - powinno Ci się udać znaleźć jakiś "patyczek" o w miarę odpowiednich wymiarach, a który zdecydowanie łatwiej będzie uciąć na długość i nawiercić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...