Skocz do zawartości

Elektronika do robota minisumo

majsterkowicz0

Pomocna odpowiedź

Witam.

Planuję budowę robota minisumo wg tego projektu: http://roboty.utp.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=75 .

Chcę również wykorzystać przerobione serwa.

Proszę o pomoc w doborze elektroniki sterującej. Może być na Arduino, lub układ do zbudowania (ale w tym przypadku nie ukrywam, że przydałyby się rysunki płytek PCB i bez montażu SMD).

Dodam, iż będzie to mój pierwszy robot.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Na pierwszego robota nie polecam minisumo, najlepiej zacząć od światłoluba, lub jakiegoś linefollowera na l293d, ale do niczego nie zmuszam- możesz zacząć od minisumo, tylko pamiętaj że nieźle trzeba się napracować. Płytkę sterująca możesz zrobić sam - zawsze to jakieś doświadczenie na przyszłość.

Jednak zdecydowałem się na minisumo, chociaż wiem, że trzeba się nad nim napracować.

Mam trochę doświadczenia w elektronice.

Chciałbym zbudować układ, ale nie jestem jeszcze w stanie go zaprojektować. Tak jak mówiłem, zależy mi na projekcie, gdzie udostępniony jest obraz płytki PCB oraz oprogramowanie.

Żadna frajda z budowy jak skorzystasz z gotowego projektu. Ale jak już musisz to wejdź w artykuły dla początkujących tam jest łaptologicznie opisane jak takiego zbudować, podane schematy i kod. Ale idąc na łatwiznę niczego się nie nauczysz.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jak chcesz zrobić robota to wypadałoby samemu zaprojektować elektronikę. Poradników masz pełno na forum, łatwiej rozeznać się na PCB, schemaci jeżeli zrobisz je samemu i przy okazji czegoś się uczysz.

Program możesz napisać w BASCOM albo w C.

https://www.forbot.pl/forum/topics20/kurs-cadsoft-eagle-czesc-1-schematy-vt6210.htm?utm_source=forbot&utm_medium=link_spis_art&utm_content=art_6210&utm_campaign=spis_art

Tu masz praktycznie gotowego minisumo:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-jak-zbudowac-robota-minisumo-vt7541.htm?utm_source=forbot&utm_medium=link_spis_art&utm_content=art_7541&utm_campaign=spis_art

Dziękuję za propozycje.

Co do podanego przez ps19 linku dotyczącego gotowego kursu budowy minisumo, to przeraża mnie w nim lutowanie SMD.

Co do budowy własnego robota.

Oczywiście, chciałbym zbudować własny układ od początku do końca, ale nie wiem czy podołam temu zadaniu.

Wszystkie układy, które do tej pory wykonywałem, były jedynie odwzorowaniem projektów innych, którzy udostępniali program i obrazy płytek.

Przejrzałem ten kurs Eagle. Myślę, że powolutku bym sobie poradził z wykonaniem schematu i płytki, jednak nie wiem, co dokładnie wykorzystać (jaki uC, jakie kondensatory i gdzie, itp.).

Przeraża mnie również nieco programowanie. Do tej pory pisałem jedynie proste programy na Arduino, a to jednak zupełnie co innego... A jak wiadomo w minisumo też liczy się strategia, która jest zawarta właśnie w programie.

Pytanie: na podstawie tych faktów, czy warto podjąć się budowy minisumo od zera (z moim doświadczeniem) czy jednak lepiej odwzorować inny projekt?

Pozdrawiam.

ale nie wiem czy podołam temu zadaniu.

Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Nigdy niczego nie zakładaj z góry. Szczególnie, gdy są to negatywne rzeczy.

to przeraża mnie w nim lutowanie SMD

Jednego człowieka przerażało wejście na Mount Everest, no i nie wszedł.

Drugiego przerażało wejście na Mount Everest, ale wszedł.

O tym pierwszym nikt nie wie, drugi zapisał się na kartach historii.

Wymyślone na poczekaniu, ale w przybliżony sposób pokazuje, jak bardzo strach powstrzymuje nas przed realizowaniem planów, marzeń.

No dobrze, chętnie spróbuję zbudować swojego minisumo, ale nie wiem, czy tylko nie wyrzucę pieniędzy w błoto, a robot i tak nie ruszy... Ale jestem optymistą, więc raczej tak nie będzie 😉

Z tym że nie wiem od czego zacząć, co muszę dodać na schemacie, z czym połączyć... Liczę, że z pomocą tego najlepszego jak dla mnie forum podołam temu zadaniu 🙂

[ Dodano: 03-02-2013, 22:00 ]

OK, więc zaczynam projektowanie 🙂

Na uC wybrałem Atmega8. Wystarczy?

Lepiej użyć silników Pololu z przekładnią czy przerobione serwa?

Jakie najlepiej wykorzystać czujniki?

Zależy co rozumiesz przez "lepiej". Lepiej użyć serw bo są tańsze, lepiej pololkow bo mają lepsze osiągi.

Atmega8 na pewno wystarczy. Obecnie najlepsze czujniki to Sharpy cyfrowe - banalne w obsłudze, krótki czas reakcji ale drogie.

OK, zdecydowałem się na serwa.

Na razie stworzyłem coś takiego:

Proszę o opinie, czy jest OK.

Na czujnik odległości wybrałem ten: http://botland.com.pl/cyfrowe/247-sharp-40cm-gp2y0d340k-dalmierz-cyfrowy.html . Może być? Ile sztuk dać najlepiej?

Na czujnik linii nada się QRD-1114? I tak samo: ile sztuk?

Gdzie wpiąć te czujniki?

Pozdrawiam.

Czujnik odległości może być, ma go dużo robotów.

QRD-1114 nada się.

Co do ilości to zależy. Jeśli robot ma być nastawiony na atak jedną stroną to czujników odległości dałbym co najmniej 4 i 2 czujniki lini, jeśli miałby atakować 2 stronami, to ilość czujników się zwiększa. Chodzi o to, aby ograniczyć martwe pole widzenia do minimum.

Schemat wygląda ok.

OK, dzięki za podpowiedź.

A jak i gdzie podpiąć te czujniki?

Planuję tak jak mówisz: 4 czujniki odległości i 2 linii.

Jak umiejscowić te czujniki? Wszystkie z przodu?

[ Dodano: 04-02-2013, 22:07 ]

Już wybrałem i połączyłem co nieco.

Na czujnik linii wybrałem CNY70.

Jeszcze pytanie: do których wyjść podłączać wyjście VO (3 pin) z czujnika odległości GP2Y0D340K ?

Chyba tylko to zostało mi do podłączenia na schemacie.

Jak umiejscowić te czujniki? Wszystkie z przodu?

Jeśli dałbyś wszystkie 4 z przodu to robot przeciwnika nie przemknie się przed Twoim robotem od frontu niezauważony, ale co z tego, skoro Twój nie widzi nic po bokach. Jak napisałem wcześniej, chodzi o to aby ograniczyć martwe pole widzenia do minimum.

Czujniki lini najlepiej dać jak najbliżej skrajnych punktów robota - by jak najszybciej wykrył linię.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.