Skocz do zawartości

[Test/recenzja] Zestaw 12 wkrętaków precyzyjnych firmy Wera

Treker

Pomocna odpowiedź

Kilka tygodni temu w moje ręce trafił zestaw profesjonalnych wkrętaków precyzyjnych, firmy Wera, do śrub i wkrętów z rowkiem, gniazdem krzyżowym Phillips, sześciokątnym oraz Torx. Do testów dostarczyła je firma ProfiTechnik, która specjalizuje się w dystrybucji profesjonalnych narzędzi ręcznych.

W skład zestawu wchodzi 12 wkrętaków, wyposażonych w wygodne uchwyty wykonane z tworzywa. Każda rękojeść ma 3 charakterystyczne części. Pierwsza służy do precyzyjnych ruchów. Druga, grubsza do ruchów wymagających większej siły oraz trzecia pozwalająca na szybkie operowanie śrubokrętem. Na pierwszy rzut oka ich konstrukcja nie wyróżnia się niczym charakterystycznym - w końcu, to tylko śrubokręt. Jednak muszę przyznać, że całość wygodnie leży w dłoni zarówno przy precyzyjnych jak i szybkich ruchach. Wszystkie wkrętaki zakończone są obrotowym kołpakiem, dzięki któremu można sprawnie operować narzędziem.

WERA to niemiecki producent oraz światowy lider w dziedzinie profesjonalnych narzędzi wkrętakowych. Od ponad 60 lat Wera koncentruje się na produkcji wkrętaków, a także kluczy trzpieniowych oraz narzędzi wkrętakowych do montażu automatycznego (tzw. bitów). Jest także największym w Europie licencjonowanym producentem narzędzi systemu TorxŸ.

Firma zatrudnia obecnie prawie 550 pracowników, a w nowoczesnej fabryce wytwarzanych jest rocznie prawie 10 milionów sztuk wkrętaków i ponad 60 milionów sztuk bitów. Stanowi to ponad ¼ europejskiego rynku profesjonalnych narzędzi wkrętakowych. Narzędzia z logo Wera przeznaczone są głównie dla przemysłu oraz profesjonalnego rzemiosła. Na co dzień używane są w takich branżach jak budownictwo, motoryzacja, elektronika czy też lotnictwo.

Profilowana rękojeść

Wkrętak

Decydując się na zakup takiego zestawu otrzymy w komplecie wkrętaki z następującymi końcówkami:Płaskie:

- 0,23×1,5×40 mm
  • - 0,30×1,0×60 mm
  • - 0,40×2,0×60 mm
  • - 0,40×2,5×60 mm
  • - 0,50×3,0×80 mm

Krzyżowe Phillips:

• - PH 00×60 mm
  • - PH 0x60 mm

Sześciokątne (imbusowe):

• - SW 0,9×40 mm
  • - 1,5×60 mm
  • - 2,0×60 mm

Torx z funkcja przytrzymującą wkręt:

• - TX 5×40 mm
  • - TX 6×60 mm

Zdecydowana większość z Was prawdopodobnie skorzysta jedynie z końcówek płaskich oraz krzyżowych. Jednak ja już nie jeden raz przekonałem się, że warto mieć w domu również zestaw innych końcówek. Przykładowo wkręty z główkami Torx bardzo często stosowane są przez producentów różnego rodzaju sprzętu – chociażby drukarek, które po rozebraniu są świetnym źródłem silników.

Pokrowiec

Wkrętaki otrzymujemy w komplecie z pokrowcem. Jest on wykonany z wytrzymałego materiału, w środku znajdują się specjalne mocowania na wszystkie wkrętaki. Niestety całość jest dość duża. Dla mnie pokrowiec taki okazał się niepraktyczny. O ile używanie go w domu/warsztacie jest jeszcze znośne, o tyle zabieranie go na zawody, gdy i tak ma się już dużo sprzętu nie należy do najpraktyczniejszych.

Pokrowiec

Cena za zestaw to około 200zł. Czy to dużo, czy mało? Decyzję pozostawiam każdemu z Was. Należy tylko pamiętać, że narzędzia te przeznaczone są do użytku profesjonalnego i powinny wystarczyć na lata. Ja po kilku tygodniach używania nie zauważyłem na nich żadnych uszkodzeń, nadal wyglądają jak nowe.

Inwestujecie w profesjonalne narzędzia ręczne, czy kupujecie, co jakiś czas, nowe zestawy tańszych producentów? Zachęcam do dyskusji.

IMG_50d1dd31b1dc18121.jpg

ProfiTechnik to rosnąca w Polsce marka dystrybuująca narzędzia ręczne w Internecie. Z zapałem rozwijająca sklep internetowy działający na polskim rynku oraz współpracując ze światowymi liderami w produkcji narzędzi ręcznych. ProfiTechnik oferuje asortyment ponad 11 500 markowych narzędzi ręcznych cenionych producentów m.in. Knipex, Wera, Bessey, Parat, Proskit, Testboy.

DSC00268.JPG

Mam od paru lat tani zestaw podobnych wkrętaków, zakupionych w OBI. Niejednokrotnie zdarzało mi się używać ich jako dźwigni przy demontażu części; czasem śruby były tak mocno dokręcone, że musiałem wykorzystywać kombinerki do trzymania uchwytu itp. Nie wszędzie mieściły się tradycyjne, wytrzymałe śrubokręty. Efekt jest taki, że większość wkrętaków ma porysowane/popękane uchwyty, kilka metalowych trzpieni mniej lub bardziej "chwieje się" w środku itd. Chyba szkoda by mi było w podobny sposób (nie zawsze zgodny z zastosowaniem) eksploatować wkrętaki za 200zł, a wiadomo, że narzędzie to narzędzie i ma ułatwiać pracę... Myślisz, że konstrukcja jest na tyle solidna, żeby wytrzymać w "bojowych" warunkach? 🙂 Co do pokrowca i transportu, to chyba wygodniej jest brać ze sobą zestaw trzonek+wymienne, wybrane bity...

Wiem, że nie wypada pisać źle o darmowym produkcie do recenzji 😉 ale też bym nie dał 200zł za kilka śrubokrętów - i to jak widać, nie do końca dobrze przemyślanych (wąskie, gładkie rękojeści).

Sam mam taki zestaw i niejednokrotnie łapałem kombinerkami rękojeść, bo ma taki sam minus jak tu prezentowane - jest wąska i gładka przez co palce zwyczajnie się po niej ślizgają mimo gumek.

Do tego bity mogę ładować do wkrętarki jak mam większą liczbę śrub zamiast machać ręcznie.

No i zamiast Philipsa widziałbym Pozidriv - chyba obecnie częściej występujące i pozwalające na użycie większego momentu bez potrzeby wciskania śrubokręta w śrubę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z tego co widzę, to w tych śrubokrętach jest przewidziana możliwość zastosowania klucza płaskiego do zwiększenia dźwigni:

IMG_51542cd70fdd07121.png

Środkowy fragment.

Ja sam używam zestawu wkrętaków z lidla, i oprócz tego, że jeden krzyżak ma zbyt mały kąt na końcu (kręci się w śrubie) jestem bardzo zadowolony, są tam torxy, philips i płaskie, plus zestaw bitów, w którym znajdziemy m.in. imbusy.

Cena ?

Hm.. to wszystko teraz zależy, z jakiej jakości materiałów są wykonane te śrubokręty ?

Z drugiej strony należy pamiętać dla kogo są skierowane takie narzędzia. Dla profesjonalisty, który zarabia na serwisowaniu sprzętu, 200zł to często 2 godziny pracy, a nie 2 miesiące odkładania.

Faktycznie w super marketach czasami takie zestawy można kupić za 20zł, tylko jakiej są jakości ?

OBI akurat nie polecam, jako sklepu z narzędziami, drogo i kiepski wybór. Zresztą jak w reklamie OBI cię z kasy obrobi 🙂. jak już to Castorama.

Hmm, policzmy: 200/12 = 16,67zł za sztukę. Nie jest to tanio, ale jeśli oferują jakość wyższą niż na poziomie Stanleya, Irwina itp. (ja np. nie polecam Neo, są zrobione z miękkiej stali, za to mega wygodne) to można się zastanowić. Jeśli podobną to nie warto, bo tamtych firm idzie dostać zestawy ze średnią ceną <10zł za sztukę (nawet 5zł w niektórych przypadkach).

Wszelkie OBI, Praktikery itp. sprzedają drogi szajs. Lepiej iść do specjalistycznego sklepu, jak np. poznański Budom Market - gdzie ceny naprawdę potrafią mile zaskoczyć.

Aktualnie ciągle je używam, jak się uszkodzą to dam oficjalnie znać. Producent gwarantuje, że są najlepszej jakości i tego będę od nich oczekiwał.

Sam osobiście nie posiadam narzędzi WERA ale w pracy mamy sporo zestawów tej firmy kluczy nasadowych, wkrętaków, imbusów, itp. Nie wiem czy jest to najwyższa półka, bo nie miałem okazji ich używać w ekstremalnych warunkach ale wyglądają solidnie.

Z droższych narzędzi na pewno polecam firmę BETA.

Kiedyś chciałbym posiadać same zestawy narzędzi renomowanych firm na wyposażeniu lecz na chwilę obecną stojąc przed wyborem zakupu np. szafy narzędziowej za 300zł lub 1500zł, decyduję się na tą tańszą z pełną świadomością, iż kupuję produkt dużo gorszej jakości:(

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.