Skocz do zawartości

MEGA QUADROPOD pytania odnośnie napędu

zuba1

Pomocna odpowiedź

Witam. Wbrew przekonań panów z mojego poprzedniego postu wykonałem mostki do silników z wycieraczek z malucha (działają ale i tak zrobiłem po swojemu 😃 ). Teraz mogę zdradzić do myślę budować przez wakacje: MEGA QUADROPODA. Każda noga ma mieć po 1m długości a robot ma być w całości wykonany z kształtowników i płaskowników z tym że tu pojawia się jeden mankament. Każdy silnik (przerobiony obecnie na serwomechanizm) a będzie ich po 3(bo na tyle starczyło mi kasy na części) na nogę waży po jednym kilogramie. Do tego dojdą elementy blaszane i każda noga ważyć będzie po 5KG. Zatem 20KG za nogi + 15kg tułów z baterią i komputerem. Jak sądzicie- będzie miał siłę na podniesienie się na nogi??? Silniki wyglądają na porządne ale pobierają malutko prądu i są bardzo ciężkie ni nieprecyzyjne. Macie może lepsze propozycje tanich silników posiadających lepszą moc i przekładnię ślimakową??? Z góry dziękuję za pomoc.

Ja proponuje abyś na początku zniżył swoje loty i dostosował swoje plany do umiejętności i warsztatu. Bo który to jest temat, który zakładasz i masz niesamowite duże plany? Naprawdę zacznij od czegoś lżejszego, zrób obliczenia, pomiary a nie każda myśl która ci najdzie do głowy pytasz nas się tu na forum. Przemyśl czy to ma jakiś sens.

PS. Ostatni wpis: https://www.forbot.pl/forum/topics1/nowe-pole-w-profilu-moje-roboty-vt5660.htm spój do swojego opisu.

Przy takiej masie przypuszczenia już raczej nie wchodzą w rachubę - obliczenia + doświadczenie. Bez dobrze wyliczonego środka ciężkości "noga" nie zdąży się podnieść bo całość przewróci się z hukiem.

Musisz mieć naprawdę mocne silniki. Licz 10kg na nogę (z zapasem). Przy 1 metrze daje to moment 10kg*m lub 1000kg*cm. Mocne serwa mają około 15kg*cm, bardzo mocne 30kg*cm.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A zastanowiłeś się nad prądami? Ja mogę Ci powidzieć tak: mój quadropod ważący 3kg pobiera z 12V poniżej 1A (z czego silniki ~0.5A), a cały czas trzymają tylko 4 serwa i ramię jest krótkie. Jeśli dasz 10x dłuższe ramię (zalecam przy tak dużych silnikach) i 10x dłuższe ramię - jak myślisz, jakie będziesz miał prądy/moce? Z czego zamierzasz zasilać to cudo? Lipo dużej pojemności zużyjesz w ciągu góra paru minut, a akumulator samochodowy waży dużo - i wcale dużo dłuższego czasu Ci nie da.

Widziałem też Twoje podejście do kosztów, niestety, ale akumulatory kosztują sporo, zasilacz na odpowiedni prąd też (zresztą zasilany po kablu już tak fajnie nie wygląda).

Tak duży robot w warunkach domowych jest prawie niewykonalny, jak piszą poprzednicy. Może coś mniejszego? Na przykład ~ 0,5m? Tutaj już może wystarczyć mocy. Co do mocnych serw to jest serwo 40kg*cm:

http://www.trobot.pl/Serwa/Jumbo/Serwo-S8218-jumbo-40kg-cm

Niestety nie miałem w rękach, więc nie wiem co z wytrzymałością, niezawodnością, prawdziwą mocą.

zuba1, do czego miałby ten robot służyć? Aby się czegoś nauczyć czy do jakiegoś konkretnego zastosowania? Pytanie jest dosyć ważne, bo powinno decydować o elementach zastosowanych w konstrukcji. Co do serwomechanizmu, który zrobiłeś to dokładność może być uzależniona od enkodera i przekładni. Nie wiem w jakim stanie są te przekładnie i jakie masz enkodery, ale jeśli oba te elementy są ok to pobaw się regulatorem serwa. Wręcz musi to działać.

Zamiast silników zastosować siłowniki pneumatyczne - chociaż koszta i tak będą dosyć duże
Nie wiem jak byś to widział. Bo trzeba pamiętać o zbiorniku na medium, który raczej waży więcej niż pakiet aku.
Tak duży robot w warunkach domowych jest prawie niewykonalny
Jest to do zrobienia, ale tak jak wcześniej pytałem - po co?

Jest to do zrobienia, ale tak jak wcześniej pytałem - po co?

Because we can 😉

Natomiast uważam, że nie należy się rzucać od razu na takiego potwora, bo dużo nei wyjdzie, tylko najpierw spróbować z czymś mniejszym i zdobyć trochę doświadczenia. Jak ja bym widział taką konstrukcję:

- ażurowa konstrukcja z kształtowników aluminiowych i laminatu szklano-węglowego

- jako silniki (o ile elektryczne) silniki od wkrętarek i własne wykonanie sterowników takich serw

- przekazywanie napędu z silników umieszczonych w korpusie do nóg za pomocą pasków i linek

Chciałem zrobić coś czego nikt jeszcze tu nie pokazywał. O prądy się nie martwię ponieważ mam tam przekładnię ślimakową 😃 Jak na razie buduję jedną nogę na którą wydam max 50zł.Poco pytać "poco ci to" albo "jakie zastosowanie"-budują bo chcę wiedzieć czy się da a jeśli nawet się nie da to się fest nie przejadę w kosztach 😃

Lepiej się jednak trochę pomartw tymi prądami - kiedy będzie stać, faktycznie przekładnia ślimakowa sprawi, że pobór będzie malutki, ale kiedy będziesz chciał nogą poruszyć, to będziesz musiał pokonać takie samo obciążenie, jak przy każdej innej przekładni.

Czyli zakładasz wykonanie jednego kroku na minutę? Bo sam fakt wykorzystania przekładni ślimakowej nie wystarczy jeżeli silnik będzie pracował przy bardzo dużym obciążeniu. Jaką prędkość obrotową mają te silniki? Bo mi się zawsze wydawało, że silniki od wycieraczek wcale nei są takie całkiem wolne. Jaki one mają moment?

No to zbadaj - z liczbami będzie prościej. Przykręć do silnika ramię 1m (albo ile tam chcesz), wieszaj obciążenie i badaj 🙂 Możesz też naciskać ramieniem na wagę, co będzie prostsze od wieszania obiążenia. Moment M=rxF (M - moment siły, r - długość ramienia, F - siła na końcu ramienia). http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_si%C5%82y

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.