Skocz do zawartości

Jaka ładowarka?

elektryk123

Pomocna odpowiedź

Naładować naładuje właściwie każdego lipola 2/3s kwestia tylko w jakim czasie. Akumulatorek 1700mAh ładowany prądem 850mA (który jest maksymalny dla tej ładowarki) jest ładowany 0.5C czyli ładowanie w przybliżeniu trwało będzie 2h. Jak mówi producent ładować możesz ten pakiet max. 5C czyli prądem do 8.5A. Jest to pakiet o wysokim parametrze prądu rozładowania, jeśli będziesz z niego intensywnie korzystał bilans pracy zasilanego urządzenia do czasu ładowania może być niezbyt korzystny. 😉

Jeśli zamierasz bawić się tym trochę dłużej zainwestuj w coś z jakąś kontrolą i możliwością zmiany parametrów ładowania. Sam posiadam redox'a beta (która nabyłem dosłownie tydzień temu, od kolegi tu z forum 😋) i choć ładowałem akumulatorki dopiero trzy razy to uniwersalność jak i brak stresu podczas ładowania wynagradzają wyższą cenę.

Możesz też kupić redoxa alpha - zawsze trochę taniej, lub coś z HK, i zasilać to z jakiegoś pc'towego atx'a. Naprawdę wyjdzie niewiele drożej o tego co zaproponowałeś wyżej. 😉

No ale Twój wybór, działać będzie, ładować będzie. Ja tylko przedstawiam swoje stanowisko na ten moment w sprawie ładowarek modelarskich. 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ależ oczywiście, jednak jeśli producent deklaruje 5C to nie może się to w znacznym stopniu odbić na żywotności. Zaznaczam tylko, ze tak ładowarką nie naładujemy malutkich lipoli, a większe będę się ładowały stosunkowo długo. 😉 Sam bawiłem się ładowarką na 2x LM317 i wiem co to znaczy długo. Zakupienia redoxa nie żałuję, dlatego tylko chciałem przedstawić jak ja patrzę na ta sprawę. 😉

Ależ oczywiście, jednak jeśli producent deklaruje 5C to nie może się to w znacznym stopniu odbić na żywotności.

Chińskiemu 5C nie warto ufać, wystarczy ładować 1C max 2C jeśli się zna jakościowo dany akumulatorek. Nawet jeśli 5C rzeczywiście jest dopuszczalne to tak jak napisał KD93 skróci to żywotność akumulatorka, po prostu w którymś momencie zacznie puchnąć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.