Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

pomocy!!!

❗

W sklepie mi mówili że takich przekaźników jak podane na shemacie ,nie ma ❓ !(kupiłem odpowiedniki)

A poza tym mógłby mi ktoś powiedzieć jak podłączyć te przekaźniki ,bo schematu kompletnie nie rozumiem.

piwo dla ciebie!(i dla tego kto pomoże)

• 1 miesiąc później...

Witam.

Dawno już szukałem jakiegoś prostego robocika, którego mógłbym zbudować.

Jakieś pół roku temu natknąłem się na ten wątek i przeleżał on spokojnie w zakładach, aż do dziś.

W szkole zadano mi dodatkowa pracę na fizykę w postaci zbudowania prostego układu elektrycznego.

Jako, że chodzę do 3 klasy gimnazjum to nauczycielkę z pewnością zadowoliła by np. migająca dioda led, jednak postanowiłem zbudować prostego robota z tego wątku.

Byłem dziś w sklepie elektroniczny zakupiłem wszystko co potrzeba: przekaźniki, stabilizatory, kondensatory, diody (resztę znajdę w domu).

Jako napędu nie użyję serwomechanizmów, ponieważ posiadam w domu tylko "mini", a "standardów" nie zdążę już kupić, robota napędzać będą 2 silniczki od wysuwania tacki z CD-ROM'u.

Mam zamiar wytrawić do robocika płytkę, ponieważ mam jeszcze trochę laminatu i chlorku, a uniwersalnej nie posiadam.

Nie udało mi się dostać niestety mikro-przełączników, mogę je czymś zastąpić ? Jak nie, to mam kurs na drugi koniec miasta.

I jakie przełożenie powinno być z ośki silnika na koła robota ? kółko przy silniczku ma 5mm, ile mm, powinno mieć kółko na które będzie przechodził pasek z silniczka, aby robot był dość mocny aby wszystko unieść i w miarę dynamiczny ?

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

_____

EDIT.

Udało mi się kupić mikro-przełączniki 🙂 czyli mam wszystko co mi potrzeba z elementów elektronicznych.

Dobrze rozumiem, że na schemacie wszystkie wyjścia GND włączę bezpośrednio z "-" baterii, a VCC z "+" ?

Jestem początkujący więc nie wiem za bardzo jak mam rozumieć takie coś na schemacie :

001z284sngmo91vzgvli.jpg

Odpowiem Ci, ale następnym razem sam poszukaj, bo było tego dużo na tym forum. To "coś" na obrazku to przekaźnik, więcej informacji o elementach, które znajdują lub mogą znajdować się na schemacie znajdziesz w ważnych tematach u góry (temat nr 3, ten na czerwono).

Mógłbyś mi powiedzieć Le_Cheque gdzie kupiłeś te przekażniki bo widzę że też jesteś z Poznania 😃, a gdzie nie zapytam to mi mówią że takie przekażniki nie istnieją 🙁 .

Ja kupowałem w sklepie Analogis s.c. na ul. Łąkowej 14 (to są dwa sklepy, do jednego wchodzi się schodkami do góry i tam są narzędzia dla elektroników, a drugi jest od razu obok i schodzi się schodkami w dół). Po za tym to jest tam jeszcze jeden sklep elektroniczny na skrzyżowaniu ulic Łąkowa i Kwiatowa, i jeszcze jeden jest na kwiatowej (nazywa się chyba Eda), czyli razem 3 sklepy i wszystkie prawie koło siebie 🙂 . A kwiatowa odchodzi od ul. Półwiejskiej jakby co 🙂 . W Edzie jest chyba najtaniej, ale szczerze mówiąc wolę Analogis, bo jest lepsza i milsza obsługa (zawsze doradzą i chętnie pomogą). Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...