Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No niby tak ale to znowy dodatkowe złączki itp a chciałem żeby konstrukcja była raczej zwarta

dzisiaj próbowałem wykonać płytkę ale nie wyszło (laminat był trochę stary i ciężko go było porządnie oczyścić) w każdym razie i tak dałem za małe pady pod przelotki więc płytka jeszcze pójdzie do poprawy

Ok tym razem wyszło ładnie 🤣 w ostatniej chwili zminiełem zdanie i zamieniłem kondensatoy i rezystory na SMD i w sumie dobrze bo nie chcialoby mi się aż tyle wiercić 😉

No to ruszam po części 😅

Konstrukcja pasująca do Twojego motto 😋.

Na Twoim miejscu pomyślał bym o enkoderach. Sam przewidziałem ich miejsce u siebie w robocie i myślę, że warto będzie się nimi "pobawić". Wyprowadzenie UART'u także uważam za rozsądne, komunikacja radiowa jest dość tania a niesie za sobą sporo ciekawych rozwiązań 😉

Gratuluje konstrukcji i życzę udanych testów 🙂

Dzisiaj doszła paczka z botlandu a w niej pakiet 400mAh 7,4V mocowania silników koła oraz mikrokontroler do dokończenia budowy będę potrzebował jeszcze drabinki rezystorowej oraz kwarcu i kabli do silników. Robot prezentuje się tak :

Jak się podoba ? Zrezygnowałem z diodek podpierających przód więc robot będzie podparty przez czujniki.

Ale zobacz że soczewki obu elementów optycznych są w takim wgłębieniu (widać to na zdjęciu) więc chyba nie powinno być z tym problemu ale nawet jeśli by były to najwyżej przylutuje te diody podpierające i tyle 🙂

cny70.jpg

po kilku przejazdach chyba będziesz musiał poprawiać luty przy tych czujnikach 😋 testowałeś czy przy takiej ich odległości od podłoża odczyty są ok?

testowałeś czy przy takiej ich odległości od podłoża odczyty są ok?

Nie ale :

1. Według noty katalogowej największe wartości prądu fototranzystora uzyskuje się przy odległościach od 0 do 1 mm

2. Według noty katalogowej wysokość tego obramowania to właśnie 1mm czyli teoretycznie powinno być dobrze

3. W sumie to zbędnie bije posty ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Robot wygląda nieźle, tylko patrzę sobie na zdjęcia i zastanawiam się co to za układ podłączony pod złącze JP3, mimo, że wygląda jak nadajnik RF, to z kolei ten powinien być podłączony pod PIN0 PORTD, a tak nie jest 😋 Czyżby programowa implementacja interfejsu UART 🙂?

MacGyver, no wiem ten pomysł z komunikacją radiową to był pomysł wymyślony na szybko jak tylko znalazłem te moduły w szufladzie to pomyślałem że byłoby fajnie coś takiego zrobić. Ale ja go nawet nie montowałem na razie tylko sprawdzałem czy będzie pasować zrobie to w kolejnej wersji. Co to pomiarów to tak na "białym" jest 3,6V na "czarnym" 4,89-5V (mój miernik nie był do końca pewien 🙂) jeśli oddale czujniki jeszcze o 1mm to na "białym" jest 3,4V więc w sumie różnica nie jest jakaś porażająca. Myśle że kiepskie odczyty są też spowodowane tym że użyłem rezystorów 330R ( akurat takie miałem w zapasach) i nie wyciągam z tych diod pełnej jasności. Kolejna rzecz to taka że nie wiem dlaczego ale żaden program (sina prog, extreme burner,avrdude ) nie wykrywa prawidłowo mojej ATmegi 88 dlatego będę zmuszony przeprowadzić testy na ATmega8. Te programy cały czas wywalają że procek ma nieprawidłową sygnature 😕 Co prawda mogę wgrać program ale nie mogę ustawić fuse bitów 🙁

Coś średnio mi się podobają te wyniki pomiarów. Rozumiem, że jako Pull'upów używasz wewnętrznych rezystorów podciągających, wchodzących w strukturę mikrokontrolera, bo na płytce nie widać miejsca przeznaczonego dla rezystorów obciążeniowych kolektory czujników CNY70?

Jeśli używasz pull'upów w Atmedze, to pytanie czy je włączyłeś, bo jeśli nie to, panuje tam stan wysokiej impedancji i to może powoduje takie a nie inne wyniki.

Oczywiście mogę się mylić, nigdy nie miałem styczności z tymi czujnikami, ale tak zerknąłem na charakterystyki i coś mi nie gra 😋. Przy czujnik skierowanym na biel, napięcie powinno osiągać wartość bliską masy(0V).

Aha, sam często robię błędy ortograficzne, ale w XXI wieku jednak autokorekty bardzo ułatwiają życie, więc zapamiętaj sobie, że w słowo diody w bierniku odmieniają się nie jako diódy, lecz diody 🙂. Mały błąd, a mnie osobiście razi po oczach, jak czerwone diody led 😋

bo na płytce nie widać miejsca przeznaczonego dla rezystorów

Jest miejsce na drabinke którą zresztą użyłem ma ona opór 4,7K więc myślę że to w miarę standardowa wartość. Niestety w między czasie pękł mi magnes w silniczku 🙁 I musiałem zamówić nowe (całe szczęście że same silniki kosztują tylko 6zł) więc chwilowo testowanie na chwile przystanie...

• 2 tygodnie później...

No i super zamówiłem złe silniki na zdjęciach wyglądały identycznie więc nie sprawdziłem wymiarów i okazały się dwa razy większe 🙁 Ktoś wie gdzie można zamowić identyczne silniczki jak w pololu ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...