Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dzięki, że zdecydowałeś się opisać robota 😉

Dlaczego zastosowany akumulator jest tak duży? Jakim napięciem ostatecznie zasilane są silniki?

W jaki sposób podłączyłeś 19 czujników do M128? Nie widać u Ciebie komparatorów.

Zastosowałem taki akumulator, ponieważ taki akumulator posiadałem już wcześniej i nie odczuwałem potrzeby kupna nowego 😃 Ostatecznie na silniki podawane jest ok. 8V, jest to regulowane potencjometrem.

19 czujników podłączyłem w prosty sposób, każdy czujnik jest podłączony do osobnego pinu uc.

Czyli traktujesz je po prostu jako cyfrowe wejścia? Trochę ryzykowne, nie masz wtedy żadnej kontroli nad odczytami w zależności od podłoża. Używasz ADC chociaż do środkowych sensorów?

Tak, traktuję je jako cyfrowe wejścia i odczytuję tylko dwa stany niski i wysoki. Nie używam ADC. Zdaję sobie sprawę z tego że nie mam żadnej kontroli nad odczytami w zależności od podłoża, ale podczas testów na różnych podłożach robot spisywał się dobrze i nie miałem żadnych problemów z czujnikami.

Ok, skoro działa, to trzeba się cieszyć 😉 Mogę Cie tylko uczulić, że na podłożu bannerowym mogą występować problemy (każdy banner inaczej odbija IR).

Czy złącze na akumulator na płytce sprawiało jakieś problemy? Skąd masz bibliotekę tego złącza?

I czy nie masz wrażenia, że wymieniając akumulator wyrwiesz pół płytki 😉 Z tego co pamiętam złącze te trzymały dość mocno.

Złącze nie sprawia żadnych problemów. Dobrze i pewnie trzyma i nie ma obaw że akumulator się odepnie. Z wypinaniem też nie ma problemów, dość łatwo się wypina bez używania dużej siły. Nie obawiam się że wyrwę złącze ponieważ otwory nie nie były dość ciasne i złącze pewnie w nich siedzi oraz dodatkowo nałożone jest na nie dość dużo cyny 😉

Biblioteki do złącza nie mam, nie robiłem własnej. Po prostu pomierzyłem złącze suwmiarką i położyłem kilka dużych padów smd koło siebie podczas projektowania płytki w eaglu i tak powstało złącze 😃

Po prostu pomierzyłem złącze suwmiarką i położyłem kilka dużych padów smd koło siebie podczas projektowania płytki w eaglu i tak powstało złącze

Dobre rozwiązanie, też takie czasami stosowałem, jednak ostatecznie warto nauczyć się tworzyć własne biblioteki. To nie jest wcale takie trudne 😉

Czy wagi przypisane do czujników są liniowe? Jak dobierałeś wzmocnienie członów regulatora?

Biblioteki potrafię robić, robiłem bibliotekę do złącza ZIF (nie mogłem znaleźć pasującej), a biblioteka do złącza wydawała mi się nie potrzebna (skoro można zrobić inaczej 😅 )

Wagi nie są liniowe są dobrane na podstawie wielu testów i prób. Nastawy regulatora też są wynikiem setek prób. Podczas testów poznaje się swojego robota i wie się jak zmiany wartości w poszczególnych członach wpłyną na zachowanie robota.

Podczas testów poznaje się swojego robota i wie się jak zmiany wartości w poszczególnych członach wpłyną na zachowanie robota.

Zdaję sobie z tego sprawę 😉 Zastanawiałem się tylko, czy pokusiłeś się może na jakieś teoretyczne metody. Jaki procent maksymalnej prędkości Twojego robota był wykorzystywany w Rzeszowie?

Na trasie finałowej w najlepszym przejeździe ok 53%, a podczas kwalifikacji w najlepszym przejeździe ok 45% maksymalnego wypełnienia PWM

Ok, dzięki za informację, a podczas "domowych" testów?

Wybierasz się do Poznania lub Gdańska?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...