Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka 😉

mam dość dziwny problem bo nie wiem jakim kablem podłączyć moje uC do programatora...

zakupiłem ten programator LINK

chciałbym zaprogramować Atmege 8, attiny 2313 oraz atmega 16 . Nie mam żadnych podstawek... Jedyne co posiadam to to co jest na aukcji i uC oczywiście 😉

Nie wiem także jak podłączyć uC do programatora... Przeglądałem noty katalogowe na elenota ale też nic nie wiem...

Pozdro

opaopa76... miałem jeszcze dodatkowe pytanie jaki(e) kabel(e) użyć (u mnie w mieście nie ma żadnych...), który(e) by do tego pasował(y). Chciałbym zakupić je przez internet 😉

Pozdro

aż dziwne, że nie dostałeś kabla razem z programatorem. Jeśli dobrze zrozumiałem i chodzi Ci o kabel łączący programator z adapterem, to najpopularniejszym rozwiązaniem jest kabel ze złączami typu "kanda", do kupienia np. tutaj:

http://allegro.pl/item550821915_fc10_zlacze_typu_kanada_cena_za_4_szt.html

do tego 10-żyłowy kabel-taśmę (wtedy GND wypada dać co drugi kabel, ogranicza to wszelkiej maści zakłócenia, od biedy - dosłownie - można zastosować 7-żyłowy) i poskładać.

Taśma (ten sam sprzedawca):

http://allegro.pl/item557336838_awg28_10_tasma_10zyl_szara_cena_za_2_mb.html

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam

PS warto jeszcze dopowiedzieć, że należy ostrożnie dobierać długość takiego kabla - za długi wprowadzi pewne straty w sygnale,mogą pojawić się błędy; za krótki sprawi, że korzystanie z programatora stanie się niewygodne 😉

• Pomogłeś! 1

hm... ale nie trzeba do różnych uC podłączać kabli w różne miejsca?

czyli zakupić by trzeba to z pierwszej i drugiej aukcji 😉?

i poskładać samemu?

czy może trzeba kupić więcej niż jeden ?

Nic nie rozumiesz, kabel to jedno a wyprowadzenia odpowiednich nóżek w różnych µP to drugie. Każdy typ procesora ma wyprowadzenia nóżek do programowania w zasadzie w innym miejscu, nie licząc rodzin takich jak np. ATmega8/88/168, które mają identyczny rozkład wyprowadzeń. Konkluzja jest taka, że przy używaniu różnych układów przy projektowaniu płytki wszystko będziesz musiał łączyć zgodnie z datasheetem a nie na pamięć we wszystkich tak samo, ale to jest oczywiste.

• Pomogłeś! 1

ja polecam na początek poskładać adapter na płytce uniwersalnej - potrzebujesz płytki (nie musi być duża), listewki tzw. goldpinów, podstawki pod procesor (polecam tzw. precyzyjne) i paru cienkich przewodów, najlepiej w różnych kolorach.

Z listwy goldpinów odłamujesz dwa kawałki po 5 "szpikulców", wtykasz i lutujesz na płytce tak, żeby do każdego szła osobna ścieżka. Tak samo robisz z podstawką pod procesor. Następnie łączysz te ścieżki od szpikulców ze ścieżkami od podstawki.

Myślę, że ten rysunek wyjaśni Ci najlepiej sposób podłączenia takiego "gniazdka" do procesora:

http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/ad_atmega8.html

Dla dowolnego innego procesora - wklepujesz w images.google.pl jego nazwę, wybierasz obrazek na którym są opisane piny i lutujesz na zasadzie MOSI do MOSI, MISO do MISO itd.

Amen.

• Pomogłeś! 1
  • 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...