Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

45 minut temu, ethanak napisał:

Jak masz walnięty bezpiecznik to napięcie będzie pokaywać. Może lepiej wymienić bezpiecznik niż cały miernik?

Ja bym na początek podłączył sondy tak by można było mierzyć prąd zamiast napięcia;)

4 minuty temu, Treker napisał:

@m1jawa_ witam na forum 🙂 Zdarza się podczas nauki - grunt, aby wyciągnąć wnioski. Zrozumiałeś dlaczego tak się stało?

Za długo mierzyłem rezystancję potencjometru na podłączonym akumulatorze, bo multimetr pokazywał mniej więcej tę samą wartość (coś w okolicach 8,8), a w pewnym momencie potencjometr zaczął pracować jak czerwona dioda😁Widocznie było za bardzo gorący.

20 godzin temu, m1jawa_ napisał:

Za długo mierzyłem rezystancję potencjometru na podłączonym akumulatorze

Jeśli chcesz mierzyć opór potencjometru to nie musisz go zasilać - pomiar oporu powinno robić się na wyłączonym zasilaniu. Przy włączonej baterii robi się tylko pomiary prądu i napięcia 🙂 

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Hej! Pytanie dotyczące spadku napięcia na baterii przy obciążeniu układem. Odczytywany przeze mnie spadek jest podejrzanie duży i nie jestem pewien czy to kwestia starej baterii czy niezrozumienia czegoś z mojej strony.

Bateria której używam to 9V z zestawu Botland, świeżo używana do tego kursu. Po pierwsze, pomiar napięcia na samych stykach daje 7.2V - nie wiem na ile taka rozbieżność jest normalna. Ponadto, pamiętam że jak rozpoczynałem pierwsze lekcje kursu napięcie wynosiło ponad 8V na stykach więc zdążyło pogorszyć się po dosłownie kilku eksperymentach.

Bardziej zastanawia mnie jednak kwestia konkretnego układu. Podłączyłem do baterii szeregowo rezystory 100, 330 i 1000 ohmów, pomiar prądu dał około 4.6mA. Pomiar napięcia na całym układzie wyniósł 6.35 V - to znaczy że spadek napięcia w stosunku do pomiaru bez obciążenia układem wyniósł prawie 1V! Jeśli dobrze rozumiem to spodziewałem się o wiele mniejszej różnicy napięcia. Czy to możliwe żeby różnica napięcia była tak znaczna przy tak niewielkim poborze prądu? Z moich wyliczeń wynikałoby, że wewnętrzny opór baterii wynosiłby ponad 100 ohmów co wydaje się absurdalne. 

Czy gdzieś jest błąd w moim rozumowaniu czy po prostu moja bateria jest zużyta? O tyle by mnie to dziwiło że użyłem jej dosłownie kilka razy - doszedłem do części z tranzystorami.

Edytowano przez khups

@khups witam na forum 🙂

12 godzin temu, khups napisał:

Po pierwsze, pomiar napięcia na samych stykach daje 7.2V - nie wiem na ile taka rozbieżność jest normalna. Ponadto, pamiętam że jak rozpoczynałem pierwsze lekcje kursu napięcie wynosiło ponad 8V na stykach więc zdążyło pogorszyć się po dosłownie kilku eksperymentach.

Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Nowa bateria powinna pokazywać ponad 9 V. Jeśli korzystasz ze sprawnego miernika (z dobrą baterią) to oznacza, że bateria była uszkodzona - zgłoś sprawę do Botlandu na pewno szybko pomogą 🙂 Analiza dalszej części pytania nie ma na ten moment sensu, bo albo masz uszkodzą baterię, albo miernik - w takiej sytuacji wartość pomiarów nie jest poprawna. 

8 godzin temu, Treker napisał:

@khups witam na forum 🙂

Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Nowa bateria powinna pokazywać ponad 9 V. Jeśli korzystasz ze sprawnego miernika (z dobrą baterią) to oznacza, że bateria była uszkodzona - zgłoś sprawę do Botlandu na pewno szybko pomogą 🙂 Analiza dalszej części pytania nie ma na ten moment sensu, bo albo masz uszkodzą baterię, albo miernik - w takiej sytuacji wartość pomiarów nie jest poprawna. 

Dzięki za pomoc! Sprawdziłem z nową baterią i jest wszystko OK!

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

"Jak widać na powyższym przykładzie, pobierając z baterii większy prąd, będziemy otrzymywać mniejsze napięcie."

Czy rzeczywiście w tym eksperymencie prąd był różny dla różnych układów? 

Moje zrozumienie do tej pory było takie że im większe napięcie tym prąd będzie większy (odnosząc się do analogii z wodą z pierwszego rozdziału - wyższy poziom wody (napięcie) spowoduje mocniejsze wypływanie wody przez tamę (prąd)) 

Dlaczego więc tutaj jest odwrotnie?

@PiotrWal witam na forum - bateria ma pewną (ograniczoną wydajność). Jeśli będziesz próbował pobrać z niej za dużo prąd to "przestanie nadążać" i spadnie napięcie takiego źródła zasilania.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...