Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #1 - podstawy Arduino oraz środowisko

Pomocna odpowiedź

Dzięki za odpowiedź. 

Z napięciem sprawa była dla mnie jasna. Chodzi mi właśnie o natężenie prądu z tego pinu. Maksymalny prąd z wszystkich innych wyjść jest jasno opisany:

dla wyjścia 5 V: 500 mA,

dla wyjścia 3,3 V: 50 mA,

dla poszczególnych GPIO: 20 mA.

A z Vin niestety nie, poza informacją o zakresie napięcia od 7-12V (w zależności od tego jakie zasilanie jest przyłożone na złączu koncentrycznym). Stąd moje pytanie i zastanawiam się czy z tego pinu można zasilać odbiornik o większym poborze prądu (rzędu kilku Amperów).

• 3 miesiące później...
  • 5 miesiące później...

Hejka, po ukończeniu 3 części kursu postanowiłem powtórzyć i z jakiś powodów diody które świeciły mocno podczas ćwiczenia wcześniej świecą słabiej...

#define zielona 8
#define czerwona 9

String odebraneDane = "";

void setup() 
{
Serial.begin(9600);
pinMode(zielona,LOW);
pinMode(czerwona,LOW);  
}

void loop() 
{
if(Serial.available() > 0)
{
  odebraneDane = Serial.readStringUntil('\n'); 

if(odebraneDane == "zielona") //jesli odebarno dane zielona to:
{
  digitalWrite(zielona,HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(zielona,LOW);
}
if(odebraneDane == "czerwona")
{
  digitalWrite(czerwona,HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(czerwona,LOW);
}
}
}

I tu filmik... może słabo widać ale ja widzę różnicę. 

https://drive.google.com/file/d/12S3_67Gpl0b7Y9mZFA-r_-dcH0o9r4Lz/view?usp=sharing

• 9 miesiące później...

Cześć,

Mam pytanie. Wiem, że wgranie nowego programu usuwa stary.

Przykład z programem blink, wgrywam go, działa, następnie odłączam arduino na dziś i tyle. Przy następnym włączeniu program blink jest od razu aktywny i zaczyna migać ta pomarańczowa dioda. Czy istnieje sposób, żeby skasować ostatni program tak, by nie zapamiętało go?

14 godzin temu, inzynierek_mech napisał:

Czy istnieje sposób, żeby skasować ostatni program tak, by nie zapamiętało go?

W przypadku Arduino najprościej po prostu wgrać nowy, pusty szkic, który nic nie robi (pusta funkcja setup, pusta pętla loop). Inne metody wymagają więcej pracy i właściwie nie prowadzą do żadnych ułatwień.

• 1 miesiąc później...

Witajcie, potrzebuję szybkiej pomocy. Czy poprawnym zachowaniem jest, gdy na Arduino dioda L miga zaraz po podłączeniu do komputera nawet, gdy IDE nie jest włączone? Z góry dzięki.

13 minut temu, SzczepanQLIG napisał:

Witajcie, potrzebuję szybkiej pomocy. Czy poprawnym zachowaniem jest, gdy na Arduino dioda L miga zaraz po podłączeniu do komputera nawet, gdy IDE nie jest włączone? Z góry dzięki.

Już znalazłem odpowiedź 🙂

20 godzin temu, SzczepanQLIG napisał:

Już znalazłem odpowiedź 🙂

To może podam tę odpowiedź dla innych: tak, jest to normalne, ponieważ nowe płytki Arduino mają wgrany testowo program, który właśnie miga tą diodą. Jest to więc oznaka, że Arduino jest sprawne.

• Lubię! 1
  • 6 miesiące później...
10 minut temu, Szymek2009 napisał:

Chciałem zainstalować Arduino na swoim laptopie jednak wyskoczyła mi darowizna i nwm czy muszę zapłacić czy  to ja coś źle robię 

JUST DOWNLOAD (przycisk powinien być po lewej w wyskakującym okienku)

• Pomogłeś! 1
12 godzin temu, Szymek2009 napisał:

Chciałem zainstalować Arduino na swoim laptopie jednak wyskoczyła mi darowizna i nwm czy muszę zapłacić czy  to ja coś źle robię 

A jeżeli już miałem ale odinstalowałem i chcę ponownie zainstalować 

(edytowany)
Dnia 27.08.2023 o 11:41, Szymek2009 napisał:

A jeżeli już miałem ale odinstalowałem i chcę ponownie zainstalować 

No to normalnie instalujesz z tej instalki którą masz, lub pobierasz od nowa i instlujesz 

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...