Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #8 - wstęp do układu NE555

Pomocna odpowiedź

Witam. Udało mi się złożyć układ oraz wprowadzać zmiany w długości cyklu i czasie świecenia diod. Jednego tylko nie rozumiem. Dlaczego pin 4(RESET) jest podpięty do plusa? U mnie układ działa niezależnie od tego czy go podepnę do plusa czy nie. Nie wpływa to na pracę, przynajmniej na 'oko'.

@skoczo reset nie powinien wisieć "w powietrzu", ponieważ układ może być wtedy szczególnie wrażliwy na zakłócenia z otoczenia. Pozostawianie takiego wyprowadzenia "luzem" to zła praktyka. Może w tym zastosowaniu nie zobaczysz różnicy, ale na pewno warto dodać takie połączenie.

• 1 miesiąc później...

Niby układ mam podłączony dobrze, ale gdy następuje przełączenie z diody czerwonej na zieloną to dioda zielona świeci cały czas i nie załącza się już czerwona (kondensator 1000uF). Tak ma być, czy jednak istnieje możliwość, że coś pomieszałem w układzie?

@Davis tak zerknąłem na ten układ i podłączenie 555 wygląda dobrze, ale patrzę na zieloną diodę i chyba masz ją wpiętą na odwrót.

Ewentualnie może sprawdź czy jakiś kabelek nie jest uszkodzony - wewnątrz może coś nie zwierać.

• Lubię! 2
  • 1 miesiąc później...

Dlaczego jak w generatorze astabilnym rezystor 1 (ten, który ma 10k omów) zamienimy na przewód o oporze bliskim zero czerwona dioda świeci się krótko, a zielona bardzo długo?

@Bsatola nie wiem za bardzo jakiej odpowiedzi oczekujesz, ale pisząc w skrócie - po prostu sposób świecenia diody jest zależy od wartości 3 elementów (2 rezystorów i kondensatora). Zmieniając dowolny z elementów wpływasz na czas ładowania i rozładowywania kondensatora, co przekłada się na inne działanie układu. Twój przykład jest już skrajny, bo właściwie zwarłeś jedno wyprowadzenie NE555 bezpośrednio do Vcc. Najlepiej eksperymentować jednak z jakimiś wartościami rezystorów (większymi od 0) lub z wpiętym potencjometrem - wtedy kręcąc pokrętłem będziesz widział jak zmienia się działanie układu w zależności od wartości poszczególnych elementów. Możesz też oczywiście posłużyć się wzorami i policzyć coś na papierze, ale takie eksperymenty w praktyce chyba będą ciekawsze.

• Pomogłeś! 1
  • 4 tygodnie później...

Proszę o wyjaśnienie do czego służy rezystor Ra i dlaczego po zmniejszeniu jego wartości np. za pomocą potencjometru do bardzo małych wartości (poniżej 150 Ω) układ przestaje przełączać.

• 4 tygodnie później...

Dzień Dobry,

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób działa Generator astabilny. Chodzi mi konkretnie o przełączanie diod czerwonej z zieloną.

Rozumiem że na początku kiedy kondensator C3 nie jest naładowany to z nóżki 3 popłynie prąd przez diodę czerwoną powodując jej świecenie. Dzieje się tak jak sądzę z dwóch powodów: po pierwsze nie będzie różnicy potencjałów w gałęzi LED1 i R3 ponieważ z nóżki 3 będziemy w przybliżeniu mieli +6V i od baterii +6V, niema różnicy potencjałów (napięcia) prąd nie płynie, po drugie napięcie z nóżki 3 podawane jest do gałęzi LED1 i R3 w kierunku zaporowym diody LED1.

Nie rozumiem dlaczego dioda LED2 nie świeci kiedy na nóżce 3 nie ma napięcia. Zarówno LED1, R3, R4 oraz LED2 zwarte są teraz do masy i to nie przez nóżkę 3 układu scalonego. Jeśli nóżka 3 w jakiś magiczny sposób przy jej stanie logicznym 0 zwiera się do masy to gdzie to jest ujęte na schemacie tego układu NE555??? Nóżkę 7 widzę na ten przykład że może się zewrzeć z masą kiedy załączy się tranzystor gdzie jest zatem połączenie do masy nóżki 3 przy stanie logicznym 0?

(edytowany)

@Oskar_Zaremba Wiąże się to z tym jak zrealizowane jest wyjście układu cyfrowego. 

Nie jestem pewny czy ta grafika jest poprawna, bo taka treść nie jest popularna w internecie ale widać tu dlaczego układ z kursu ma prawo działać. Jest tu przykład wyjścia (kolor brzoskwiniowy albo łososiowy, jak kto woli), wyglądającego na totem-pole. 2 tranzystory jeden nad drugim, odbieramy sygnał z pomiędzy.

W takim układzie mamy 2 opcje na wyjściu:

• Gdy dolny tranzystor jest zatkany to prąd popłynie z górnego do odbiornika. Nazywa się to source, czyli wyjście jest źródłem prądu i poda prąd na odbiornik.
  • Gdy górny tranzystor jest zatkany, to wyjście robi się takim jakby wejściem i odbiera prąd z odbiornika. Nazywa się to sink (zlew...) i spływa do niego prąd.

Zatem drążąc drugi przypadek to gdy na wyjściu masz stan 0 (pin NE555 chce zaciągnąć jakiś prąd) to uda się to tylko z zasilania a nie z masy 🙂  możesz to przyrównać do działania układu z otwartym kolektorem, jeżeli ująć górny tranzystor to sytuacja właśnie tak wygląda.

image.thumb.png.f8e9065dca1fb7d7b746b66a198c0d60.png

Co do tłumaczenia reszty tego układu nie jestem kompetentny 😞 

Źródło grafiki

Edytowano przez Gieneq
  • 2 tygodnie później...

@Mrsonyy witam na forum 🙂 

Pytasz o to dlaczego diody nie świecą skoro są w sumie obie (w szeregu) wpięte równolegle w linię zasilania?

Pisałem o tym wyżej - dzieje się tak ponieważ NE555 na wyjściu ma układ który albo wystawia stan wysoki, albo niski który przeważa i włącza tylko jedną z diod.

• Pomogłeś! 1

@Gieneq

Rozumiem że jeśli na wyjściu jest 1 to zapala się dolną dioda ponieważ napięcie idzie z wyjścia, a dioda przepuszcza w jedną stronę. To czy linia zasilania układu 'zabiera' cały prąd w czasie działania i już dalej nie płynie?

20200410_110132.png

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...