Skocz do zawartości

Kurs STM32 F4 - #1 - Czas poznać HAL, spis treści kursu!

Pomocna odpowiedź

Dzięki za świetną robotę w przyogotowywaniu kursów.

Przymierzam się do skorzystania z kursuy STM32, mam jedno pytanie - mam Mac (i nie mam na nim Windowsa) - czy ktoś ma doświadczenie w korzystaniu Maca do programowania tego kontrolera?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Na Mac-u programuje się wszystkie STM32 bardzo wygodnie. Można używać Eclipse + plugin dla STM32, nie jest potrzebne TrueSTUDIO, czy inne OpenSTM32 - chociaż ten drugi jest dostępny i jakiś czas temu działał całkiem nieźle. Prawdę mówiąc znaczna część kursu STM32 F1 dla StdPeriph powstawała właśnie na macu 🙂

Natomiast problematyczne może być używanie Cube MX, czyli tego strasznego generatora kodu napisanego w Javie. Nawet pod windows-em jest on niestabilny i działa kiedy chce oraz jak chce. Na innych platformach (linux i mac) to prawdziwy koszmar. Pamiętam że właśnie na Mac-u nabrałem jak najgorszego zdania o Cube MX oraz umiejętnościach programistycznych jego twórców. Niby Java daje niezależność od platformy, ale jak widać najpierw trzeba umieć programować - a w ST chyba z tym nie najlepiej. Na szczęście chociaż mikrokontrolery robią całkiem niezłe.

Natomiast problematyczne może być używanie Cube MX, czyli tego strasznego generatora kodu napisanego w Javie. Nawet pod windows-em jest on niestabilny i działa kiedy chce oraz jak chce.

Osobiście nie mogę tego potwierdzić. Używam CubeMX na co najmniej dwóch komputerach (Win 10 i 7) i nie mam z nim żadnego kłopotu.

Może moje działania nie są zbyt wymagające, nie mniej jednak uważam, że praca z tym narzędziem jest całkiem przyjemna no i przydatna.

Jak napisałem pod windowsem jest trochę lepiej - jak się jest wytrwałym to można używać, niestety pod makiem, czy linuksem narzędzie sypie się pod własnym ciężarem. Inna sprawa, że błędy pojawiają się i znikają w zależności od wersji. Niedawno wybrałem się na szkolenie i u części osób działały wszystkie przykłady, u innych co drugi - w zależności od posiadanej wersji (jak ktoś uaktualnił to już nie działało...).

Od biedy można na CubeMX wygenerować pierwszą wersję projektu. Ale później najlepiej usunąć wszystko co automat przygotował i zrobić to samemu. Po pierwsze uniknie się problemu z licencjami (bo oczywiście nikt nie usuwa tych wymaganych copyright-ów na dwie strony, prawda?), a przy okazji można poprawić to co narzędzie popsuło - jak chociażby brak inicjalizacji wszystkich pól struktury.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam pewne doświadczenie w programowaniu (włączając w to c/C++) więc wydaje mi się, że nie potrzebuję generatora kodu.

Wygląda na to, że nie mam przeszkód, by się zagłębić w świat mikrokontrolerów 😉

pozdrawiam

• 10 miesiące później...

@Krzysiek321 ciężko powiedzieć, my skupialiśmy się na konkretnym zestawie, który użyty jest w kursie. Może być sporo różnic, więc wykonywanie ćwiczeń na innej płytce jest ryzykowane. W tym wypadku najpewniej trafisz na najgorsze możliwe problemy tj. "niby wszystko tak samo, ale jednak nie działa". Do tego problemem będą aktualizację Cube, które trochę namieszały i niektóre rzeczy aktualnie są w nim teraz uszkodzone (trzeba poczekać na aktualizację środowiska). Nie będziesz więc wiedział czy trafiłeś na problem wynikający z użycia innej płytki, czy to jednak jakiś błąd środowiska.

Chyba coś w tym jest. Udało mi się odpalić na STM32F429I-DISC0 obie diody (u mnie są one pod pinem PG13 i PG14) razem ze zgaszeniem po pół sekundy wg poradnika po adekwatnych przeróbkach kodu, jednak już na przykład na hal_gpio_togglepin w pętli while nie reaguje w ogóle 😞

No niestety - kurs, który działałby na dowolnej platformie musiałby być koszmarnie długi i rozbudowany. Lepiej skupić na jednej platformie, bo więcej można wtedy omówić. Eksperymenty na innych płytkach mogą generować wiele problemów 😞

• 11 miesiące później...

@ghost1313 z aktualnością tego kursu może być różnie, bo bazuje on na Cube, a interfejsy graficzne lubią się zmieniać, ale ogólnie z kursu nadal można śmiało korzystać 😉 Jeśli chodzi o brak zestawu to jest to tylko tymczasowa niedostępność, a nie stałe wycofanie produktu. Z drugiej strony, jeśli dopiero chcesz zacząć przygodę z STM32 to polecam również kurs dotyczący F1: Kurs STM32 F1, migracja na HAL – #1 – wstęp, spis treści. Na pewno będziesz z niego zadowolony 🙂

• 2 miesiące później...

Dear Admin
I have reviewed hundreds of sites on similar topics on the web. The site with the most beautiful narration among the sites I have reviewed is your site. Moreover, although I wrote it in your original language, I got clear and understandable results even in my translations with Google Translate. I want to thank you. I am waiting for your more detailed and more subject courses.

Note: Since I do not speak English, the text has been translated by Google Translate.

Alaattin Akın 

Turkey

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...