Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #4 - lutowanie złącz, odsysacz

Pomocna odpowiedź

16 godzin temu, Mand2806 napisał:

W zbliżeniu luty nie wyglądają tak dobrze jak myślałem 😅 

@Mand2806 nic się nie martw - takie same wnioski mieliśmy podczas robienia tego kursu - po zbliżeniu zawsze wyglądało dużo gorzej niż "normalnie". Twoje luty wyglądają bardzo fajnie, postaraj się ewentualnie, aby dawać minimalnie mniej cyny. Będzie wtedy idealnie 🙂

Idealnie może nie jest (na pewno można poprawić), wiem natomiast że wszystko zwiera w odpowiednich grupach bo specjalnie sprawdziłem multimetrem 😀

131156565_215048083395409_1777633279034405082_n.jpg

131686689_1067264660413984_3813793929114895772_n.jpg

• Lubię! 2
  • 3 tygodnie później...

Cześć dopiero zaczynam swoją przygodę z lutowaniem i nie jestem do końca przekonany, co do moich pierwszych lutów. Czy mógłby ktoś ocenić jakoś lutowania mojej pierwszej płytki? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

IMG_20201230_195915.jpg

• Lubię! 1

@blackened24 witam na forum 🙂 

Fajnie że chcesz porządnie podejść do sprawy, ale zdjęcie jest na tyle niefortunnie zrobione, że nic na nim nie widać 😞 zrób zdjęcie pod kątem żeby widać było "stożki" lutów.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Raczej zapytam co może być źle niż się pochwalę, mam sporo takich "szpilek" z cyny, jedyne jak próbuję to naprawić to przykładam lutownicę na chwilkę a potem  szybkim ruchem ją zabieram. Z bliska na zdjęciach dopiero zauważyłem, że jest dużo gorzej. Jest to mój drugi kurs z forbota, robicie super robotę.

1.jpg2.jpg3.jpg5.jpg4.jpg6.jpg

Edytowano przez Krisq
  • Lubię! 1

@Krisq witam na forum 🙂 

Fajnie że wrzuciłeś zdjęcia swoich prac. 

12 godzin temu, Krisq napisał:

4.jpg

Na górze zdjęcia jest ok, a tu na dole trochę mniej. Może miałeś za niską temperaturę grotu (a bardziej goldpinów), albo było użyte za mało topnika. Najlepiej nic nie poprawiać tylko możliwie zrobić lut na raz a dobrze, wtedy topnik ma swój udział, a przy poprawianiu może już go nie być zbyt wiele. Jak masz dodatkowy topnik to możesz nim kombinować, ale najlepiej ćwicz dalej tak by wychodziły od razu idealne 💪

Ale i tak jest dobrze, tak trzymaj. 😉 

• Lubię! 1
  • 2 miesiące później...

@GrzegorzAXE wyglądają bardzo dobrze - stożkowe, świecą się, nie za dużo cyny, tak trzymaj 💪

7 godzin temu, GrzegorzAXE napisał:

Jest godzina 23:45 i chyba na dzisiaj wystarczy.

Wciągnęło Cię trochę 😄

• 10 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...