Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #9 - czujnik przeszkód, sterownik serwa

Wiadomość dodana przez Treker,

Uwaga! Aktualnie u niektórych osób występuje problem z realizacją czujnika przeszkód. Pracujemy nad znalezieniem rozwiązania.

Pomocna odpowiedź

@Dawek Witam bawię się z serwomechanizmem i miałem ten sam problem z obrotem serwa, to znaczy że serwo obracało sie tylko do połowy i dalej już pojsc nie chciało.  Zdaje mi sie że jest to wina częstotliwości (kondensatora 470 nF), ponieważ kiedy wstawiam równolegle drugi kondensator 470nF, czyli łącznie 940nF to problem sie rozwiązuje. Nie wiem czemu mi to nie działa tak jak na kursie. Z obliczeń image.thumb.png.483a83dd17d534b1002f5df5b52d357e.png częstotliwość powinna wynieść 1/T czyli 1/20ms co nam daje 50Hz. Podstawiając wartości R1 i R2 gdzie C jest naszą szukaną. Po przekształceniu wzoru wychodzi nam coś takiego:image.png.7477496b82d697ccc232d0399f1d1ff7.png Czyli to by było 255nF? Nie wiem nie rozumiem tego trochę.

Proszę o pomoc w zrozumieniu. 

PS: Probowałem to samo zrobić na drugim serwo i też kręci sie tylko do połowy. Serwa ogólnie działają bo testowałem je na Arduino

Pozdrawiam😀.

(edytowany)

Pierwsza część wzoru na obliczenie f jest poprawna, ale rozwinięcie już nie.

Zauważ, że równolegle do R2 jest podłączona dioda, która w trakcie ładowania kondensatora C2 przewodzi.

W związku z tym th=0,693*(R1+P)*C2 gdzie P do rezystancja potencjometru (może się zmieniać od 0 do 5k). 
W rozładowaniu C2 bierze udział tylko R2 więc tl = 0,693*R2*C

W tabelkach moje obliczenia dla C2 470 nF i 2*470 = 940 nF

image.thumb.png.f624d7feb54f4c269c2b6f241d241869.png

Edytowano przez Sylba
  • Pomogłeś! 1

Czyli dzięki diodzie jesteśmy w stanie osiągnąć 1-2ms stanu wysokiego i 18-19ms stanu niskiego? Bez tej diody nie było by to możliwe, tak?

@Sylba Dziękuje za wytłumaczenie chyba coraz bardziej to rozumiem, ale mój układ wciąż nie działa przy tych elementach tak jak powinien. To znaczy, serwo kręci się bez żadnego problemu od 0 do 90 stopni (przy ruchu potencjometru w całej swojej możliwości od 0-180), ale kiedy przekręcam na krańcowe wartości potencjometr to układ z 90 stopni od razu przekręca sie do wartości 160-180 stopni. Przeczytałem gdzieś w komentarzach ze moze to być problem z tym że elementy na płytce stykowej są troche poluźnione ale kiedy probowałem poprawić elementy to nie pomagało. Zastanawia mnie czy nie jest to moze wina uszkodzonego elementu.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie tak z ciekawości w temacie serwo. Rezystor Rb ( tutaj 56k) odpowiada za stan niski. Zmieniając rezystancję Ra + Rb wpływamy na stan wysoki. Sygnał jest "aktualizowany" co 20 ms. Jeżeli zwiększamy czas trwania stanu wysokiego to powinien zmniejszać się czas stanu niskiego... ale Rb jest stale. Czy na opór Rb wpływa rezystancja z potencjometru połączonego szeregowo? 

• 3 tygodnie później...

Chyba jeden z wymagających schematów jaki do tej pory był..... miałem problem bo chciałem korzystać tylko ze schematu i ułożyć układ, próbowałem dwa razy ale poległem, chyba największy problem mam z łączeniem rezystorów, nie które są połączone na jednej gałęzi, i nie wiem jak je połączyć. Dlatego musiałem skorzystać ze ściągi z ułożeniem schematu..... Po skończeniu chyba wszystko działa jak powinno...... po zbliżeniu przeszkody zaczyna świecić dioda, dioda która się zaświeca największy dystans ma po linii oczywiście prostej, spory kawałek obicia led i powrót do odbiornika, będę zmniejszał rezystor diody aby zwiększyć jej prąd i chyba jeszcze większy dystans.... zauważyłem też mruganie led gdy przeszkoda jest na pograniczu, rozumiem że schemat nie może się zdecydować czy coś tak stoi czy nie......

Quiz też niczego sobie, największy problem sprawia PWN i na nich miałem błędy, będę musiał chyba powtórzyć..... aby na dłużej w dyśce zostało.....

Został jeszcze jeden schemat z serwo..... zobaczymy co i jak......

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

@JaboLtron faktycznie to już stosunkowo mocno rozbudowany układ 🙂 Najważniejsze, że ostatecznie udało Ci się go uruchomić. Jeśli chodzi o sytuacje, w których dioda miga to masz rację - jest to skrajna sytuacja, w której czujnik "raz łapie", a raz "nie łapie" odbitego sygnału. Jest to po prostu granica jego możliwości. Uważaj tylko podczas zmniejszania wartości rezystora, bo możesz spalić diodę.

Dnia 3.09.2024 o 15:39, JaboLtron napisał:

Został jeszcze jeden schemat z serwo..... zobaczymy co i jak......

Powodzenia 🚀

• 6 miesiące później...
(edytowany)
Dnia 9.02.2021 o 15:00, Gieneq napisał:

Bez zgadywania!

Mamy teraz układ 2 równań i 2 niewiadomych i parametr C, można zatem je jednoznacznie rozwiązać, trochę zaokrąglę i podstawię wartości:

RB = 0,5 * (1,44*105 / 36 - RA)

RA +2*RB = 4000 Ω

i z drugiego (nieco uproszczonego):

1-0,7 = RB/(RA + 2*RB) Stąd:

3*RA = 4*RB  → RA = 4/3*RB

Rewelacja 🙂 Teraz tylko wyznaczamy odpowiedź i zrobione:

RA = 1200 Ω, RB = 1600 Ω no i C = 10 nF

@GieneqNa odwrót. 

RA = 1600 a RB = 1200. 

Wiem, czepiam się, ale jest 5 minut przed północą, mam na rano do pracy i mi równania nie wychodzą 😄 

Edytowano przez Krzychu22
  • Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
(edytowany)

Cześć, mam problem z układem z microservo, po złożeniu i podłączeniu servo ani drgnie (kręcę potencjometrem). Sprawdzałem wielokrotnie czy mam tak samo jak przedstawiono w instrukcji.

Napięcie na serwo wynosi 6,17 V (między + i -). Gdy kręcę potencjometrem to napięcie między minusem a linią sygnałową serwa zmienia się od 0,12 V do 0,62 V.

Czy można jakoś sprawdzić czy samo servo jest sprawne ? Proszę o poradę.

Edytowano przez zbrozo
(edytowany)

Serwa modelarskie pwm (sg90, mg90s) na szybko sprawdzam czymś takim + ewentualnie oscyloskop do przetestowania samego ustrojstwa. Zobacz, czy dobrze podłączyłeś przewody, kolorystyka zazwyczaj ta sama, chyba, że w fabryce coś pomylili. Przy 5V uśrednione napięcie na linii sygnałowej wynosi: min (0.2V), pozycja "neutralna" (0.35V), max (0.5V).

przewody.thumb.jpg.01749f6c40ab9c5fe9cb5b0b1c5509de.jpg

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 2

Co do kolorystyki: co firma to kolorki, a to że w jakichś dwóch różnych serwach kolorki są takie same to dlaego, że jest ograniczona ilość kolorów dostępna w handlu 🙂

Zawsze lepiej sprawdzić w dejtaszycie...

• Lubię! 1

Dokładnie. W tych co mam na pcb przy pinie sygnałowym widoczne jest "S". Niepodpisany "plus" zawsze na środku. Kolorystyka może być ta sama, a fabryka przez pomyłkę przylutuje inaczej. Sg90 na pcb ma odwrócone gnd i "S" w stosunku do mg90s.

• Lubię! 1
  • 8 miesiące później...
(edytowany)

Jeśli komuś nie działa układ z servo to polecam sprawdzić czy NE555 jest dociśnięte i nie odstaje od płytki stykowej.

W moim przypadku tak jakby "wyskakiwało" po dociśnięciu i zbagatelizowałem ten problem, a okazało się, że to było ważne.

Wyciągnąłem go, zagiąłem bardziej nóżki do środka z obydwu stron i wsadziłem jeszcze raz do płytki i już nie wyskakiwało i działało.

Ps: Dwa dni nad tym siedziałem, ale co się nauczyłem o PWM i diodach to moje 😄

Edytowano przez AzJa
doprecyzowanie o który układ chodzi
  • Lubię! 1
Dnia 8.12.2025 o 21:11, AzJa napisał:

Ps: Dwa dni nad tym siedziałem, ale co się nauczyłem o PWM i diodach to moje 😄

Czasami trzeba i tak 😉 Ale punkt za cierpliwość! Powodzenia w dalszych eksperymentach 🚀

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...