Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

No tak, rzeczywiście 🙂 Myślałem, że jest to po prostu zaznaczenie gdzie idą ścieżki, tak aby było to wyraźnie pokazane dla początkujących 😃. Teraz już wiem, że są to po prostu odstępy.

Teraz rodzi się kolejne pytanie - za dużo cyny przy którymś lucie (tak, że wyleje się poza te linie oddzielające) może łatwo doprowadzić do zwarcia tego miejsca z masą, tak?

Piranha08, soldermaska powinna chronić przed takimi sytuacjami. Jednak ryzyko istnieje. Pamiętaj, że niezależnie od tego sytuacja, w której cyna wylewa się poza luty i tak jest niedopuszczalna 🙂

• 3 tygodnie później...

adam30010, w pełni się z Tobą zgadzam 🙂 Tak jak pisałem w przypadku innych kursów, ustalanie tematyki, to zawsze walka "dobra ze złem" i ograniczanie ilości poruszanych zagadnień. Zawsze narażam się na krytykę w tej kwestii (że za mało lub za dużo). To samo jest z zestawami i potrzebnymi elementami - dlatego tutaj zrezygnowałem z dodatkowych gąbek, grotów, czyścików drucianych i topników w żelu. Zostawiłem to sobie na ewentualną kontynuację kursu, bo uznałem, że teraz można się bez tego obejść 🙂

Hmmm jeśli bym uzyskał zgodę szefostwa i byłoby zainteresowanie to może udałoby mi się sklecić artykuł jak produkcja (montaż) elektroniki wygląda w dzisiejszych czasach (chodzi mi o automatyczną linię montażową SMD z objaśnieniem co gdzie się dzieję, zdjęciami itp).

Jeśli masz ochotę napisać taki felieton to daj znać w wolnej chwili na PW/maila 🙂

• 8 miesiące później...
Hmm, dlaczego jedna dioda świeci inaczej? Wystarczy wrócić do schematu ideowego i sprawdzić jak jest ona zasilana. Rezystancja w tej gałęzi jest dość spora. Jednak spokojnie tak miało być, to taka symulacja błędnego montażu. W dalszych odcinkach kursu wrócimy do tego przykładu i wymienimy rezystory tak, aby dioda świeciła jaśniej.

Aby dioda 4 świeciła normalnie, wystarczy przelutować 3 z 4 rezystorów, zamieniają je na 100R.

senssei, dokładnie tak 🙂 Dopiero teraz przypomniałem sobie, że ostatecznie nie dodałem tej informacji w dalszej części kursu. W takim razie zrobię to podczas jego aktualizacji.

• 5 miesiące później...

Poniżej efekt lutowania modułu z rozdziału 5.

PS: Przy okazji plecionki okazało się doświadczalnie, że aby tak sprawnie zebrać cynę z wyprowadzeń jak na filmie trzeba oprócz topnika podnieść temperaturę - u mnie do ok. 400 st. C.

Przy ok 250-300 st. C. nie byłem w stanie rozgrzać cyny przez plecionkę.

PS: Znalazłem też lepszy sposób na czyszczenie grotu od gąbki. Rozgrzany grot zanurzam w kalafonii, a następnie wycieram go zwiniętą kilka razy (aby się nie poparzyć) w mokrą chusteczką higieniczną. Błyszczy się jak nowy. Wszelkie resztki cyny i zabrudzenia są usuwane idealnie.

MaxHardcr, plecionka jest dość dobrym przewodnikiem, więc faktycznie mogła szybko odbierać ciepło od punktów lutowniczych dlatego konieczne było podniesienie temperatury. Grunt, aby pamiętać o tym i ją odpowiednio regulować 🙂

Wycieranie grota w chusteczki to dość kontrowersyjna metoda - na pewno działa, ale jednak radzę się przyzwyczajać do gąbki, bo przy dłuższym korzystaniu z lutownicy nikt nie ma czasu na takie delikatne zabiegi 🙂 Gąbką również można spokojnie doczyścić grot - wystarczy trochę wprawy.

Zlutowany układ wygląda bardzo fajnie, powodzenia w dalszej nauce 🙂

• 10 miesiące później...

Jeżeli chodzi o rezystancję to po jej obliczeniu, kupiłem multimetr i próbowałem zmierzyć rezystancję w obwodach aby się upewnić co do obliczeń, wyniki pomiaru są dość zbliżone do obliczeń, więc stwierdziłem, że pomiar przeprowadziłem poprawnie.

LED1 Obliczona 0.533kΩ; Zmierzona 0.525kΩ

LED2 Obliczona 0.8kΩ; Zmierzona 0.786kΩ

LED3 Obliczona 1.13kΩ; Zmierzona 1.178kΩ

LED4 Obliczona 4kΩ; Zmierzona 3.93kΩ

LED5 Obliczona 1.2kΩ; Zmierzona 1.178kΩ

Do tego LED4 nie dawała mi spokoju, więc po obliczeniu rezystancji postanowiłem wymienić rezystory R18;R19;R20 z 1kΩ na 0.1kΩ lub jak kto woli 100Ω aby otrzymać 1.3kΩ na obwodzie;. Jak widać na zdjęciu, pomogło.

Teraz moge iść dalej z kursem 🙂

Yagner, witam na forum!

Super, wszystko wygląda bardzo dobrze. Powodzenia w dalszych eksperymentach z lutownicą 🙂

• 4 tygodnie później...

Tak jak w poprzednim ćwiczeniu wrzucam swoją płytkę przed poprawkami. Jak teraz poradziłem sobie z lutami? Jeśli chodzi o moje wnioski to na pewno w takim gąszczu wygodniej mi lutować w kierunku od dołu do góry i od lewej do prawej- przynajmniej wtedy nie mam wrażenia, że grotem dotykam już zlutowanego lutu. Nie jestem też zadowolony z tego, że złącze ARK wlutowałem krzywo. Macie jakiś patent jak tymczasowo przytwierdzić takie złącze żeby nie latało przy lutowaniu?

wilq_89,

mój "patent" na przytrzymywanie większych elementów (np. złączy ARK) jest taki, że płytkę mocuję tylko w jednym zacisku trzeciej ręki, natomiast drugim nastawiam i przytrzymuję dany element. Ale to tylko mój sposób, może ktoś ma lepszy 😉 .

• Pomogłeś! 1

wilq_89, lutowanie takich złącz często sprawia problemy - trzeba znaleźć sobie sposób na ich ustawienie. Można przytrzymywać trzecią ręką, opierać płytkę o blat roboczy itd. Z czasem wyrobisz sobie jakiś swój sposób, bo raczej nie ma "jednego słusznego".

Dzięki 🙂 jeśli chodzi o lutoawnie ARK to właśnie podpierałem jednym zaciskiem bo nie mogłem go złapać w zacisk. A na jakiej wysokości powinien przycinać nadmiar nóżek? teraz to zwyczajnie wygląda brzydko i każda nóżka jest docięta trochę inaczej co wygląda okropnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...