Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #13 - QUIZ, podsumowanie

Pomocna odpowiedź

Bardzo dobry kurs - duży nacisk na uproszczenie niekiedy zawiłych zagadnień, ciekawe układy i aktualizacje wpisów na bieżąco. Takich kursów szukałem, już otrzymałem kolejne 2 kursy: podstawy lutowania oraz elektroniki cyfrowej. Polecam!

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Kolejny solidnie opracowany kurs, stanowiący kontynuację kursu elektroniki na poziomie I. W tym przypadku widać, że z uwagi na wzrost złożoności omawianych zagadnień pojawia się trochę więcej teorii, jednak nie jest to żaden mankament, bo twórcy ponownie kładą duży nacisk również na część praktyczną. Osobiście muszę przyznać, że złożenie i testowanie niektórych układów zawartych w tym kursie przyniosło mi dużo radości. Zapewne wszyscy Ci, którzy etap nauki w szkołach mają za sobą, zgodzą się ze mną, że tak pozornie trywialna idea jak "nauka przez zabawę" nie jest wcale taka prosta w realizacji - natomiast ten kurs, podobnie jak jego poprzednik, radzi sobie w tym zakresie doskonale.

Jeśli powstanie kiedyś kurs elektroniki na poziomie III, to deklaruję swoje uczestnictwo w nim. Na razie jednak przystępuję do kursu z techniki cyfrowej, który również zapowiada się ciekawie.

Pozdrawiam.

• Lubię! 2

@cd2dot0 dziękuję za miłe słowa cieszę się, że kurs był pomocny 🙂 Kurs techniki cyfrowej był właśnie pomyślany jako kontynuacja tego kursu, więc idziesz dobrą drogą. Życzę kolejnych udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce!

• 2 miesiące później...

Mniej więcej tydzień temu pisałem komentarz dotyczący I poziomu kursu podstaw elektroniki. Tak bardzo mnie to wciągnęło, że właśnie skończyłem drugą część kursu i zauważyłem znaczne postępy. Jako kolejny kurs wybrałem kurs lutowania, za który zabieram się od razu, ponieważ już na mnie czeka. 

Nauka z Forbotem to czysta przyjemność! Wszystko opisane prostym językiem (idealnie dla początkujących) i godne polecenia! 😄 

Pozdrawiam!

• Lubię! 1
3 godziny temu, Zvarsa napisał:

Nauka z Forbotem to czysta przyjemność! Wszystko opisane prostym językiem (idealnie dla początkujących) i godne polecenia! 😄 

Miło słyszeć, cieszę się, że się wciągnąłeś! Kurs lutowania to dobry pomysł, później warto zająć się kursem techniki cyfrowej: https://kurs.forbot.pl/tc

• Lubię! 1
  • 2 miesiące później...

Podobnie jak pierwsza część, kurs wykonany bardzo solidnie i przejrzyście. Najbardziej sprawiło mi frajdę ostatnie zadanie oraz z pilotem. Czułem wtedy, że faktycznie potrafię zrobić coś prostego, ale użytecznego. Mały krok do przodu. Wciąż się nieco gubię przy schematach mimo, że potrafię je odczytać. Podobnie mam z bardziej skomplikowanymi elementami, ale wiem, że nic nie przychodzi od razu. Zapewne to kwestia wprawy i poświęconego czasu. Biorąc pod uwagę, że zarówno od pierwszej części kursu jak i od wcześniejszych tematów minęło około 2-3 tygodnie przez brak czasu, to zapamiętałem bardzo dużo. Na tyle dużo, że pierwszy quiz po przerwie zrobiłem jedynie z 2 błędami. Po moim przykładzie widać, iż kurs i rzeczy w nim zawarte zapada w pamięć i nie jest pustym tekstem dla naukowców. 

Świetna robota! Dziękuję za stworzenia tak dobrego wstępu do elektroniki. 

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

@Matvete dziękuję za obszerną opinie, miło słyszeć, że kursy są pomocne, a do tego odnalazłeś tutaj pomocne osoby. Mam nadzieję, że kursy Forbota będą miłym początkiem Twojej długiej przygody z elektroniką w praktyce. Powodzenia 🔥

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Kurs ukończony. Wielkie dzięki za kolejne lekcje. Potraficie w bardzo prosty sposób przedstawiać skomplikowane zagadnienia. Jeszcze przed rozpoczęciem kursu z drugiego poziomu miałem trudności z czytaniem schematów, myślę że progres jest duży i z łatwością odnajduje się w schematach. Moją kontynuacją będzie kurs lutowania, liczę na dobrą zabawę 🙂 jeszcze raz dziękuję za ten kurs.. 

• Lubię! 2
  • 1 miesiąc później...

Hej, skończyłem ten kurs już jakiś czas temu, świetny kurs, pomógł mi zapoznać się z różnymi komponentami, które na pewno mi się przydadzą ☺

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...