Skocz do zawartości
Treker

W jakim języku programujecie

Programuje w  

242 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie ani nie widzisz wyników ankiety. Zaloguj się lub zarejestruj w ~20 sekund, aby zagłosować w ankiecie.

Pomocna odpowiedź

Ja osobiście programuje w Bascomie

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja też programuje w Bascomie.

Żeby nie zrobiła się z tego tematu rozmowa nad przeważaniem języków:

Wiemy, że bascom jest powolny i gorszy od c. Ale jest posty i łatwy, a z c to ja nic nie zrozumiałem 😃

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zaraz wszystko przeniesiecie do off topa 😋 Ja? Ja umiem programowac w C++ (C sie mialem nauczyc ale mialem problemy z kompem i musialem [dalej musze] wszystko rekonfigurowac) troche w Perlu i HTML'a zaznalem 😋

Daniel co do twojej oceny: Sa rozne gusta tak samo jak rozna jest kapusta... Jedni naprzyklad mowia ze Bascom jest lepszy od C a inni temu zaprzeczaja, a jeszcze inni (w tym ja) na temat Bascom'a wogole nie maja zdania bo go nie znaja...

A to do tych co nie moga sie nauczyc C: Trzeba sie uczyc w niewielkich kawalkach i sobie pisac programiki z uzyciem tych funkcji, opcji, zaleznosci itepe nawet jesli to oznacza wypisywanie zmiennych lub stalych 😉 W http://pl.wikibooks.org/wiki/Programowanie:C jest to dobrze podzielone 😉 A jak sie nauczymy i na nastepny dzien nie pamietamy to musimy jeszcze raz sie nauczyc. Pojdzie nam duzo szybciej. A i slyszalem gdzies od kogos aby NIE WKUWAC na pamiec. Po prostu uzywac czesto. Robic niepotrzebne programy by utrwalic sobie w glowce wiadomosci i ich zastosowanie w praktyce. Przeciez usuniecie nic zbednego programu nas nic nie kosztuje? A przez pisanie nawet 10 linijkowych programow zdobywamy doswiadczenie. Pamietemy o takich znaczkach jak ";". Jak mam jakies bledy uczymy sie je szybko lokalizowac i neutralizowac (dla niewiedzacych odnajdywac i usuwac bledy). Jeszcze jesli ban cos nie wchodzi mozemy sobie naprzyklad przy komputerze zrobic sciage 😉 Albo jak macie dwupietrowe lozko to mozecie sobie nakleic nad soba. Tez skutkuje. Mozna sobie czytac na glos i nagrywajac sie przy tym. Potem jak naprzyklad jedziecie autobusem biezecie to nagrywacie na plytke w formie audio i sobie odsluchujecie. Metoda b. dobra dla ludzi ktorzy sa sluchowcami. Warto tez prosic o kody znajomych programisotow. Dzieki temu nauczymy sie jak XY rozwiazal ten problem. A moze sie okazac ze jego rozwiazanie jest duzo latwiejsze i lepsze (oczywiscie moze byc odwrotnie). Oj ale to nie o tym temat a ja sie tak rozpisalem... Zostawie to wam moze komus sie przyda a moze ktos mnie zacytuje w innym poscie? Naprawde przepraszam was, za to ze tak sie rozpisalem.

Powodzenia w programowaniu zyczy Frubi....

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Preferuję asembler. Żaden język nie daje mi takiej kontroli nad prockiem 🙂 Widzę dokładnie co i gdzie się dzieje. Jestem w stanie dokłądnie policzyć czas wykonania się danej procedury no i kod wynikowy jest znacznie krótszy. Ostatnio zacząłem pisać w C w połączeniu ze wstawkami asm. Ogólnie mam doświadczenie w programowaniu '51, AVR i PIC 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

zaquadnik, ale w asmie programy są bardzo długie (chodzi o źródła) więc nic dłuższego pod PC się nie opłaca pisać bo samo klepanie by zajeło sporo czasu... Dlatego ja zrezygnowałem z asma na początek 😋

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A próbowałeś dobić się do sprzętu z jezyka wysokiego poziomu ? :> W asmie (mówię o PC) można napisać prosty sterownik np. do COMa i program będzie naprawdę krótki. A co do asm na mikrokontrolery. Wolę wiedzieć co się dzieję w procku i mieć dłuższy kod i możliwość poprawy błędu niż nie mieć nad tym praktycznie żadnej kontroli jak to ma miejsce w BASCOMie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jest też mankament ASM'a - o wszystkim trzeba pamietać 😋

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

No i wtedy najszybciej nauczysz się specyfiki architektury mikrokontrolera i obsługi peryferiów, że o samym programowaniu nie wspomnę :]

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Co nie zmienia faktu, że w BASCOM'ie napisanie prostego programu zajmuje chwile...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

W asemblerze też 🙂 Program, który wysyła komunikat powitalny przez UART, a następnie odbiera dane i wyświetla na LCD pisałem w jakieś 20 - 30 minut 😉 Nie ma to jak zrobić sobie biblioteki 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

tak bascom jest szybsyz i prostrzy;) jest w sam raz dla początkujących

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Małe sprostowanie BASCOM jest duzo wolniejszy od innych języków ale oszczędza czas programisty...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

treker, niewiem czy się zgodzić bo niewiem o co ci chodzi 😋 Chodzi ci o pisanie źródła czy o wykonywanie programu?

Bo jak o źródło to zostane bez zdania (bo biblioteki mogą skrucić bardzo pisanie )...

A jak o wykonywania programu to asm ma dużo szybszy od BASCOM'a i C. Chociaż C jest i tak szybszy od BASCOM'a.

A tak swoją drogą to C++ jest szybszy od BASCOMA'a? 😎

PS: Widziałem robota zaprogramowanego w C++ 😅 "A oczy miałem jak pięco złotówki"//metafora taka 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

zagłosowałem na C 😋

a jeszcze nic nie programuje 🙂

po prostu na początku chce sie nauczyc C

Czy musze umieć BASCOM ? 😕

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...