Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #15 - czujnik temperatury DS18B20

Pomocna odpowiedź

Rozdzielczość jest ustawiona na maksymalną wartość, można próbować ją zmienić używając plików /sys, ale chwilowo nie mam podłączonego czujnika żeby to przetestować i napisać jak dokładnie.

Natomiast pytanie jest inne - po co zmieniać rozdzielczość?

• Lubię! 1

W linii poleceń + domoticzu, nie używam tego czujnika bezpośrednio poprzez python.

A problem w tym że mam rozdzielczość dającą skok co 0,5 st. (więc w moim przypadku to jest prawdopodobnie min, tj. 9 bitów?), a używam tego czujnika jako termostatu do ogrzewania w domu, więc jest to troszkę za duży skok (tym bardziej że histerezę mam zaprogramowaną na zakres +/- 0,2 st. ...). Co ciekawe, na innym RaPi podłączyłem czujnik w identyczny sposób i w tym przypadku rozdzielczość daje skok co 0,1 st.

• 6 miesiące później...

Witam, chciałbym podłączyć kilka tych samych czujników. Nie mam watpliwosci co do podlaczen masy ani zasilania. Jak jednak z z GPIO? Kazdy termometr powinien miec inne numer? Bo podlaczylem 4 ale widzi mi tylko jeden

@LN7 wszystkie wpinasz w 1 magistralę - 1 pin. Poszukaj przykładu skanera magistrali 1-wire i powinno coś być.

A dodałeś rezystor podciągający?

• Lubię! 1

Mam problem. Podłączyłem kilka różnych czujników, wszystkie pokazują temperaturę 85°C. Rezystor to 4k7, też sprawdzane różne. Kilka razy weryfikowałem ustawiania, zmieniałem piny. Nic, ciągle 85°C. Na esp działa poprawnie. Na raspberry 4B jest problem. Tracę pomysły co jest nie tak. Przejrzałem zagraniczne fora, żadne wskazówki nie pomogły. Help! 

• 10 miesiące później...

Cześć,

Proszę o informację, czy piny które są opisane 3.3V- są na jednej szynie zasilania? Chodzi o to, czy podpinając np. dwa buzery, muszę jeden podpiąć do jedengo pinu 3.3V a drugi buzer do drugiego pinu 3.3V, czy np. mogę wyprowadzić sobie ten pin na osobną szynę płytki stykowej i "podbierać" z niej 3.3V do wielu buzerów? Jakie jest max obciążenie prądowe pinu 3.3V ?

@rw86 tak jest to jedna szyna zasilanie. Dla testu możesz odłączyć zasilanie od RPi, trochę poczekać i sprawdzić multimetrem w trybie pomiaru ciągłości czy jest tam połączenie.

• Pomogłeś! 1
  • 1 rok później...

Witam,

testowałem swoją aplikację na raspberry pi os i problem nie występuje, natomiast gdy próbuję zainstalować bibliotekę w1thermsensor na Raspberry PI OS Lite poleceniem "sudo pip3 install w1thermsensor" terminal zgłasza problem: "sudo: pip3: command not found". Może ktoś wie jak to rozwiązać?

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...