Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Może trochę spóźnione, ale myślę, że warto się przywitać i przedstawić. Cześć, nazywam się Wojtek, robię doktorat z chemii w tematyce nanomateriałów węglowych. Od jakiegoś czasu ciągnęło mnie do elektroniki/programowania, więc niewiele wiedząc poszedłem z grubej rury i kupiłem zestaw Raspberry Pi forbota. Naukę zaczynam od 0, jedyna wiedza to podstawy fizyki z liceum. 🙂 Aktualnie pracuję nad omomierzem w zakresie 0-200 ohm z wykorzystaniem Raspberry pi Pico, z zapisem danych w czasie. Odczyt jest wysyłany po usb do rpi4, które zapisuje dane na pendrive. 

Witam Szanownych Forumowiczów!

Zaciekawiła mnie ta strona, więc postanowiłem zobaczyć jak to wygląda w praktyce, czyli kupiłem Malinkę i parę innych drobaiazgów. 

Pozdrawiam

Windmaniac

• Lubię! 1
(edytowany)

Cześć!

Idę w kierunku hobbystycznej elektroniki - zacząłem od zegarów, a potem biurko warsztatowe znalazło miejsce na multimetr i tak wyszło:)

Zauważyłem, że mój wątek w "zielonych" pojawia się tylko mi, a po wylogowaniu ginie. Czy czegoś nie potwierdziłem przy rejestracji (np. maila) i stąd forum nie pokaże mojego wątku dopóki się nie zweryfikuje?

edit: po napisaniu tego postu nagle się pojawił. może cośtam cache nie zatrybił🤷‍♂️

Edytowano przez Morfi
  • Lubię! 1

@Morfi witam na forum - możliwe, że Twój temat czekał na akceptację przez moderatora. W każdym razie teraz powinno być już wszystko dobrze 🙂

Witam wszystkich.

Na karku już 33 ale od małego interesowała mnie elektronika i programowanie.

Po bardzo długiej przerwie można powiedzieć że zaczynam od zera wiec na start ruszam z Pi 4B , Linuxem i paroma dodatkami ale dużymi zamiarami....

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

• Lubię! 1

@Keda trafiłeś w dobre miejsce - witam na forum i życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce.

W razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

• Lubię! 2

@Trekerwitam wszystkich forbowiczów mam 28 lat razy 2 jestem zielony a może zieleńszy jak trawa.Trafiłem na strone forbota przypadkiem szukając podpowiedzi jak sprawdzić multimetrem moc małego silniczka kturego wymontowałem ze starej drukarki a on niema żadnego oznaczenia,z jakiej drukarki niepamiętam i nadal u was nic na ten temat nie znalazłem, chociaż elektronika dla pczątkujących jest interesująca  jak dlamnie więc potraktuje to jako moje hobi ale najpierw silniczek.

• Lubię! 1

@Retor_007 witam serdecznie na forum 🙂 Cieszymy się, że zainteresowałeś się Arduino.

@bunclik również serdecznie witam, postaramy się pomóc 🙂 

@Parsley witam serdecznie 🙂 Sporo nauki przed Tobą, w razie wątpliwości śmiało pytaj na forum. Powodzenia!

@MarekBerek witam na forum 🙂 korzystając z okazji odpowiem na pytanie - sprawdzenie mocy może być trudne. Możesz miernikiem zmierzyć opór drutu, którym nawinięty jest wirnik, ale informacje o napięciu i maksymalnym prądzie (tj. mocy) są napisane na silniku lub w dokumentacji do której możesz dojść szukając w internecie numeru na silniku. Powodzenia 🙂 

@makapaka również serdecznie witam na forum 🙂 i powodzenia w nauce!

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...