Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Witam,

Nazywam się Marcin, zestaw dostałem pod choinkę Arduino 1 i 2. Programować się dopiero uczę.  Jako ciekawostka przenośny głośnik zrobiłem na tda2030 albo tda2050, zanim można było gdzieś coś takiego kupić oryginalnie jako gotowca 🙂  Jako pierwszy głośnik 2-drożny z samochodu w pudełku od apteczki, a potem ulepszony w obudowie głośnika z zasilaniem wew i możliwością podpięcia zew. 

318894_368089189929741_1536831415_n.jpg

• Lubię! 2

@Kazik93 cześć Marcin, witam na forum 🙂 Powodzenia w nauce Arduino - dzięki tej platformie będziesz mógł budować wiele rozbudowanych konstrukcji 🙂

Dzień dobry wszystkim,

Mam na imię Karol.

Z elektroniką mam trochę do czynienia na co dzień (serwis), ale jeśli chodzi o programowanie to niestety niewiele pamiętam (kiedyś coś liznąłem, ale to dawno i nieprawda 🙂 ).

Z Arduino dopiero zaczynam przygodę, ale mogę powiedzieć, że powoli się wciągam. 😄

Pozdrawiam serdecznie

• Lubię! 2

Witam

Mam na imię Filip mam 32 lata. Otrzymałem zestaw Arduino PLUS od Mikołaja, ponieważ zawsze chciałem spróbować swoich sił z elektroniką :) niedawno rozpocząłem studia o kierunku inżynieria programowania z nadzieją zmiany branży :) 

• Lubię! 2

@Phi1ip cześć Filip, witamy na forum 🙂 W takim razie życzę udanych eksperymentów z Arduino - powodzenia podczas zmiany branży!

• Lubię! 1

Pozdrawiam admina/ów i wszystkich użytkowników :)

Mam 55 lat i mogę przypuszczać, że z tego powodu nie uda mi się dokończyć nic z rzeczy, które planuję. Mimo to chcę spróbować.
W pierwszej połowie  80. lat dość swobodnie posługiwałem się językami BASIC i Pascal pisząc mniejsze lub większe programy.
Potem przyszedł czas Macintosha i klikania, potem Windows. Z 7 lat temu nauczyłem się podstaw windowsowe linii poleceń i udało mi się napisać .bat do backupowania moich danych tak jak ja chcę. Zapoznałem się też z RegExpami, żeby móc pisać i lum modyfikować regułki SpamAssassina. Słowem jestem  zwykłym użytkownikiem komputera, który jest dla mnie narzędziem ułatwiania sobie życia i znakomitą zabawą.

Trafiłem tutaj, bo w nowej pracy natknąłem się na zadania, które z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można znakomicie rozwiązać za pomocą Arduino, mC, gotowych peryferiów i programów w C oraz bibliotek. I o ile z pojedynczymi zagadnieniami sobie radzę o tyle  rozwiązanie mojego, dość kompleksowego, zadania natyka się na zaskakujące problemy. A to I2c nagle wykazuje ograniczenia kabla, a to nie da się 4 takich samych sensorów podłączyć, bo adresów brakuje, a to zworki mi się nie uda zlutować, za to niechcący spaliłem coś innego itp itd.

Trochę dużo napisałem, ale jakby mi ktoś wypominał, że tabaka jestem, to odpowiem z dumą, że wiem i odeślę do tego wpisu, by po raz setny n-ty nie wyjaśniać.

• Lubię! 2

@TATko witam na forum! Masz jeszcze dużo czasu, aby ukończyć niejeden projekt - są tu osoby, które zaczynały przygodę z elektroniką dopiero na emeryturze 😉 Życzę powodzenia podczas nauki programowania Arduino. W razie problemów pytaj śmiało na forum, chętnie pomożemy!

Witam 

Mam na imię Łukasz i mam 33 lata, skończyłem Mechanikę i Budowę Maszyn. Obecnie pracuje w zakładach metalowych (oprzyrządowanie produkcji) także elektronika to nie mój fach. Chciałem poznać inne dziedziny technologi od zawodu wyuczonego, dlatego też trafiłem na kurs elektroniki i to forum. Mam nadzieje że zdobędę tutaj satysfakcjonującą mnie wiedzę i nauczę się czegoś nowego.
Pozdrawiam wszystkich!

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...