Skocz do zawartości

Arduino 4WD Car Kit - jak to uruchomić?

jarys

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam do złożenia autko (a właściwie to syn ma do złożenia), ale ja pomagam 😉  Zestaw "przyniósł Mikołaj" jednak w zestawie była tylko instrukcja zmontowania obudowy. No i to już zrobione, jednak teraz zostało połączenie wszystkiego w jedna całość (kabelkami) W tym miejscu potrzebuję Waszej pomocy.

W zestawie jest:

Arduino UNO; nakładka Sensor Shield V4.0; moduł L298N, 4 silniczki, czujnik odległości HC-SR04; Serwo SG-90 - micro - 180° i 360°  na którym zamontowałem czujnik odległości;

oraz pilot z czujnikiem podczerwieni; do tego pojemnik na 4 baterie AA i pojemnik na baterie 9V zakończony wtyczka do płytki, Są jeszcze czujniki prowadzące auto po czarnej linii, ale to na koniec.

Przewertowałem trochę internet i już coś zaczynam rozumieć z tego i nawet już książka zamówiona.  Jednak do tej pory udało się wszystko oddzielnie przetestować i działa, ale podłączając tylko pojedynczo do płytki arduino uno oraz oddzielnie programując, każdy czujnik z osobna.

Jednak nie umiem poradzić sobie z rozszerzeniem Shield V4.0, czy 13 pinów na płytce są połączone 1 do 1 z pinami na Arduino uno? Czy jak zaprogramowałem silnik na pin PWM 6 korzystając z Uno bez rozszerzenia, to na Shield powinienem podłączyć do portu digital nr 6 czy do wyjścia 6 z Uno? Na zdjęciu zaznaczyłem oba porty czerwonym kolorem

1631405135_SensorShieldv4(1).thumb.JPG.eea3bc5b7a64d252486bc44aa42c65f6.JPG

Czy podłączając pod port 6 (na wyjściach cyfrowych) blokuję port 6 zaznaczony powyżej? Rozumiem, że dla wielu z Was są to banalne pytania, jednak wolę podpytać niż "błądzić po omacku"

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

@jarys, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
3 godziny temu, jarys napisał:

Zestaw "przyniósł Mikołaj" jednak w zestawie była tylko instrukcja zmontowania obudowy. No i to już zrobione, jednak teraz zostało połączenie wszystkiego w jedna całość (kabelkami) W tym miejscu potrzebuję Waszej pomocy.

Pewnie tylko sam Chińczyk-projektant wie o co chodzi w tym zestawie 😉 Ciężko powiedzieć jak jest zbudowany ten shield, ale strzelając w ciemno:

3 godziny temu, jarys napisał:

czy 13 pinów na płytce są połączone 1 do 1 z pinami na Arduino uno? Czy jak zaprogramowałem silnik na pin PWM 6 korzystając z Uno bez rozszerzenia, to na Shield powinienem podłączyć do portu digital nr 6 czy do wyjścia 6 z Uno?

Pin 6 to pin 6, Chińczyk wyprowadził te same piny w kilku miejscach dla wygody i chyba dlatego, aby wyglądało, że jest tam więcej pinów. Na tej płytce nie ma żadnego ekspandera, więc połączenia są 1 do 1. Ciężko mi jednak dokładnie pomóc, bo piszesz o sterowaniu silnika "za pomocą" 1 pinu, a mostek, który posiadasz (L298N) wymaga optymalnie 3 pinów na każdy silnik. W każdym razie zaznaczone przez Ciebie "piny 6" to tylko inne wyprowadzenia tego samego sygnału 🙂

Jeśli nie znasz dobrze tematu to może przejrzyj sobie mój kurs budowy robotów z Arduino. Używam tam innej elektroniki, ale może jak się wczytasz to jakieś podstawy się przydadzą: Kurs budowy robotów – #1 – wstęp, spis treści

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź, już sprawdziłem i faktycznie piny na moim Shield są powielone, ale powinno coś się z tego zmontować 😉

Już wcześniej skorzystałem z kursu i na jego podstawie sprawdziłem każdy podzespół czy dział (korzystając z kodów zawartych w kursie) .Podłączyłem wszystkie 4 silniczki, pod Arduino i moduł L298, następnie wczytałem kod (3 sek. do przodu, 3 sek. do tyłu) i działa jak należy 🙂

Jednak nie wiem czy prawidłowo to podłączyłem pod zasilanie (dwa zasilania - 9V i 6V). Czy może ktoś bardziej doświadczony ode mnie sprawdzić poniższy schemat, czy to jest prawidłowe podłączenie zasilania? Tak jak zaznaczyłem na schemacie, u mnie zworka 5V jest zdjęta. Czy można lepiej/efektywniej podłączyć zasilanie w takim przypadku?

2143014486_UNOL298.thumb.JPG.a6189d029428cb80b7da8095630e91a5.JPG

Z góry dzięki za wsparcie dla początkującego🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wygląda na to, że połączenia są poprawne (przynajmniej na schemacie). Wiele tutaj nie zmienisz. Gdybyś miał koszyk na 5xAA to mógłbyś wykorzystać stabilizator znajdujący się na mostku H do zasilania Arduino z 5V, ale w takiej sytuacji Twoje rozwiązanie będzie dobre. Trochę bez sensu mieć w takim robocie dwa źródła zasilania tego typu, ale trudno - tak to już ktoś wymyślił widocznie 😉