Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Mam jeszcze pytanie, niestety nie mogę znaleźć tych czujników nigdzie w Warszawie, czy mogą być jakieś inne?? Np. takie: http://allegro.pl/item1025192769_tcrt5000_czujnik_optoelektroniczny_odbiciowy.html

Oczywiście że możesz użyć TCRT5000 lecz ich odległość od podłoża by działały porawnie to 12mm od podstawy czujnika to wynika z dokumentacji którą masz np. tutaj

kurcze, podłączyłem zgodnie ze schematem i nie działa... co może być przyczyną? dodam że udało mi się znaleźć wszystkie potrzebne części

Dodam że po odłączeniu kabli od układu przy numerze 15 i 2 oba silniki działają

Proszę o pomoc!!

kurcze, podłączyłem zgodnie ze schematem i nie działa... co może być przyczyną? dodam że udało mi się znaleźć wszystkie potrzebne części

Odkąd pijam herbatę parzoną w torebkach mam problem z wróżeniem. Całkiem prawdopodobne że na odwrót/źle podłączyłeś CNY70

Odkąd pijam herbatę parzoną w torebkach mam problem z wróżeniem. Całkiem prawdopodobne że na odwrót/źle podłączyłeś CNY70

Luko pijać musisz w torebkach piramidkach wtedy wróżenie wychodzi 🙂

a oktan chciał użyć TCRT5000 więc możesz mieć rację.

Sprawdź podłączenie z kartą katalogową TCRT5000 którą podałem w poście wyżej.

w każdym bądź razie, czujniki podłączone dobrze, napis jest na górze.

Napis jest na górze, a kable są cztery, więc i tak możliwość błędu jest nadal całkiem spora :/

Oto zdjęcie, kolorem czerwonym zaznaczyłem gdzie spod spodu podłączyłem napięcie, czarnym gdzie masę białymi gdzie wyprowadziłem na 15 i 2 pin na układzie a niebieskim zaznaczyłem miejsca które połączyłem cyną. Spodu nie dałem bo aparat słabo rozróżnia cynę od blaszek.

Dodam że czujniki jednak się świecą (sprawdziłem przez aparat), ale silniczki w dalszym ciągu nie działają.

Czy schemat podany w linku w pierwszym poście jest poprawny??

Jeżeli tak to co może być przyczyną że układ nie działa??

[ Dodano: 14 Maj 10 09:55 ]

Mam jeszcze pytanie, czy ten sposób połączenia jest dobry??

IMG_4aac593d2ffe35172.gif

bo mi się wydaje że jest tam coś z masą zwalone

więcej w tym wątku

wiem że jest to dla 3 czujników, ale dla 2 będzie podobnie

proszę o odpowiedź

Jest ok, bo zbudowałem tego robota dokładnie na podstawie tych rysunków. Trzeba tylko uważać, żeby "opisana" strona cny70 była w miejscu, gdzie na rysunku jest na kwadracie taka ciemniejsza krawędź.

Wszystko podłączyłem według tego schematu i działa.

Mam jeszcze pytanie, czy jeżeli chciał bym dodać diode zasilania i pracy każdego z silników, to czy wystarczy jak zasilania podepnę pod mase i plus, a dwie pozostałe wepnę w obwód silników??

Witam, złożyłem tego robota, wszystko dobrze działa, ale mam pewien problem, jeździ on za szybko, mimo zamontowanych serw tg9e. Co może być tego przyczyną? W jaki sposób mogę zwolnić prędkość roboto?

Ps. na trzech bateriach aa nie chce mu się jeździć

Proszę o odpowiedź.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...