madik Napisano Październik 14, 2009 Udostępnij Napisano Październik 14, 2009 http://testwiedzy.pl/test_view/6077/Elektronika.html Czy ktoś chce sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną o elektronice? Niech wejdzie na tą stronę. Znajduję się tam kilka takich testów. Powodzenia!
Nawyk Październik 14, 2009 Udostępnij Październik 14, 2009 "prawo Ohma to: U=IR" Nie wiem kto wymyślał ten test, ale studia nauczyły mnie, że jest to U=RI i wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie, zwłaszcza na etapie zabawy z teorią obwodów //edit: Ohma, pardon
Le_Cheque Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 "prawo Kirchoffa to: U=IR"Nie wiem kto wymyślał ten test, ale studia nauczyły mnie, że jest to U=RI i wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie, zwłaszcza na etapie zabawy z teorią obwodów Eee..., a co to za różnica? Przy mnożeniu nie ma różnicy co stoi na pierwszym, a co na drugim miejscu, dodatkowo na wikipedii też jest wzór U=IR.
pawel Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 "prawo Kirchoffa to: U=IR" Jak dla mnie to jest prawo ohma i nikt mi nie wmówi że to jest coś innego.
Le_Cheque Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 A ja nikomu nic nie wmawiam tylko dziwi mnie komentarz nawyka. Ja tam nie widzę różnicy czy to jest U=RI czy U=IR.
Mihau Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 To nawyk, jeśli byłbyś łaskaw - rozwiń myśl.
Nawyk Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 Miałem czepialski dzień Ale skoro już się uczepiłem, to się wybronię Na pierwszym roku trafił mi się wykładowca, który odciął mi kilka punktów za kolejność właśnie literek... A różnica pojawia się, przy zapisie macierzowym układów równań opisujących obwód z praw kirchoffa;) Jako dowód - zajrzyjcie do dowolnej uczelnianej książki/skryptu z Teorii Obwodów i Sygnałów
Le_Cheque Październik 15, 2009 Udostępnij Październik 15, 2009 Na pierwszym roku trafił mi się wykładowca, który odciął mi kilka punktów za kolejność właśnie literek... To chyba ja tam złoże swoje CV, może mnie przyjmą. To ten jak mówisz wykładowca chyba nie zna podstaw. Może przy macierzach to ma znaczenie, ale to jest zwykły wzór. To tak jakbym powiedział: gdy robisz sobie herbatę z cytryną zawsze dodawaj kwasek cytrynowy do herbaty, a nie na odwrót, bo jak mówi stare powiedzenie "pamiętaj chemiku młody, dolewaj zawsze kwas do wody". Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Takie jest moje zdanie.
adam30010 Październik 21, 2009 Udostępnij Październik 21, 2009 Na studiach każdy wykładowca ma swoje prawa i co powie jest święte
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »