Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, sorki takie podstawowe pytanie ale nie moge tego zrozumieć.

Mam zasilacz 12V którego potrzebuję do chwilowego zasilenia cewki oraz zasilenia przetwornicy 12 -> 5V która maksymalnie pobierze 3A (ledy + przekaźnik). Jak obliczyć ile Amper powinien zapewniać zasilacz 12V?

Przykładowo:

- Zasilacz 12V 4A = 48W

- Przetwornica 5V 5A = 25W 

48W - 25W = 23W # Zostaje mi 23W

23 / 12 ~ 1.9 A

Czyli powinien starczyć do chwilowego zasilenia cewki oraz przetwornicy?

Chwila, chwila po kolei i od początku. Masz zasilacz 12V i potrzebujesz z tego zrobić 5V i co najmniej 3A, tak? To daje już 15W (nie licząc strat). Dodatkowo potrzebujesz z tego zasilacza 12V zasilić cewkę przekaźnika, tak? Ile prądu on potrzebuje (jaka moc)? Chyba, że przekaźnik też jest na 5V i stąd te 5A?

• Lubię! 1

Dokładnie, z tym że 12V potrzebuje do wzbudzenia cewki elektrozamka. W dokumentacji jest podane 0.4A. A sama przetwornica jest potrzebna do zasilenia przekaźnika który będzie sterował elektrozamkiem oraz do zasilenia ledow.

Czyli mamy 12V i 0.4A do cewki przekaźnika i 5V, 3A do ledów, tak?

No to teraz już proste, liczysz ile mocy potrzebują ledy, doliczasz do tego przynajmniej 20-30% (moim zdaniem) i potem dodajesz to do mocy cewki przekaźnika (też z jakimś naddatkiem). Dobierasz tak zasilacz, żeby starczyło mu prądu (lub ogólnie mocy) do zasilenia przetwornicy i przekaźnika. Zawsze warto dodać ciut więcej mocy bo przetwornicy nie mają 100% sprawności i same też się trochę grzeją a tego czasami też warto uniknąć.

• Lubię! 1
(edytowany)

@Mechano

No dobra. Jeszcze raz dla pewności.

Zasilane 5V:

1. Ledy to ws2815b. Potrzebny mi pasek 0.5 m - same ledy 60szt/m czyli 30 ledów. Każdy led pobiera 50mA Czyli wychodzi 1.5A. + 30% = około 2A
  2. Moduł przekaźnika pobiera 75mA więc prawie nic.
  3. Razem potrzebują 2A.
  4. Ale ja chcę kupić przetwornicę na 5A. To chyba nie przeszkadza?

Zasilane 12V:

1. Elektrozamek 12V 0.5A

Zapotrzebowanie razem = (12V * 0.5A) + (5A * 5 V) = 31W

Mam przy sobie zasilacz 12V 4A (48W) więc chyba będzie odpowiedni? 48W > 31W (zapotrzebowanie) 

Co do przetwornicy planuję kupić taką https://allegro.pl/oferta/przetwornica-step-down-xl4015-4-38v-5a-75w-7737061217

Edytowano przez xhydromovie

1) ws2812b pobiera max. 60 mA a nie 50

2) przetwornica powinna być OK (dawno takich drogich nie stosowałem 🙂 )

3) z ciekawości - co steruje tymi ledami i czemu nie pobiera prądu? Pamiętaj, że nie wolno podłączać do sygnału ledy jeśli nie jest podłączone zasilanie...

• Lubię! 2

1) Sprawdzałem tutaj https://www.pololu.com/product/2547. Dzięki za uwagę. W sumie to nie robi różnicy, i tak planowałem kupić 5A przetwornicę.

2) Oki

3) Sterować ledami będzie Raspberry Pi 3. Potrzebuję do tego https://allegro.pl/oferta/konwerter-poziomow-logicznych-3-3-5-v-arduino-4k-7591999517. Dodam że Raspberry będzie zasilane z odzielnego zasilacza. Po prostu nie chce upalić malinki. - Dzięki, będe pamiętał o kolejności podłączenia.

Dobra, teraz wszystko czaję. Obliczenia wydają się dobre, grunt, że przetwornice nie pracują na 100% dopuszczalnej mocy.

Na przyszłość warto zapamiętać, żeby taki dobry opis dawać na samym początku, wtedy nie było by tych nieporozumień z mojej strony i  odpowiedź była by pewnie ze dwa dni temu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...