Skocz do zawartości

[Konkurs] T-BOT 2010

Pomocna odpowiedź

dopiero będzie skończony pewnie w ten weekend

To masz mase czasu, ja w ten weekend przewiduje zmontowanie mojego w całość a w przyszłym tygodniu program i ostatnie szlify (do "Urwisa" pisałem program w wieczór przed zawodami i dokańczałem na nich).

To ja jestem w rozsypce 😳 choć elektronikę mam już zaprojektowaną i w pająku zmontowaną, to i tak nie wyrobię... Ja mam najbliżej bo z Częstochowy do Wałbrzycha to ok. ≈ 250km (coś takiego), a jak niektórzy jadą z Warszawy to współczucie... szczególnie ta 8 z fotoradarami i do tego pogoda...

xls - Przed rejestracją raczej już będzie znany podział nagród, jeżeli tak to znajdzie się on na stronie zawodów. Bony można spożytkować tylko w sklepie are.net.pl. We freestyleu, jeżeli nie będzie przynajmniej 5 zawodników, to konkurencja zostanie odwołana po zakończeniu rejestracji.

szczególnie ta 8 z fotoradarami i do tego pogoda...

Z poznania do wrocławia jest 21 fotoradarów 🙂 a do wałbrzycha to pewnie jeszcze kilka(naście). Dobrze że tym razem nie jadę z poznania ale i tak mam ponad 300km do przejechania.

wybiera się ktoś tam??

Ja się wybieram 🙂

Pytanie do organizatorów: Dlaczego wybraliscie forme pucharową w eliminacjach a w finałach grupową w kategorii minisumo? Pytam ponieważ biorąc doświadczenie z poprzednich zawodów sprawdzała się forma gdzie na początku była faza grupowa a na końcu pucharowa. Eliminowało to szanse spotkania w pierwszej walce dwóch dobrych robotów i odpanięcia jednego z nich już po pierwszym starciu. Chciałem się upewnić czy napewno będzie taka forma elimnacji i czy przewidujecie dogrywki w tej fazie? Myśle, że odbycie tylko jednej walki(teoretycznie przegranej) i odpadnięcie z elimancji w fazie pucharowej nie będzie satysfakcjonować uczestników. Chyba że przewidujecie jej inną formę.Myślę, że jednak faza elimancji grupowa i pucharowa finałowa będzie bardziej sprawiedliwa.

Ja też mam pytanie: Dlaczego walki będą rozgrywane na "niestandardowych" ringach? 90% robotów wyposażonych jest w klapki/kliny/kolce albo coś podobnego i jeśli ring ma wysokość 1cm to prawie wszystkie dotkną ziemi klapkami po dojechaniu do krawędzi. No i jeszcze węższa linia na krawędzi ringu. Odechciewa się jechać na zawody.

Pewnie któryś z organizatorów był na RoboticArena 2009. Chłopaki z Wrocławia zgapili system rozgrywek z zawodów w Wiedniu i było super. Wy też moglibyście użyć tego systemu. A tak przypomina mi to RoboticArena 2008 gdzie 3/4 zawodników po rozegraniu 1-2 walk wracali do domu.

W regulaminie FTL istnieje taki zapis:

h. Przebieg wszystkich tras zostanie zaprezentowany na stronie zawodów maksymalnie 2 tygodnie przed zawodami.

Gdzie te trasy 😉?

• Lubię! 1

Zamieszczamy informacje o sposobie rozgrywania zawodów:

1. Minisumo - eliminacje zostaną rozegrane w systemie grupowym, każdy z każdym. Finał zostanie rozegrany systemem pucharowym.

2. Linefollower - każdy z uczestników będzie miał możliwość dwukrotnego przejechania trasy. Najlepszy czas z tych przejazdów będzie decydował o miejscu w rankingu. Do finału przechodzi 5 najlepszych robotów. Finał zostanie rozegrany na takich samych zasadach jak eliminacje.

3. Freestyle - roboty będą prezentowane w czasie trwania pozostałych eliminacji. Zwycięzca zostanie wyłoniony w głosowaniu przez publiczność.

Dohya są grubości 2 cm a linia boczna szerokości 2 cm. Za nie dotrzymanie standardów jak najmocniej przepraszamy.

Za brak projektów/przebiegów tras również przepraszamy. Można znaleźć je na stronie głównej zawodów.

Jakby ktoś nie doczytał to linkuje tu projekty tras:

http://t-bot.wkr.hb.pl/trasy/eliminacyjna.png

http://t-bot.wkr.hb.pl/trasy/final.png

Mam jeszcze też kilka (chyba) ważnych pytań:

- jakich wymiarów są całe trasy/ w jakiej skali są projekty?

- linia wyklejana czy malowana?

- podłoże jest wykonane z jednego kawałka materiału czy są łączenia?

Już ktoś pisał do mnie o to na gg.

1. Wymiary powieszchni na ktorej jest trasa to 2x2 m możemy zamieścic jak chcecie projek na kartce w kratke, lecz niejest to zbyt estetyczne. Dla porównia odległość między liniami startu a mety to 0,5 m. Najmniejsza odległość między liniami jest w finałowej i wynosi ok 12-13 cm , jutro rano zmierze dokładnie jak wykleiłem.

2. Wyklejana, grubość taśmy - 0,13 mm.

3. Z jednego kawałka. Jest to płyta pilśniowa biała z castoramy.

Dlaczego wybraliście inną grubość taśmy niż było to na wszystkich poprzednich zawodach (19mm)? Nie uważacie, że te trasy i zakręty są trochę za małe jak na roboty mieszczące się na kartce A3?

Mylisz grubośc z szerokością 😋 Linia jest szeroka na 19 mm a gruba na 0,13 mm. Może i są, ale chcieliśmy dać szanse zmierzenia się każdemu i nie ograniczać wymiarami A4.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...