Skocz do zawartości

[Teoria] Mostek H (H-bridge) - kompendium dla robotyka

Treker

Pomocna odpowiedź

no to może ja niepotrzebnie użyłem L298 może wystarczy mostek pojedynczy

powiem tak potrzebuje sterować za pomocą sterownika plc silnikiem dc 24v prawo/lewo może mi polecicie lepszy układ bo poziom mojej wiedzy elektronicznej jest tylko podstawowy

Pogrzebu nie było ale za to stypa tak heh

Jeśli tylko prawo-lewo to najprościej przekaźnik: dwa pojedyncze, albo jeden podwójny (lub większy ale nie wykorzystany do końca).

Pamiętaj, że jak zewrzesz wyjścia to każdy popularny scalony sterownik się spali.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A jakie wyjście ma PLC? Zamontowane na szynie? Jeśli ma wyjście przekaźnikowe, to nada się dowolny przekaźnik, np. ten:

http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=683

Albo cewkę podłączasz miedzy GND a wyjściem PLC, a PLC do 24V albo na odwrót. Jeśli PLC nie ma wyjść przekaźnikowych, tylko zwykłe cyfrowe, musisz dorobić chociaż prymitywne sterowanie, przede wszystkim aby była dioda na cewce. Schemat połączeń łatwo znajdziesz, chyba nawet w tym temacie.

W dokumentacji L298 jest napisane, że od 2,3V rozpoznaje sygnał jako "1", więc nie powinno być problemów.

Mimo wszystko polecam TB6612 (gdzie część logiczna może być zasilana z 3,3V)...

Witam serdecznie !!

Mam pytanie odnośnie sterowania silnikiem DC 1,5kW 24V poprzez mostek H, czy przy prądzie ok 40A pobieranym przez silnik mogę sobie od tak poprostu przełączyć kierunek obrotów, tzn zastosować hamowanie przeciw włączenie?

Obawiam się że w silniku popłyną dość duże prądy a nie chciał bym uszkodzić silnika.

Nie chce korzystać z gotowego scalaka tylko zbudować mostek na Mosfetach.

W jakiejś książce wyczytałem że przed zmianą kierunku należy prad silnika sprowadzić do zera.

Spotkał się może ktoś z czymś takim?

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości odnośnie prądów przy przeciwnym zalaczeniu.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy mostek H nie powiniem być zasilany przez jakiś filtr?? W dokumentacjach do scalaków widzę ze na wejsciu daje sie tylko kondensator 100n czy to jest wystarczające?

Pozdrawiam

Twoje wątpliwości są zbyt ogólne, tu nie ma sztywnych reguł. Inne wymagania będą dla silnika pobierającego np. 100-200mA a inne przy wielu amperach. Najlepiej "obejrzeć" oscyloskopem co się dzieje w linii +Uz w konkretnym wykonaniu. Nie wszyscy go mają, polecam zasadę "im więcej tym lepiej".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.