Skocz do zawartości

[Teoria] Mostek H (H-bridge) - kompendium dla robotyka

Treker

Pomocna odpowiedź

Nie znalazłem nic w dokumentacji. Ale jeżeli mostek ma pin enable to można na niego podać sygnał pwm. Najlepiej o częstotliwości ok 1kHz. Na 99% powinno dać się tak sterować prędkością. Ew. możliwe ,że będziesz musiał dać trochę niższą częstotliwość pwm.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Czy ktoś z was robił mostek na MOSFETach na 12V i prądy 1-2A (ogólnie na duże moce) ze sterowaniem PWM i zabezpieczeniem przed stanem zwarcia - włączenie górnego i dolnego tranzystora?

Owszem można, rozważałem ten sposób. Jednak wolałbym raz a dobrze zrobić dość silny mostek na zwykłych mosfetach, bo nie wiem czy w przyszłości nie postawie większych silników (do 10A) ze względu na możliwą dużą masę pojazdu.

W międzyczasie znalazłem ciekawy układ (wystarczy kilka drobnych zmian):

http://www.engsoc.org/~bbarnes/project/reference/hbridge-reference-ualberta-arvp.pdf

GrCu, ja ostatnio coś podobnego zmontowałem ( z zabezpieczeniem sprzętowym). Co prawda napięcie zasilania było z lipola 8,2V, ale schemat pasowałby na każdy inny. Odezwij się na PW to pomogę, bo nie mam schematu pod ręką.

Ogólnie przed parą mosfetów z kanałem typu n ("od dołu", chyba IRF540) i typu p ("od góry",bodajże IRF4905) miałem pare wtórników emiterowych na zwykłych tranzystorach bipolarnych npn "u góry" (odpalał dolnego mosfeta) i pnp "na dole" (odpalał górnego mosfeta). Ich bramki dodatkowo sterowane z bipolarnego npn w układzie WE. Do tego wszystkiego jeszcze 4 rezystory i 2 diody zabezpieczające i mamy gotowy tani pół mostek z PWM(sygnał sterujący na baze pierwszego tranzystora), zwieraniem i zabezpieczeniem- polecam 🙂.

Bobby pamiętam jakie pliki ci wysyłałem 🙂 . Otóż przy tranzystorach z małą pojemnością G-S i małym napięciem przełączania jeszcze się spisywał, ale jak zastosowałem mocniejsze to zrobił się klops.

W załączniku przesyłam ostatnią wersję mojego PÓŁMOSTKA. Możliwe, że nie wszystko w nim jest eleganckie, ale praktycznie- wszystko działa wyśmienicie a zbocza przełączanych napięć wyglądają bardzo przyzwoicie (testowane do 4kHz). Schemat robiony na szybko, logika pozytywna.

mostek_flash.sch

• Lubię! 1

Witam, zastosowałem do swojej pierwszej platformy jeżdzącej układ l298n, i w jego działaniu mam pewien problem, otóż nie mogę uruchomić dwóch silników w tym samym momencie, gdy poprzez uC zadam aby uruchamiały się na przemian to jeden z nich uruchamia się ładnie "energicznie" natomiast gdy następuje przełączenie silników ten drugi powoli się uruchamia proporcjonalnie do tego jak wygasa pierwszy, w kolejnym cyklu znów zmiana zezwoleń na pierwszy silnik (silnik rusza energicznie bez oporów).

schemat podłączenia wg centralnej części schematu

co moe być tego powodem?, mam dwa różne źródła zasilania..

Wg schematu, na wejściach mostka masz wtyki. Powinny umożliwić przeprowadzanie prostego testu - odpiąć go od µC i zadawać stany mikroswitchami czy tp. Wysterować jeden, oba, najpierw jeden a później drugi ect jaka kombinacja przyjdzie nam do głowy. Jeżeli będą działać zgodnie z zadawanymi stanami to odpowiedzi trzeba szukać w µC, w programie.

Od dłuższego czasu zmagam się z mostkiem H do silnika 24V 500W. Odnośnie wymagań:

- prąd ciągły do 30A

- częsta zmiana kierunku ruchu, ale przy stosunkowo niskim prądzie twornika

- niepotrzebna opcja hamowania

- sterowanie PWM do ok ~5kHz ( wstępnie )

Zaprojektowałem już kilka konstrukcji w oparciu min na HIP4081 czy IR2148 i ich noty aplikacyjne ale niestety nie zdały egzaminu. Wstępnie chciałem wykonać mostek w oparciu o tranzystory N-MOS. Aktualny pomysł to zastosowanie dwóch par IRF4905 w górnej części mostka oraz innych pojedynczych N-MOS w dolnej. Jako drivery mosfetów chcę wykorzystać TC4421. Jest jeszcze problem znacznej indukcyjności silnika i zakłóceń ale to dalsza kwestia.

Czy ktoś z forumowiczów dysponuje może jakimś praktycznym doświadczeniem w sterowaniu tego typu silnikiem? Za wszelkie sprawdzone schematy czy uwagi będę dozgonnie wdzięczny 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.