konx8 Napisano Listopad 20, 2019 Udostępnij Napisano Listopad 20, 2019 Witam Mam problem z modułem GPS a dokładnie z Ublox NEO-6m. Otóż po podłączeniu modułu pod Arduino UNO wgraniu biblioteki TinyGPS oraz uruchomieniu przykładu test_with_gps_device po uruchomieniu monitora portu, zamiast danych dostaję tylko gwiazdki (***). Moduł podłączam TX pin 10 VCC 5, GND. W programie testowych zmieniam dane dotyczące Baudu oraz piny niestety bez większego rezultatu. Oglądałem filmiki oraz czytałem odnośnie podłączenia tego modułu ale nic nie pomaga. Może ktoś wie co robię nie tak. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
FlyingDutch Grudzień 1, 2019 Udostępnij Grudzień 1, 2019 Cześć, może po prostu nie masz połączenia z odpowiednia liczbą satelitów. Ja korzystałem ze zbliżonego modelu firmy Ublox i miałem problem szczególnie w mieszkaniu z za małą liczbą połączeń z satelitami. Zainstaluj sobie taki soft" U-center GPS Software", wtedy będziesz mógł sprawdzić, czy to problem o którym piszę. Tutaj link do tej aplikacji: https://www.u-blox.com/en/product/u-center Pozdrawiam 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
konx8 Grudzień 7, 2019 Autor tematu Udostępnij Grudzień 7, 2019 Pomogła biblioteka TinyGPS++ po pewnych modyfikacjach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 9, 2019 Udostępnij Grudzień 9, 2019 Dnia 7.12.2019 o 12:53, konx8 napisał: Pomogła biblioteka TinyGPS++ po pewnych modyfikacjach. @konx8 fajnie, że udało się rozwiązać problem - może podzielisz się przy okazji informacjami co do tych modyfikacji? Na pewno pomoże to komuś w przyszłości 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
konx8 Grudzień 9, 2019 Autor tematu Udostępnij Grudzień 9, 2019 Oto kod który używam. #include <TinyGPS++.h> #include <SoftwareSerial.h> SoftwareSerial serial_connection(10,11); TinyGPSPlus gps2; void setup() { Serial.begin(4800); serial_connection.begin(9600); Serial.println("GPS Start"); } void loop() { if(serial_connection.available()) { gps2.encode(serial_connection.read()); } if(gps2.location.isUpdated()) { Serial.print("Satelite Count"); Serial.println((gps2.satellites.value()) ); Serial.print("Lotitude"); Serial.println((gps2.location.lat()),6 ); Serial.print("Longitude:"); Serial.println((gps2.location.lng()),6 ); Serial.print(("")); delay (2000); } } Wystarczy pozmieniać piny oraz ewentualnie rate i powinno działać. Mój moduł to U-blox NEO-6M-0-001. Mam nadzieję, że ktoś na tym skorzysta. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 9, 2019 Udostępnij Grudzień 9, 2019 @konx8 no tak, ale napisałeś, że wprowadzałeś jakieś modyfikację do biblioteki TinyGPS++, te wskazówki mogą być chyba kluczowe dla innych osób 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »