Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@codo, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉

Projekt bardzo ciekawy zwłaszcza wykorzystanie kamery bo przeważnie w przypadku liczników wykorzystywana jest dioda sygnalizująca zużycie energii.

U siebie problem rozwiązałem licznikiem ORNO-514 (504 wariuje przy małych mocach) + WemosD1. Mam nie tylko informację o sumarycznym zużyciu energii ale także chwilowej mocy zarówno czynnej jak i biernej, napięciu, prądzie, współczynniku mocy http://es2.noip.pl:83/ Dane zapisuję w plikach CSV co 10 sekund na serwerze lokalnym i w Internecie więc nie ma problemu aby zrobić wykres w arkuszu kalkulacyjnym. Niewątpliwa zaleta jest pobór prądu poniżej 1W (ORNO + ESP) w porównaniu do RPi (2..3W). Samo RPi jest droższe niż ORNO + ESP a trzeba jeszcze doliczyć koszt kamery i karty SD, zasilacza (niewątpliwie dla RPi zasilacz będzie droższy niż dla ESP).

Więcej o moim rozwiązaniu można przeczytać na Forbot

(edytowany)

@RFM W moim przypadku licznik nie posiada diody pulsującej w miarę zużycia energii. Nie miałem też możliwości ingerować z tablicę z bezpiecznikami (np. instalować szynę DIN i wpinać licznik ORNO). W takich okolicznościach (+ przy odczycie licznika wody/gazu) przydaje się analiza obrazu. W pozostałych super musi sprawdzać się Twój projekt - gratulacje! 🙂

Edytowano przez codo
  • Lubię! 2

Przy ocr najważniejsza jest optyka aparatu. Przy skanowaniu książek stosuje się np. wysokiej jakości lustrzanki oraz wysoką rozdzielczość obrazu. 

Spróbuj wymienić aparat na coś lepszego, problemy z odczytem mogą wynikać ze złej jakości zdjęć. 

2 godziny temu, tomecki napisał:

Przy skanowaniu książek stosuje się np. wysokiej jakości lustrzanki oraz wysoką rozdzielczość obrazu.

Naprawdę? Do tesseracta wystarczy 150 DPI i jakaś paszczarska komórka. Większa rozdzielczość potrzebna jest wyłącznie do korekty geometrii (zagięcie strony). Optyka aparatu ma tu drugorzędne znaczenie, jako że algorytm OCR powinien rozpoznać również zniekształcony obraz.

• 1 miesiąc później...

Czołem!
Na wstępie chciałbym podziękować za rzetelne opisanie projektu. Sam się właśnie zabieram za przygotowywanie instalacji pomiarowej i wykorzystam Twój opis do odczytów z licznika prądu, gazu i wody.

Mam jedno pytanko - jak program sobie radzi z odczytem, jeżeli cyfry są akurat w połowie przestawiania (widać np. dolną połowę piątki i górną połowę szóstki)? Przy dostarczeniu dostatecznej ilości próbek w czasie nauki poradzi sobie później z takimi odczytami?

Pozdrawiam!
Łukasz

• Lubię! 1

Hej, cieszę się, że ktoś skorzysta z rozwiązania. 
Jeśli chodzi o odczyt cyfr które nie są w pełni widoczne to obawiałem się tego bardzo i próbowałem nawet trenować system do ich obsługi. W praktyce nie ma z tym problemu. Wystarczy robić zdjęcia co ok 10 - 120 sekund (w zależności od szybkości zużycia energii w obiekcie). W końcu zrobisz ujęcie pełnej czy prawie pełnej cyfry. Luz.

• Lubię! 1

Super. Będę próbował.

Na razie ułatwiłem sobie sprawę z licznikiem gazu, bo znalazłem w nim miejsce, w którym przyłożony kontaktron dostaje impuls co 10 dm3, więc jeden licznik mi już odpadł. W internetach piszą, że w wodomierzu Flodis też powinno się dać wyłapywać impulsy kontaktronem, ale na razie jeszcze nie udało mi się namierzyć skąd dokładnie je wyłapywać.

No ale przedpotopowego licznika prądu już tak prosto nie ogarnę, więc będę walczył z Twoim projektem.

• 2 miesiące później...

Witam. Nie wiem czy widzieliście ale za parę stówek można kupić normalny licznik zakładany za głównym bezpiecznikiem nawet 3 fazowy z komunikacją modbusa lub inną, który znacząco ułatwi stronę programowa

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...