Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
30 minut temu, Belferek napisał:

Są tutoriale lepsze i gorsze. Akurat w komentarzach do tego temat ten jest poruszany - poczytaj.

To może warto jak już masz to NodeMCU działąjące rozwiązania Arduino przenieść sobie na platformę NodeMCU? Trzeba tylko pamietać, że piny ESP8266 nie tolerują 5V

I na tym polega samodzielna nauka - nie wiem, staram się zrozumieć i dowiedzieć.

Powodzenia,

Ok. Widziałem właśnie, w komentarzu gość podał wkleiłem te 4 instrukcje ale nawet nie dało rady kompilować. 

Kiedyś robiłem takie przyciski w HTML coś pamiętam i coś mi tu na to wygląda jak by podobnie. 

Pomyślałem że może interfejs musi być oddzielnie.

Nie wiem po co jest komentarz jak nie działa podany przykład 😂

Może by zniechęcić ja zazwyczaj jak dużo jest niewiadomych to zostawiam ale warto pamiętać że podany program istnieje.

Grunt to uzupełnić wiedzę, właśnie zdecydowałem zmienić środowisko na platformIO.

Mówisz by popróbować programy z Arduino na tym i wifi mam gratis tylko ograniczenie bo obsługuje 3.3v? , Jest jeszcze płytka do Arduino z tym wraz z konwerterem UART o ile zrozumialem dobrze.

Czy nie lepiej jak bym sobie ja zamówił ?

Z tymi językami to trzeba ćwiczyć i to dużo ale ten przykład jest za trudny 😁 wolę prostsze a powoli się dojdzie.

Pozdrawiam. 

Edytowano przez mn860618
Błąd, niewybaczalny.
12 godzin temu, mn860618 napisał:

Jest jeszcze płytka do Arduino z tym wraz z konwerterem UART o ile zrozumialem dobrze.

Czy nie lepiej jak bym sobie ja zamówił ?

Jest wiele różnych płytek, modułów. Najlepiej wklej linka to wtedy będziemy wiedzieć o czym mówisz.

Dnia 14.06.2022 o 14:26, Belferek napisał:

Jest wiele różnych płytek, modułów. Najlepiej wklej linka to wtedy będziemy wiedzieć o czym mówisz.

Cześć 🙂 tutaj z tego artykułu na Forbocie 

image.thumb.png.9f6683218e245448fd2dcc7ba37c992b.png

Widziałem takie płytki na Aliexpress czy się nadadzą? czy może lepiej z Botlandu? Pewne sprawdzone? 

Tak teraz przeczytałem wszystko, płytka pierwsza od góry ma CH340 - wymaga osobnego sterownika. Dwie pozostałe mają CP2102, które nie powinny wymagać sterownika, a na pewno mi osobiście się łatwiej z tymi układami pracowało. Tak jak belferek napisał, po podłączeniu i przy każdym resecie płytka powinna dać znać że żyje na tych 74880bps. Jeżeli takie coś już mamy, to wiemy że płytka działa i można wgrywać program. Te wszystkie płytki są pokroju NodeMCU, więc spokojnie można je programować jako NodeMCU - opcja "generic" pozwala ustawić ogrom opcji, które domyślnie mogą być inne od tych na płytce.

Sugerowałbym zacząć od blinka, potem się próbować łączyć po wifi. Same kropki na serialu oznaczają że płytka się łączy:

WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}

ale się nie może połączyć. Jeżeli kolega chce się nauczyć samego języka programowania, proponowałbym "na sucho" zacząć od programowania aplikacji konsolowych na komputerze, a potem to przenieść na mikrokontrolery gdzie są problemy typu "konwerter usb-uart mi nie działa".

Cytat

Mówisz by popróbować programy z Arduino na tym i wifi mam gratis tylko ograniczenie bo obsługuje 3.3v?

Generalnie seria ESP to kompletnie inne układy od AVRów stosowanych w Arduino, co prawda programuje się to tak samo ale masz kompletnie inny zestaw pinów, timerów, i innych peryferiów, więc mówię na przyszłość, nie jest to kompatybilne 1:1. Co do schematu do mn860618 właśnie zamieścił, chyba w kursie zamieściłem podobny albo na początku albo na końcu kursu (w piątej części używamy ESP01) - proponowałbym tam zajrzeć.

Także mi zostaje życzyć powodzenia 😄

(edytowany)
25 minut temu, mn860618 napisał:

Widziałem takie płytki na Aliexpress czy się nadadzą?

Pytanie - do czego mają się przydać? Jeśli chodzi o tę czerwoną (FTDI) to układ, który umożliwi komunikację TWOJEGO uC przez port USB. W przypadku Arduino i NodeMCU tego nie potrzebujesz gdyż takie konwertery USB - UART znajdują się już na płytkach.

Co do tego drugiego moduliku to jakieś ESP. Po co Ci ten moduł skoro masz 3 NodeMCU?

Na marginesie rysuneczki tych płytek należy traktować jako poglądowe i raczej trudno na ich podstawie prawidłowo zidentyfikować konkretny typ płytki.

Jak pisze @Leoneq

22 minuty temu, Leoneq napisał:

Generalnie seria ESP to kompletnie inne układy od AVRów stosowanych w Arduino, co prawda programuje się to tak samo ale masz kompletnie inny zestaw pinów, timerów, i innych peryferiów, więc mówię na przyszłość, nie jest to kompatybilne 1:1.

To święta prawda, ale właśnie o to chodzi by przy próbie przeniesienia projektu z Arduino Uno na NodeMCU (czy też odwrotnie) przeanalizować program, poznać budowę ArduinoUno i NodeMCU, odpowiednio pozmieniać piny ... itd. Korzystanie przy tym z jednego środowiska programistycznego jakim jest Arduino IDE znacznie ułatwia zmianę platformy sprzętowej. Przykładowo millis(), digitalWrite(), Serial.print().... i wiele innych funkcji dostępnych dla Arduino Uno jest także dostępnych dla NodeMCU bez większych lub wręcz żadnych zmian.

Ja swoją przygodę z NodeMCU rozpocząłbym od prostych programów operujących na pinach GPIO (klawisze, LED, proste czujniki), a dopiero później próbowałbym okiełznać WiFi w NodeMCU i w końcu mógłbyś te umiejętności połączyć w jakimś większym projekcie.

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 2
5 minut temu, Belferek napisał:

Pytanie - do czego mają się przydać? Jeśli chodzi o tę czerwoną (FTDI) to układ, który umożliwi komunikację TWOJEGO uC przez port USB. W przypadku Arduino i NodeMCU tego nie potrzebujesz gdyż takie konwertery USB - UART znajdują się już na płytkach.

Co do tego drugiego moduliku to jakieś ESP. Po co Ci ten moduł skoro masz 3 NodeMCU?

Na marginesie rysuneczki tych płytek należy traktować jako poglądowe i raczej trudno na ich podstawie prawidłowo zidentyfikować konkretny typ płytki.

Jak pisze @Leoneq

To święta prawda, ale właśnie o to chodzi by przy próbie przeniesienia projektu z Arduino Uno na NodeMCU (czy też odwrotnie) przeanalizować program, poznać budowę ArduinoUno i NodeMCU, odpowiednio pozmieniać piny ... itd. Korzystanie przy tym z jednego środowiska programistycznego jakim jest Arduino IDE znacznie ułatwia zmianę platformy sprzętowej. Przykładowo millis(), digitalWrite(), Serial.print().... i wiele innych funkcji dostępnych dla Arduino Uno jest także dostępnych dla NodeMCU bez większych lub wręcz żadnych zmian.

Ja swoją przygodę z NodeMCU rozpocząłbym od prostych programów operujących na pinach GPIO (klawisze, LED, proste czujniki), a dopiero później próbowałbym okiełznać WiFi w NodeMCU i w końcu mógłbyś te umiejętności połączyć w jakimś większym projekcie.

Może lepiej skończę co zacząłem Arduino ale właśnie zastanawiam się nad tym modułem bo on ma Wifi chciałem zbudować np. kamerę wifi ustawić ja w piwnicy bo mam pewnego złodzieja lol... który grzebie mi w rzeczach z tąd ostatnio zainteresowanie moje tym modułem.

Generalnie to lepiej podchodzić do nauki z przyjemnością a nie z przymusu hehe.

Wezmę pod uwagę twoje zdanie bo zauważyłem że jak ćwiczyłem podstawy Arduino to codziennie to miałem ogólnie koncepcje na rozwiązanie różnych problemów za pomocą Arduino.

Wiec tak zrobię będę starał się ćwiczyć coś pomału podstawy.  

(edytowany)
34 minuty temu, mn860618 napisał:

chciałem zbudować np. kamerę wifi ustawić ja w piwnicy

A po co wywarzać otwarte drzwi? Czy nie lepiej by się tu sprawdziło RPi i dedykowana kamera? Wybierając RPi od razu masz możliwość zapisu wideo (pojemna karta, dysk, pendrive...), a w swoim układzie gdzie zapiszesz strumień wideo z kamery? Na RPi znajdziesz także oprogramowanie do zarządzania zapisanymi filmami itd. - zobacz np. tutaj

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...