Skocz do zawartości

Rodzaj papieru do trawienia PCB

Hubert2310

Pomocna odpowiedź

Tak, taki paper się nada. Gdy trawiłem płytki metodą domowo-żelazkową to cienki papier kredowy był idealny. Do tego możliwie gruby wydruk na drukarce laserowej. Tu musisz trochę poeksperymentować aby nabrać wprawy. 🙂 

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Hubert2310 kiedyś słyszałem, że niektórzy robią PCB bazując na papierze z gazet (szczególnie magazyny dla kobiet wydawane są na takim grubszym, lepszym papierze), ale nie wiem czy ta metoda się sprawdza 😉 Zawsze możesz też zamówić profesjonalne PCB i nie robić tego samodzielnie.

Swego czasu próbowałem gazetek reklamowych (chyba z aldika ale nie jestem pewien) - o ile drukarka nie zżarła zbyt cienkiego dla niej papieru wychodziło idealnie.

Tyle, że to była HP5P znana z tego, że jak drukuje na pudełku od butów to najwyżej zszywki pospłaszcza, a wydruk wyjdzie 🙂

Ja zostałem 2 dni temu "zmuszony" do termotransferu" - więc wykonałem go pierwszy raz w życiu. Moim zdaniem wyszło idealnie, a papier kredowy (mat) kupiłem w znanym serwisie aukcyjnym. W czasie namaczania płytki papier sam odszedł od laminatu w 100%. Zobaczymy jak to będzie w czasie trawienia oczywiście nie papieru lecz laminatu :-). Drukowałem na Brother DCP-1622WE

IMG_1286.thumb.jpg.dbc5523a05b5d40adda756d0908c9811.jpgIMG_1312.thumb.JPG.28a545699e1fbaef980625608bf0c01a.JPGIMG_1313.thumb.JPG.708e50e337eecf922918c99704039b45.JPGIMG_1304.thumb.JPG.53fd5be9640a10d4857b7df20b00ea2a.JPG

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

@Belferek Mam ten sam papier, w obecnych czasach jeśli ktoś mieszka w Częstochowie to w sklepie ,,Finezja" da się go kupić. Jednakże z moich płytek zeszła cała miedziana warstwa. No i za pierwszym podejściem moje umiejętności górą - spodnie i koszulki w paru miejscach nie mają koloru 🙃 Próba druga prawdopodobnie dzisiaj.

Ja polecam metodę wytrawiania za pomocą markera. Jest ona szybka i skuteczna. Szczególnie dla początkujących. Nie trzeba się męczyć z papierem kredowym. 

Pozdrawiam

• Pomogłeś! 1

Po pierwszej próbie jestem przekonany, że termotransfer jest lepszy - nie potrzebujesz zdolności plastycznych :-). Zawsze musisz przygotować płytkę laminatu. Prasowanie żelazkiem to ok. 5 min + odmaczanie ok. 15 minut więc po 20 minutach możesz mieć przygotowany nawet skomplikowany druk do trawienia.

5 minut temu, Hubert2310 napisał:

Obawiam się , że ścieżki wyszłyby za grube, a ja mam przygotowany szablon i przyciętą płytkę, ale w innych projektach na pewno się przyda.

To prawda, ale jeśli masz odpowiedni marker, a na rynku jest ich sporo to możesz rysować ścieżki o odpowiedniej grubości. To nie jest dużym problemem. Trzeba też nabrać wprawy.

W tej metodzie również  możesz mieć przygotowaną wcześniej płytkę. Wydruk płytki przykładasz do laminatu i przebijasz markerem na drugą stronę. 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.