Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Po przeczytaniu wszystkich postów nasuwa mi się pytanie.

Czym lepiej się zająć po AVRach cottex m0 czy m3? Jeśli w stopniu średnim znam C a dobrym c++? Jak się uczyć i czego programowania tych procków?

Te procesory są bardzo podobne. Polecałbym raczej M3 (większe możliwości) a jak w którymś momencie będziesz chciał obniżyc koszta (tylko po co w jednostkowych urządzeniach?) to zmienisz procesor na M0 i będzie kilka zł taniej...

Uczysz się tak samo jak AVR - siadasz na tyłku i programujesz. Innej metody jeszcze nikt nie wymyślił.

C ma to do siebie, że jest bardzo przenośne, musisz tylko ogarnąć nazwy rejestrów i do dzieła, wszystkie wątpliwości powinien rozwiać datasheet.

Witam.

Od roku czasu programuje ARMy. Na początek polecam cos do czego będzie książka. Polecam ATmela AT91sam7S256 i płytkę do tego z OLIMEXa można kupić w Polsce i maja atrakcyjne ceny. Książka jak już ktoś wspomniał "Mikrokontrolery AT91SAM7 w przykładach " Robert Brzoza-Woch. Dobrze napisana tak dla zielonych w te klocki. Co do STM32 to dopiero poznaje je i przyznam się, że potrafią się zawiesić czego w SAM7 nie zauważyłem i nie jest to wina złego programu. Wgrywałem oryginalny darmowy program od ST i się tam zawieszał. Co do płytki do STM32 używam STM3210C-EVAL. Co do książki to czytałem jedynie „Mikrokontrolery STM32 w praktyce” Krzysztof Paprocki. Początki są trochę dziwne, bo mało jest wytłumaczone autor chyba przyjął ta książkę dla bardziej zawansowanych, ale czytają ją + google można STM32 ogarnąć. Co do środowiska polecam IAR system w wersji darmowej do 32kB tyle do nauki wystarczy. Środowisko to wspiera SAM-ICE Atmela jak również ST-LINK. Są gotowe example tam i najłatwiej się tak uczy mikrokontrolerów z gotowych programów.

Pozdrawiam Bartek

• 3 tygodnie później...

No właśnie a propos datasheetu. Czy ktoś znalazł datasheet do STM32F100 czyli tego co jest na płytce STM32Discovery w którym są opisane rejestry procesora itd Tak jak jest np. w datasheetach do AVRów ?

Co do Cortex-M3 od Luminary Micro (a teraz już Texas Instruments), to w sumie mają fajne płytki rozwojowe, nie aż tak drogie, a jest na nich też programator. Kosztuje to jakieś 50$, dostaje się pudełeczko, płytkę, CD i kabelek. Podłączamy przez USB płytkę do kompa, instalujemy oprogramowanie ( na CD masz środowisko programistyczne które wybierasz przy zakupie) i już, piszesz i programujesz no i masz do każdego z peryferiów po jednym przykładowym programiku. Np, masz w procku I2C, to masz przykładowy program do obsługi I2C itp. itd. Mam takie 2 płytki i jestem bardzo zadowolony.

Witam!

Przymierzam się do zakupu LPC1754 na rdzeniu Cortex-M3. I mam pytanie, czy programować będę mógł tylko przez JTAG? Są jakieś tańsze sposoby 😉?

Pozdrawiam

• 5 miesiące później...

Witam wszystkich.

Zakupiłem płytkę stm32 Discover. Mam problem odnośnie jakiego w miarę dobrego kompilatora użyć myślałem o kelu ale jego ograniczenia oraz konieczność rejestracji aby pobrać demo nie zachęcają.

Co wy polecacie do tego zestawu w miarę proste w obsłudze ale funkcyjne i oczywiście darmowe?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...