Skocz do zawartości

Oznaczenie kondensatora w schemacie

TheWartek

Pomocna odpowiedź

Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich 🙂

Ostatnio stanąłem przed zadaniem wymiany kondensatora na płycie głównej telefonu. W celu określenia jego parametrów udało mi się znaleźć schemat płyty do tego modelu i odnalazłem w nim ten kondensator. Mam jednak niejasność z odczytaniem jego parametrów, a w zasadzie tylko jego napięcia pracy.

Wg. schematu (fragmenty w załączniku) jest to kondensator SMD 0201 (j.imperialne) X5R 27nF o tolerancji 20%.
Jeśli chodzi o napięcie pracy to początkowo myślałem, że jest to 25V (w schemacie mała litera "v" na którą nie zwróciłem początkowo uwagi), jednak jak się dowiedziałem u jednego ze sprzedawców, takie kondensatory (rozmiar, pojemność i napięcie) nie występują w naturze 🙂 Wówczas zauważyłem, że po kliknięciu elementu otwiera się w okienku jego dokładniejszy opis, a w nim Part Type=C/0201/27/NF/6.3V/20% więc obstawiałbym chyba bardziej 6.3V.

Pytanie jednak do Was mam następujące - co oznacza w takim razie wartość 25v (przez małe 'v') umieszczona w schemacie?
Przeszukałem już pół Internetu i nie mogę nigdzie znaleźć wzmianki na ten temat.

Pozdrawiam

2.png1.thumb.png.d0970956e84503dfcff63b1bf4e6c3b0.png

Edytowano przez TheWartek

Uhmm... mam pewne wątpliwości do do nieistnienia takich kondensatorów...

image.thumb.png.53b384a57f8f06774840f2ba5a251e2c.png

I te 25V to najprawdopodobniej napięcie kondensatora, ale ktoś zapomniał zmienić potem w schemacie (może to być schemat z okresu projektowania). Zwykle się o tym zapomina, bo ważniejszy jest numer części niż opis / nazwa na schemacie.

• Pomogłeś! 1

3 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Uhmm... mam pewne wątpliwości do do nieistnienia takich kondensatorów...

Dzięki! Czyli jednak istnieją. Wątpliwość jednak pozostaje co do tego czy ma być tam 25V czy 6.3V. W podobnym modelu w schemacie był podany dokładny model kondensatora i jest on 6.3V: http://www.mlcc1.com/product/1271012.html Chyba najlepiej będzie zrobić przeszczep z innej, uszkodzonej płyty.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, TheWartek napisał:

Chyba najlepiej będzie zrobić przeszczep z innej, uszkodzonej płyty.

Teoretycznie każdy kondensator S=0201 U>=6.3V C=27nF T<=20% powinien zadziałać, ale różnie bywa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.