Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, rozpoczynam naukę elektroniki  od zdobywania podstaw i budowy syntezatora modularnego sterowanego napięciem (bardzo fajna baza wiedzy, zwłaszcza podstaw a temat mnie interesuje). Do zasilania musiałem zbudować prosty zasilacz symetryczny +/-12VDC zasilany gniazdkowym zasilaczem transformatorowym. Układ dość gruntownie sprawdziłem przed podłączeniem i mam na nim napięcia +11,7V oraz -12V. Prostowanie jednopołówkowe może się wydawać kiepskim rozwiązaniem jednak jest to dość standardowy projekt do tego zastosowania, na bazie:
http://musicfromouterspace.com/index.php?MAINTAB=SYNTHDIY&VPW=1358&VPH=652
PSU2.thumb.png.d9c635ffa23e7dee301988ec04d8864d.png

Wszystko wydawało się być dobrze jednak mam problem podczas prototypownia pierwszego oscylatora na bazie przerzutnika Schmitta w którym użyłem WO TL074 jako bufor na wyjściu przerzutnika. Kiedy piny zasilające WO są podłączone do masy i +12V wszystko działa dobrze lecz kiedy podłączam go do szyn +/- 12V słyszę tylko zakłócenia. Chcę rozwiązać problem zanim pójdę dalej z układem

1. Coś jest nie tak z moim zasilaniem?

2. Może być to wina samego TL074? Kupiłem je w Chinach i sprawdzałem kilka z podobnym efektem.

Pisze głównie z nadzieją, że będzie to oczywiste rozwiązanie jednak jak podejrzewam, wina leży gdzieś po mojej stronie ale już nie mam pomysłu gdzie.
Oscylator w obecnej formie (jak rozwiążę obecny problem rozwijam dalej):
VCO.thumb.jpg.3e201fbe18394b11c3ae7ac38e17b1b2.jpg

Na CV jest podawane napięcie 0-5V z klawiatury/sekwencera - układ ma w przyszłości pracowac w standardzie 1V/oktawę.

Załączam nagranie różnicy dźwięku podczas zasilania V- na TL074 na masie a potem na -12V. Nagranie może być z tych głośniejszych więc proszę mieć to na uwadze.
https://drive.google.com/file/d/1Aj22gcSi09Wipek-1tJJ2HbsDH03-eiC/view?usp=sharing

Postarajcie się nie osiwieć przez schematy -pierwszy był pomocniczy w prostym programie którego użyłem do przeniesienia układu zasilania na veroboard a drugi z racji braku czasu nabazgrałem na szybko. Pobrałem KiCAD jednak jakoś brakuje mi czasu, żeby przyzwyczaić się do jego trochę dziwnego workflow.

Edytowano przez Dombek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...