Skocz do zawartości

Licznik do owijarki bel

Pomocna odpowiedź

16 minut temu, ethanak napisał:

Ile kosztuje atmega (razem z jakimiś tam kwarcami, przetwornicami i innymi *ami które trzeba podłączyć aby to działało)?

Można kupić ATTiny806 za 4zł brutto. Nie potrzebujesz żadnego kwarca aby to działało. Podpinasz zasilanie i programujesz jednym drutem.

2 godziny temu, mwwojcik napisał:

nie zapisywać bez potrzeby - ja zrobiłem to kiedyś na prostym układzie i działa niezawodnie od paru lat

Coś więcej module wykrywania zaniku napięcia?

4 minuty temu, ethanak napisał:

Ja powiem inaczej: do takiego prostego licznika wyjąłbym z szuflady ATtiny13. Kwestia tego, co kto ma w szufladzie.

Na 8 nóżkach? To jakiś rejestr przesuwny trzeba dorzucić. 

17 minut temu, ethanak napisał:

Po co? Serio pytam.

Wyświetlacz 7 segmentowy, czyli 7 pinów GPIO + piny GPIO do multiplexowania... 

2 minuty temu, ethanak napisał:

To nie lepiej jakiś typowy scalak z i2c na 7seg? Patrzę na ceny modułów i goły 7seg kosztuje o złotówkę taniej niż ten na i2...

OK rozumiem. Wtedy kupiłbym ATTiny402 za 1.95zł netto. 

W pierwotnej wersji projekt zakładał:

• procesor - ATMega328P-PU
  • wyświetlacz - 16x2 I2C
  • 2kB EEPROM (AT24C16N)
  • kontrolę poziomu baterii za pomocą wbudowanego ADC
  • buzzer sygnalizujący przekroczenie określonej ilości owinięć
  • klawiaturę 4x4 do konfigurowania urządzenia

Ale ostatecznie wyszło jak wyszło - jak najprościej i najmniej skomplikowanie dla użytkownika. Wyleciało to co zbędne i zostało to co być powinno.

• Lubię! 2
Dnia 9.12.2021 o 16:57, SOYER napisał:

Żeby nie mieszać tutaj założyłem osobny temat - 

Dziękuję za zmotywowanie 🙂

Dnia 9.12.2021 o 16:57, SOYER napisał:

Robi się to na wewnętrznym komparatorze, kiedy napięcie zasilania spada poniżej ustawionego poziomu wtedy przerwanie z jego wyjścia uruchamia zapis eeprom

• Lubię! 1
(edytowany)

Dodałbym tylko, że gdy mikrokontroler jest zasilany przez stabilizator, to robi się dzielnik napięcia i mierzy na nim napięcie przed stabilizatorem. Jak ktoś ma paranoję (tak jak ja) i nie chce marnować uA, to nie używa stabilizatora, ani też nie robi dzielnika, tylko mierzy komperatorem napięcie referencyjne, aby w ten sposób wyliczyć napięcie zasilania. 

Edytowano przez pmochocki
  • Lubię! 1

Sposobów jest wiele, nawet nie trzeba korzystać z tego wew komparatora (który też swoje µA pobiera) a wykorzystać sygnał zewnętrzny, np z przełącznika zasilania 

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Mam dwa pytania do Autora projektu licznika do owijarki bel:

1. Czy w kod programu dałoby się nieco uprościć (albo: uczynić nieco przejrzystszym) przez zastosowanie tablic przeglądowych? Na przykład w funkcjach: "init_led" czy "display". Te tablice można by umieścić w pliku nagłówkowym.

2. Czym różnią się typy: "uint" i "uint32_t"? Występują na przykład w funkcji "gpio_callback(uint gpio, uint32_t events)". Pytam dlatego, bo w kodzie SDK(1) dla RPi Pico w niektórych funkcjach występują takie deklaracje argumentów (tj. w nagłówku funkcji pojawia się obok siebie te dwa typy). Wydaje mi się, że zarówno "uint" jak i "uint32_t" jest aliasem do "unsigned int" i jest 4-ro bajtowy (może w jakichś starych kompilatorach C było inaczej). Ujednolicenie typów dałoby spójniejszy kod.

P.S. Pytania są z czystej ciekawości. Mam niewielką styczność z mikrokontrolerami, poza prostymi projektami z użyciem 8-bitowców z rodziny PIC. Programuję dla zwykłych komputerów.

--------

(1) W przypadku SDK dla RPi Pico wygląda mi to na pewną nonszalancję Autorów tegoż SDK (żeby nie powiedzieć wprost: zwykłe niechlujstwo i lenistwo). Co innego amatorskie projekty, zwłaszcza gdy jest to urządzenie prototypowe. Wtedy w kolejnej wersji rozwojowej można wygładzić kod. Wiadomo, że dopieszczanie projektu kosztuje (w szczególności czas).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...