Popularny post Krzysiek97 Napisano Sierpień 24, 2021 Popularny post Udostępnij Napisano Sierpień 24, 2021 Witam wszystkich, Dawno mnie tu nie było, praca, studia itp. W końcu znalazłem coś czasu, aby przedstawić projekt już chyba ostatni mojej kierownicy, który wykonałem w ramach pracy inżynierskiej na kierunku Mechatronika. Projekt od wcześniejszych pod względem elektroniki znacznie się nie różni jedyne co to został zastosowany inny enkoder oraz silnik DC co opisze w dalszej części postu. A więc tak: Główne założenia projektu: Wykorzystanie mikrokontrolera Arduino Leonardo do sterowania urządzeniem, Użycie enkodera OMRON E6B2-CWZ6C do odczytu położenia kierownicy, Wykorzystanie silnika DC ZY6812 oraz sterownika silnika IBT_2 do wytworzenia siły zwrotnej tzw. force feedback, Wykonanie mechanizmu, który ma za zadanie przekazać informację na temat zachowania się kierownicy podczas jazdy w symulatorze wyścigów samochodowych, oraz innych grach czy symulatorach samochodowych, Wykonanie większości elementów konstrukcji w technologii druku 3D przy użyciu materiału PETG, Wykonanie wałka głównego łączącego enkoder, koło kierownicy, oraz przekładnię za pomocą obróbki skrawaniem na maszynie sterowanej numerycznie CNC z pręta aluminiowego o średnicy Ø60mm oraz oznaczeniu PA6/EN AW 2017, Wykonanie estetycznej oraz w pełni funkcjonalnej obudowy urządzenia, Wykorzystanie sportowego koła kierownicy wraz z zaczepem quick release, Zasilanie urządzenia zasilaczem ADLS-360-24, Możliwość dołączenia dodatkowych elementów takich jak: pedał gazu, hamulca, sprzęgła, hamulec ręczny, skrzyni biegów poprzez gniazda RJ 45 z tyłu obudowy. Większość układu elektroniki została opisana we wcześniejszych moich postach, więc jeżeli jest ktoś zainteresowany to zapraszam do odwiedzenia ich, natomiast tutaj dodam kilka zdjęć przedstawiających wykonane urządzenie oraz film, który również prezentuje urządzenie oraz jego działanie. Link do filmu : 13 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 26, 2021 Udostępnij Sierpień 26, 2021 @Krzysiek97 dzięki za opis kolejnej wersji tego DIY! Dla formalności wklejam linki do poprzednich wersji: 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krzysiek97 Sierpień 26, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 26, 2021 O dzieki , zapomnialem o tym zeby dodac 😀 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Sierpień 29, 2021 Udostępnij Sierpień 29, 2021 (edytowany) Witam mam kilka pytań na temat jak zrobić własną kierownicę 1.Posiadam oto taki silnik prawdopodobnie z dmuchawy na 18v 3k rpm nada się? 2.Czy do zasilania płytki BTS 7960 mogę użyć zasilacza laptopowego 19v 65w? 3. Da się jakoś zrobić żeby pedały były rozłączalne? Edytowano Sierpień 29, 2021 przez MaTI618 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Krzysiek97 Sierpień 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 30, 2021 Wiesz co , ogolnie powinno sie dac , ale do tego musisz sobie zrobic pezekladnie i nie wiem czy nie bedzie sie grzal silnik. Ja na takich nie robilem wiec ciezko powiedziec , a co do pedalow to w jakim sensie rozlaczane ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Sierpień 30, 2021 Udostępnij Sierpień 30, 2021 No że mogę ją odpiąć w każdej chwili Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krzysiek97 Sierpień 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 30, 2021 (edytowany) No to tak , to wystarczy jakas wtyczka czy tak jak ja zrobillem na RJ 45 Edytowano Sierpień 30, 2021 przez Krzysiek97 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Sierpień 30, 2021 Udostępnij Sierpień 30, 2021 A jak taki port podłączyć? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krzysiek97 Sierpień 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 30, 2021 Jak masz gniazdo z pinami to posprawdzaj sobie miernikiem ktory pin to jaki kolor kabla, we wtyce tak samo ,a pozniej to juz podpinasz jak Ci wygodnie tak jakwychodza kable na schemacie do potencjometrow to jak bys je przecial i mial poczyc wtyka. Nie wiem jak to lepiej poszukaj moze jakis schematow na necie jest tego pelno Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Wrzesień 12, 2021 Udostępnij Wrzesień 12, 2021 enkoder z drukarki HP 2480 się nada? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krzysiek97 Wrzesień 12, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 12, 2021 Wyślij fotkę Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Wrzesień 14, 2021 Udostępnij Wrzesień 14, 2021 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krzysiek97 Wrzesień 14, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 14, 2021 Powinien się nadać Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Wrzesień 20, 2021 Udostępnij Wrzesień 20, 2021 mam pytanie czy taki schemat będzie dobry na najprostszą kierownice? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MaTI618 Wrzesień 26, 2021 Udostępnij Wrzesień 26, 2021 taki enkoder będzie dobry? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »