przemorog01 Napisano Październik 2, 2021 Udostępnij Napisano Październik 2, 2021 Cześć, mam takie pytanie. Przerabiam kurs 1 elektroniki. Jestem na tranzystorach. W kursie jest napisane że nie wolno bezpośrednio do arduino podłączać silnika bo silnik pobierze tak duży prąd że układ się spali. No i tego właśnie nie mogę zrozumieć. Skad ten silnik taki duży prąd pobierze. Z Arduino? Czytałem gdzieś że arduino może oddać 25mA. Ja to rozumiem tak że ten prąd będzie po prostu za mały dla tego silnika i nic sie nie wydarzy ciekawego. Nie mogę tego zrozumieć. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej kwestii. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post H1M4W4R1 Październik 2, 2021 Popularny post Udostępnij Październik 2, 2021 (edytowany) Arduino może oddać max 25mA bez uszczerbku na zdrowiu układu. W momencie, gdy wepniesz silnik powstanie "zwarcie" i popłynie (teoretycznie) nieograniczony prąd. Termin "zwarcie" jest nad wyrost, bo w rzeczywistości będzie tam cewka, ale ona nie stanowi dla prądu stałego znacznej przeszkody (jaką jest np. rezystor). W skrócie - nie masz ogranicznika prądu w obwodzie, więc prąd będzie płynął taki, jak wynika z rezystancji, a że rezystancja jest zbliżona do zera to popłynie "nieskończony" prąd. [R = U/I, I = U/R; R -> 0, U = const. I -> inf.], w związku z tym Arduino się przegrzeje [P = UI, U = const., I -> inf., P -> inf.] i stopi się krzem, który jest w układzie, a sam mikrokontroler skończy na cmentarzu błędnych założeń projektowych (zniszczonych układów elektronicznych). Edytowano Październik 2, 2021 przez H1M4W4R1 3 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Październik 2, 2021 Udostępnij Październik 2, 2021 21 minut temu, przemorog01 napisał: Ja to rozumiem tak że ten prąd będzie po prostu za mały dla tego silnika i nic sie nie wydarzy ciekawego. Bo bedzie za maly dla tego silnika i on najprawdopodobniej nie ruszy nawet, ale przez ardu poplynie tyle pradu ze najprawdopodobniej mikrokontroler nie przezyje...kolega @H1M4W4R1 wyjasnil wszystko doglebnie... Ogolnie zasada taka ze do ardu podpina sie logike (piny od komunikacji) roznej masci modulow/czujnikow etc...ale wszystko co jest obciazeniem zasila sie juz z osobnego napiecia...tak wiec silnik sterujesz z ardu, ale poprzez sterowniki do tego przeznaczone... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
przemorog01 Październik 2, 2021 Autor tematu Udostępnij Październik 2, 2021 Trochę mi zajęło żeby zrozumieć ale ostatecznie się udało. 😅 Dzięki wielkie Panowie 👊 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
farmaceuta Październik 2, 2021 Udostępnij Październik 2, 2021 Mozna to porownac do instalacji domowej ktora tez swoja wydajnosc ma...mozesz uzywac pralki,tv,lodowki,oswietlenia itp i dopoki nie wlaczysz za duzo tego wszystkiego to jest ok, ale jesli bys wlaczyl powiedzmy 5 czajnikow jednoczesnie to poplynie taki prad ze wybije korek...o ile taki korek w domu sobie wlaczysz ponownie to niestety w ardu juz tego "korka" wbic nie mozesz bo ardu/lub dany pin jest juz spalone...😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Październik 2, 2021 Udostępnij Październik 2, 2021 To raczej porównaj to do bezpieczników spaleniowych (takich "prawdziwych" korków). Tam nie ma co wcisnąć - trzeba wymienić bezpiecznik. W naszym przypadku mikrokontroler 🙂 Aha, o ile tamte korki można było naprawić gwoździem, to Arduino się niestety nie da 🙂 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Październik 2, 2021 Udostępnij Październik 2, 2021 1 godzinę temu, ethanak napisał: To raczej porównaj to do bezpieczników spaleniowych (takich "prawdziwych" korków). Wiem o jakie chodzi bo jeszcze jeden sie u mnie plata po instalacji...😁 troche sie czlowiek ich o naprawial jak jeszcze uzywalismy starej spawarki samorobki...zwarlo elektrode na 2s? I juz trzeba bylo gonic ktoras faze robic...kuzwa ale gwozdziem "watowac" takie korki to juz hardkor..😁 ale wiem ze i takie mecenasy sie zdarzaly... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Październik 2, 2021 Udostępnij Październik 2, 2021 Ja dość często watowałem bezpieczniki, ale miałem konkretny drut (tak, kiedyś to można było kupić) - a przy zutowskiej szafie na tranzystorach typu asy34 czy mp40 zdarzało się to dość często 🙂 Kolega pracował w spółdzielni mieszkaniowej jako elektryk - uwierz mi, gwóźdź w bezpieczniku określał jako normalka, a co czasami znajdował - o tym można książkę napisać 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »