mehow270 Napisano Listopad 10, 2021 Udostępnij Napisano Listopad 10, 2021 Witam, jestem początkujący i natrafiłem na następujący problem, kamera nie odpowiada na raspistill, po próbie skorzystania z motion wyświetla się następująca strona😥. Proszę o pomoc w tej sprawie Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mehow270 Listopad 10, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2021 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Listopad 12, 2021 Udostępnij Listopad 12, 2021 @mehow270 witam 🙂 Zobacz czy aktualizacja pomoże: sudo apt-get update sudo apt-get upgrade Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mehow270 Listopad 12, 2021 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2021 znalazłem rozwiązanie, wystarczyło przeinstalować system i skorzystać z libcamera, post zostawiam dla kolejnych amatorów chcących eksperymentować z kamerką i myślących że musi to być banalne Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
robo1973 Listopad 13, 2021 Udostępnij Listopad 13, 2021 U mnie kamera podziałała kilka godzin i zong. Nic nie pomaga Taśma ok , próbowałem wszystkiego pi@raspberrypi:~ $ vcgencmd get_camera supported=0 detected=0 pi@raspberrypi:~ $ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 17, 2021 Udostępnij Listopad 17, 2021 Po wymianie kamery i kabla nadal tak samo Nie mam Kamery w interfejsach ? W sudo raspi-config włączam kamerę Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 20, 2021 Udostępnij Listopad 20, 2021 (edytowany) Witam !! Za pomocą libcamera-jpeg -o test.jpg mogę zrobić zdjęcie a za pomocą pi@raspberrypi:~ $ raspistill -o test.jpg -bash: raspistill: nie znaleziono polecenia Co może być za przyczyna ? Pozdrawiam ! Edytowano Listopad 22, 2021 przez Gieneq Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 21, 2021 Udostępnij Listopad 21, 2021 Witam !! Nie mogę uruchomić picamera pi@raspberrypi:~ $ uname -a Linux raspberrypi 5.10.63-v7l+ #1459 SMP Wed Oct 6 16:41:57 BST 2021 armv7l GNU/Linux pi@raspberrypi:~ $ python3 face-box/kamera1.py mmal: mmal_component_create_core: could not find component 'vc.camera_info' Traceback (most recent call last): File "/home/pi/face-box/kamera1.py", line 4, in <module> camera = picamera.PiCamera() File "/usr/local/lib/python3.9/dist-packages/picamera/camera.py", line 367, in __init__ with mo.MMALCameraInfo() as camera_info: File "/usr/local/lib/python3.9/dist-packages/picamera/mmalobj.py", line 2346, in __init__ super(MMALCameraInfo, self).__init__() File "/usr/local/lib/python3.9/dist-packages/picamera/mmalobj.py", line 631, in __init__ mmal_check( File "/usr/local/lib/python3.9/dist-packages/picamera/exc.py", line 184, in mmal_check raise PiCameraMMALError(status, prefix) picamera.exc.PiCameraMMALError: Failed to create MMAL component b'vc.camera_info': Function not implemented Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 21, 2021 Udostępnij Listopad 21, 2021 Dnia 20.11.2021 o 16:09, robo1973 napisał: Co może być za przyczyna ? Przyczyną jest zbyt nowa wersja systemu, na razie są problemy z obsługą kamery. Proponuję wgrać starszą wersję, wtedy powinno działać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 22, 2021 Udostępnij Listopad 22, 2021 ok Widzę właśnie że co nowe to nie znaczy lepsze. Możesz polecieć jakąś sprawdzoną wersję systemu Z interfejsem graficznym ? Proszę o link do obrazu. Dziękuję i pozdrawia !! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Listopad 22, 2021 Udostępnij Listopad 22, 2021 Dnia 20.11.2021 o 16:09, robo1973 napisał: Witam !! Za pomocą libcamera-jpeg -o test.jpg mogę zrobić zdjęcie a za pomocą @robo1973 połączyłem podobne tematy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 22, 2021 Udostępnij Listopad 22, 2021 Temat do zamknięcia Nowy soft okazał się gniotem - nie ma już raspistill do zdjęć i nie działa Pipcamera Na wcześniejszej wersji działa .Pozdrawiam ! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 22, 2021 Udostępnij Listopad 22, 2021 Nie przesadzajmy z tym "gniotem". Wraz z nową wersją wprowadzono po prostu istotną zmianę - zamiast bazować na zamkniętym sterowniku kamery, wprowadzono jego odpowiednik oparty na otwartym kodzie. Jest to niewątpliwie zmiana w dobrym kierunku, więcej można poczytać na stronie: https://www.raspberrypi.com/news/bullseye-camera-system/ Niestety wprowadzanie zmian bywa bolesne i nie zawsze udaje się zachować pełną kompatybilność z poprzednimi wersjami systemu. W tym konkretnym przypadku chyba największą wadą jest brak wsparcia dla skryptów napisanych w pythonie... pewnie zostanie do niedługo poprawione, ale w tej chwili podobno jest problem. Z nowymi wersjami tak bywa, że wymagają testów. Jeśli się decydujemy na najnowsze wydanie, musimy się liczyć z problemami. A jak chodzi o Raspbiana opartego na Debianie 11 to bardzo polecam wideo poniżej: To z niego dowiedziałem się o problemach z kamerką 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
robo1973 Listopad 22, 2021 Udostępnij Listopad 22, 2021 uf ja też się dowiedziałem wczoraj po tygodniu kombinowania Czekam na uruchomienie picamera Pozdrawiam ! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »