Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

W normalnym sklepie elektronicznym 😉 Nie jest to jakoś trudno dostępny towar.

Wybór długości jest mniej więcej co 5mm.

Fajny projekt ;] Ja też teraz robię taką płytę uniwersalną do robota, moja jest trochę mniejsza (ale za to mam problemy z trawieniem), ale Ty masz więcej bajerów i Atmegę 16. No i nareszcie ktoś robi to z mostkiem l298N (o ile dobrze widzę) bo myślałem, że to tylko ja jestem taki dziwny.

nareszcie ktoś robi to z mostkiem l298N

Spoko, ja używam niedostępnego i egzotycznego mc33932, w jeszcze bardziej egzotycznej obudowie hsop44. 298emek jest pełno w minisumo, a to przez płytkę z konaru 🙂

Robot rzeczywiście ogromny, ale całkiem szybki. Jaki max prąd mają te silniki (bo rozumiem, że te 0,3A to znamionowe)? Kurczę, pid nieźle go usprawnił 🙂

Kurczę, pid nieźle go usprawnił 🙂

Oj nie bardzo, nie mogliśmy ustawić współczynników. Z tego co wiem, to na zawodach robot Damiana jeździł tylko i wyłącznie na case'ach. Gdybym miał więcej czasu i wgryzł się w procedury, których Damian użył do sterowania silnikami to pewnie pojechałby jego lfr z PIDem.

Robot b. estetyczny za co wielkie piwo : ) widziałem go na zawodach w Gdańsku i powiem tylko że pogratulować 😉 Tak przy okazji tą soldier maskę robisz sam czy zamawiasz? bo kupować takie pojedyncze małe płytki (z małą ilością elektroniki) raczej się nie opłaca ;] a jak w domu to gdzie kupujesz farbę 😉 albo jakiś zamiennik ?

Za pochwały dziękuję, na żadnym z filmików nie ma PID'a.

Soldermaska robiona w domu 😉 Lakierem dostępnym na allegro.

Czym zasilasz robota??

Najbardziej mnie interesuje te 24V na silniki.

Przecież wyraźnie widać na zdjęciu, że używa dwóch pakietów li-pol. Dostrzec możesz sobie jaka to pojemność i stawiam, że oba mają po 3 ogniwa.

Uuu Panowie słabo z czytaniem 🤣

monitoruje napięcia na dwóch pakietach typu li-pol (jeden 2S i jeden 3S), z których zasilany jest Feniks. Dodatkowo stabilizuje ona napięcie dla elektroniki (z pakietu 2S) oraz łączy szeregowo 2S i 3S w celu uzyskania napięcia potrzebnego do pracy silników.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...