Skocz do zawartości

Wybrzuszenie baterii 9V w mierniku - powód?

ilex

Pomocna odpowiedź

Witam,

podczas korzystania z nowego miernika uniwersalnego zauważyłem, że pojawia się symbol wymiany baterii ale tylko gdy mierzę w trybie omomierza na zakresie 2000Ω oraz 200Ω. Wyjąłem więc baterię, sprawdziłem napięcie i otrzymałem wartość 9,6V czyli wszystko jakby w porządku. Zauważyłem jednak małe wybrzuszenie na baterii (na zdjęciu można to zauważyć jako lekkie rozchylenie dwóch biegunów baterii na boki). Po wymianie baterii na nową problem zniknął.  
Ciekaw jestem co zaszło w baterii i spowodowało to wybrzuszenie? Domyślam się, że pewnie bateria nadaje się do wyrzutu jednak zapytam, czy jest bezpiecznie z niej korzystać (np. w kursie elektroniki, który niedawno rozpocząłem) skoro napięcie jest na poziomie 9,6V? 

bateria_9V-wybrzuszona.thumb.jpg.df6b6f1388dc8cdbc4536ccfff212a11.jpg

Edytowano przez ilex
zmiana istoty pytania

@ilex Ciężko powiedzieć. Taka bateria w środku ma z 6 małych ogniw, wybrzuszenie może być uszkodzeniem jednego z nich. Najlepiej zmierz prąd zwarcia, jak wyjdzie z 1A to bateria jest ok.

• Pomogłeś! 1

(edytowany)

@Gieneq dzięki za odpowiedź. Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak poprawnie zmierzyć ten prąd zwarcia lub nakierować mnie na jakieś odpowiednie źródło? Dlaczego prąd o wartości 1A oznacza, że bateria jest sprawna? Próbowałem coś doczytać na ten temat ale nie czuję się pewnie, a nie chciałbym czegoś spalić/zepsuć 🙂. Dopiero zacząłem swoją przygodę z elektroniką.

Edytowano przez ilex
dodatkowe pytanie

Wiele rzeczy jeszcze zepsujesz. Na szczęście w tym przypadku możesz zepsuć najwyżej baterię (która u tak jest do wyrzucenia).

Ustaw multimetr na 10A, podłącz na chwilę baterię (na sekundę albo coś koło tego). Jak wskazanie dojdzue do ampera to jest szansa, że bateria do czegoś się jeszcze nada. Jak nie - znajdź najbliższy punkt utylizacji.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Ustaw multimetr na 10A, podłącz na chwilę baterię (na sekundę albo coś koło tego). Jak wskazanie dojdzue do ampera to jest szansa, że bateria do czegoś się jeszcze nada. Jak nie - znajdź najbliższy punkt utylizacji.

Dziękuje za instrukcje. Otrzymałem wartość 0,01A. Bateria zawędruje do utylizacji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.