Skocz do zawartości

Szalony kwadrokopter w akcji

Treker

Pomocna odpowiedź

Mam mieszane uczucia, gdy patrzę, z jaką szybkością i precyzją jest w stanie wykonać najróżniejsze akrobacje w powietrzu to cudo. Z jednej strony jest to świetny przykład geniuszu ludzkiego umysłu, z drugiej strony - kolejny bezzałogowy robot z ogromnymi możliwościami, które za jakiś czas zostaną wykorzystane przez wojsko.

Quadrotor Unmanned Aerial Vehicle został skonstruowany przez inżynierów Daniela Mellingera, Nathana Michaela oraz Vijaya Kumara z GRASP Lab na Universytecie Pensylwanii.

Źródło: gizmodo.pl

Z tym wykorzystaniem przez wojsko to nie wiem zbytnio, chyba że w tej właśnie formie do fotografowania. Bojowego zastosowania to nie znajdzie, bo czasy gdzie liczyła się zwrotność dawno minęły (już gdzieś w połowie IIWŚ), teraz liczy się szybkość. Maszyny załogowej tez z tego nie zrobisz, bo nie przypuszczam żeby ktoś wytrzymywał przeciążania podczas takich manewrów, a jest to najważniejsza zaleta tego projektu - bez niego to zwykły śmigłowiec.

Tak jak pisałem, tylko bezzałogowa mała maszynka szpiegowska.

Nawet niekoniecznie biologicznej - zwykły ładunek konwencjonalny by wystarczył. Przecież ile na niego mozna zapakować - domowe konstrukcje bez problemu przeniosą 1kg, co prawda kosztem zwrotności, ale mocniejsze silniki powinny temu zaradzić. Taki quad może wlecieć do pomieszczenia i... BUM 😃

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Taki quad może wlecieć do pomieszczenia i... BUM 😃

E tam, takie rzeczy to się załatwia po Amerykańsku, po co niszczyć jedno pomieszczenie jak można zniszczyć cały budynek? I wtedy zwykła rakieta styknie 😋

Ale załóżmy, że budynek ma pozostać, a konkretni ludzie, w konkretnym pomieszczeniu mają przestać istnieć - nieco semtexu na czterosilnikowym powietrznym pojeździe i gotowe. Cena w porównaniu z jakąś rakietą/bombą wielokrotnie niższa, a i cichsze toto, i tak na prawdę nie wiadomo skąd następuje atak.

czy ktoś z Was słyszał o czymś takim jak UAV?

Nawet wojsko z tego korzysta...

A takie małe coś wleci niezauważone do budynku i mamy

wywiad lub zwiad (w zależności od potrzeb) jak znalazł

W razie czego schowa się na szafie czy coś i przeczeka stan zagrożenia

a grupa szturmowa wie gdzie są cele i zakładnicy...

Ale jak coś nie strzela/razi piorunami/świeci laserem po oczach/inne fantazje [you]'a na temat zabijania ludzi*

to widzę nie jest dla Was ekscytujące...

A ta zabawka ma naprawdę niesamowite możliwości.

* - niepotrzebne skreślić

Zainteresował mnie ten kwadrokopter ciekawe czy można zrobić go na własną rękę, przynajmniej takiego żeby się chociaż uniósł w powietrze. Może ktoś z forumowiczów by spróbował ja na pewno też spróbuje ciekawe czy silniczki z walkmana dały by sobie rade są lekkie i może by się nadały, jak myślicie?

Nie nadałyby się, choćbyś nie wiem jak byś się starał. Zobacz na elektrodzie w dziale robotyka/modelarstwo, tam jest baaaardzo obszerny (16 chyba stron) jak zrobić takie latadło, oczywiście nieautonomiczne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.