pmochocki Grudzień 2, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 2, 2022 (edytowany) Dzięki wszystkim za pomoc. Podsumowując: - co posiadam: zapał (czasami słomiany) lutownicę z gorącym powietrzem aceton do czyszczenia scalaki w obudowie QFN16 3x3mm - obowiązkowa lista zakupowa na teraz: Płytka uniwersalna x3 aby był zaps - https://www.gotronik.pl/plytka-drukowana-qfn16-lga16-p-2875.html Cyna Sn42Bi58 Topnik - np.: TK83 na początek plecionka peseta zagięta - lista dodatkowa jakbyśmy wyszli z prototypu do zamawiania płytek: pasta lutownicza Sn42Bi58 stempel zmówić przy zamawianiu płytki taśma kaptonowa topnik w żelu alkohol izopropylowy - pomysł na rozproszenie, żeby nie dokończyć zaplanowanego projektu 🙂 zrobić Hot Plate Czy coś zapomniałem? Jak tak proszę dajcie znać. Najpóźniej w poniedziałek robię zakupy i zaczynamy zabawę... Edytowano Grudzień 2, 2022 przez pmochocki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 46 minut temu, pmochocki napisał: alkohol izopropylowy Aceton też zda egzamin, ale lepiej go trochę rozcieńcz 😄 Chyba, że masz techniczny to OK... 47 minut temu, pmochocki napisał: Płytka uniwersalna x3 aby był zaps - https://www.gotronik.pl/plytka-drukowana-qfn16-lga16-p-2875.html Jak zaprojektujesz w EasyEDA to możesz po taniości zamówić na promocji z JLCPCB 48 minut temu, pmochocki napisał: Cyna Sn42Bi58 Ołowiówka też jest spoko na start 😄 Co by nie bulić za dużo. 49 minut temu, pmochocki napisał: zrobić Hot Plate Osobiście wolę mój tani piekarnik za 120 PLN (teraz może drożej). Na studiach wypiekł dużo pizzy, teraz piecze PCB 😄 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 2, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 2, 2022 19 minut temu, H1M4W4R1 napisał: Jak zaprojektujesz w EasyEDA to możesz po taniości zamówić na promocji z JLCPCB Dzięki za info - kiedyś skorzystam, ale chyba nie tym razem. Na razie chciałbym jak najszybciej poskładać poszczególne klocki w mojej układance. Zabawa w w projektowanie płytek jest w planach, ale w drugiej fazie. Na razie mam dość dużą listę pre-worku. Jest nawet za wcześnie na wrzucenie do projekty w budowie... 22 minuty temu, H1M4W4R1 napisał: Ołowiówka też jest spoko na start 😄 Co by nie bulić za dużo. Tu jestem przekonany, że chciałbym spróbować. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 (edytowany) 13 godzin temu, pmochocki napisał: Chciałeś napisać "Tylko nie polecam RMA223 bo jest słaby" ? Tak, dokładnie gdzieś znikło mi "nie". Odkopałem teraz moją szufladę i ten który uważam za o wiele lepszy od RMA223 ma napisane "H036". Przy czym kupowałem go dobre 7 lat temu więc dziś to bardziej antyk. 13 godzin temu, H1M4W4R1 napisał: Pytanie drugie: Podróbka RMA223 czy oryginalny RMA223 sprowadzony z USA bezpośrednio od producenta? Bo to też spora różnica. Najprawdopodobniej podróbka, ale nie powiem dokładnie bo kupowałem go z 10 lat temu xd W każdym razie warto dołożyć do czegoś konkretnego a nie brać te najtańsze. Edytowano Grudzień 2, 2022 przez Harnas 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matsobdev Grudzień 6, 2022 Udostępnij Grudzień 6, 2022 Dnia 2.12.2022 o 21:22, pmochocki napisał: zrobić Hot Plate A propos hotplate, to jest do kupienia tutaj dokładnie to, co było omawiane. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 12, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2022 (edytowany) Były trzy poedejscia. To znaczy po przylutowaniu były zwarcia więc dwa razy musiałem podgrzać i poruszyć. Cyna Sn42Bi58. Wstępnie naniosłem na ścieżki. Z środkowej części zdjąłem większość cyny za pomocą plecionki. Dmuchawę ustawiłem na 250*C. Rozgrzałem porcelanowy talerz i PCB. Umieściłem układ i poruszałem. Najpierw zwarcie było na jednej stronie. Wszystkie 4 piny zwarte. Po drugiej próbie były tylko dwa piny zwarte. Przy trzecim podejściu zwarcia brak. Mam nadzieję że układ przeżył. 😉 Zdjęcia: EDIT: Właśnie na zdjęciu zobaczyłem, że jeden pin źle przylutowany - poprawione. Edytowano Grudzień 12, 2022 przez pmochocki 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 12, 2022 Udostępnij Grudzień 12, 2022 Brawo! Ja mam zamiar wytrawić pcb pod ufqfpn28 mimo że kolega @H1M4W4R1raczej takie zabiegi odradza 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 12, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2022 5 minut temu, _LM_ napisał: Brawo! Ja mam zamiar wytrawić pcb pod ufqfpn28 mimo że kolega @H1M4W4R1raczej takie zabiegi odradza 0.3mm szerokość pada i 0.2mm odstępu między padami... Przychodzi mi tylko jedno słowo do głowy: ambitnie! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Grudzień 12, 2022 Udostępnij Grudzień 12, 2022 44 minuty temu, pmochocki napisał: 0.3mm szerokość pada i 0.2mm odstępu między padami... Przychodzi mi tylko jedno słowo do głowy: ambitnie! Ambicja to 0.1/0.1 😉 0.2 się da, tylko problemem będzie brak soldermaski przy lutowaniu 😉 Zwlaszcza ze JLC ma promo ze zniżka za projekt w EasyEDA Moja frezarka jest w stanie wyciąć 0.2/0.2, tylko łatwo ulamac frezy 0.1mm 30deg 😞 No i ten problem z przelotkami… 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MR1979 Grudzień 12, 2022 Udostępnij Grudzień 12, 2022 (edytowany) Ja korzystam z ołowiowej pasty Koki SS4_591 DK. Po wypróbowaniu kilku ta sprawdziła się najlepiej (ale to moja subiektywna opinia). Ostatnio ciężko ją dostać. Jak już kupisz pastę to trzymaj w lodówce gdy nie używasz. Do lutowania używam cyny ołowiowej 0,3mm Cynel. Przy tak cienkim drucie można bardzo precyzyjnie dozować cynę na pady. Do lutowania obudów QFP z dużą ilością nóżek polecam grot typu minifala. Do czyszczenia płytek z topnika używam standardowo IPA oraz miękką szczoteczkę do zębów oraz ręczniki papierowe nie pozostawiające włókien Jako topniki aktualnie używam: Topnik TK83 w pisaku oraz topnik w żelu CellKit 223 Z dodatkowych akcesoriów koniecznie zaopatrz się w plecionkę (wystarczy 2.5 - 3mm) i taśmę kaptanową No i jeszcze dobre pęsety zakrzywiona i prosta Powodzenia, Marek Edytowano Grudzień 12, 2022 przez MR1979 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 13, 2022 Udostępnij Grudzień 13, 2022 Zachęciły mnie ostatnie udany próby ze ścieżkami 8 i 10mils fakt, będzie trzeba bardziej się przyłożyć i nowy roztwór zrobić ale próbę podejmę. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 13, 2022 Udostępnij Grudzień 13, 2022 10 godzin temu, pmochocki napisał: Mam nadzieję że układ przeżył. 😉 To teraz jeszcze tylko wyczyść płytkę i będzie pierwsza klasa 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 13, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 13, 2022 3 godziny temu, Treker napisał: To teraz jeszcze tylko wyczyść płytkę i będzie pierwsza klasa 😉 Najpierw sprawdzimy czy działa i dopiero wtedy będziemy brać się za czyszczenie... 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 14, 2022 Udostępnij Grudzień 14, 2022 (edytowany) Nie chcę wchodzić w temat kolegi @pmochocki ale pochwalę się Płytka ma podtrawienia - muszę przy najbliższej okazji zamówić żółty papier do termotransferu. Ciekawe czy zadziała 😉 Edytowano Grudzień 14, 2022 przez _LM_ 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 14, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 14, 2022 1 godzinę temu, _LM_ napisał: Nie chcę wchodzić w temat kolegi @pmochocki ale pochwalę się Płytka ma podtrawienia - muszę przy najbliższej okazji zamówić żółty papier do termotransferu. Proszę wchodzić. Dobre rozwinięcie tematu. 1 godzinę temu, _LM_ napisał: Ciekawe czy zadziała 😉 Trzymam kciuki. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »