pmochocki Napisano Listopad 30, 2022 Udostępnij Napisano Listopad 30, 2022 Dawno nie było mnie na forum, ale podejmuję kolejną próbę powrotu do hobby. Mam układ scalony w obudowie QFN16 (3mmx3mm). Z góry zaznaczam, że układ nie występuje w bardziej praktycznych dla DYI obudowach i mimo wszystko chciałbym go użyć. Na początek chciałem go przylutować do płytki uniwersalnej: https://www.gotronik.pl/plytka-drukowana-qfn16-lga16-p-2875.html Mam lutownicę z gorącym powietrzem. Co powinienem dokupić? polecacie jakąś pastę lutowniczą? Ponadto bardzo proszę o podpowiedź jak podejść do tematu. Może nadmienię. że nie mam szablonu do nałożenia pasty. 1
Treker (Damian Szymański) Listopad 30, 2022 Udostępnij Listopad 30, 2022 @pmochocki pasta to oczywiście najwygodniejsze rozwiązanie, ale jeśli jest to jednorazowa akcja to można też zaryzykować minimalne pocynowanie padów na PCB. Jak położysz układ i odpowiednio rozgrzejesz płytkę to taki mały scalak łatwo wskoczy na miejsce. Ewentualnie pomożesz mu pęsetą. Najlepiej tylko nie dmuchać lutownicą zbyt mocno, aby nie zdmuchnąć układu 1
pmochocki Listopad 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 30, 2022 (edytowany) @Treker jak już kupuję płytki mogę kupić pastę. Jakąś konkretną polecasz? Jak pastę nakładać w takim przypadku? Są jakieś sprawdzone metody? Użyć wcześniej topnika? Jak tak - to jakiego rodzaju? Jakoś podtrzymywać jaki układ na płytce? Pesetą? Może się trochę nagrzać... Ogólnie jak wystają nogi to zawsze sobie radziłem. Najwyżej plecionką ciągałem nadmiar cyny. Jeśli chodzi o QFN to jestem totalnie zielony. Edytowano Listopad 30, 2022 przez pmochocki
H1M4W4R1 Listopad 30, 2022 Udostępnij Listopad 30, 2022 1 godzinę temu, pmochocki napisał: Jakąś konkretną polecasz? Osobiście lubię Sn42Bi58, ale jest ciut droga. Od biedy na ten jeden raz wystarczy zwykła ołowiowa (42/58 topi się w 138*C). 1 godzinę temu, pmochocki napisał: Jak pastę nakładać w takim przypadku? Są różne szkoły - albo formatka (jeżeli masz ploter laserowy możesz wyciąć z folii 125um, tylko połóż wilgotny papier na szczyt), alternatywnie zamówiona z chin, ale na pojedynczy projekt szkoda tych 7$. Albo po prostu nakładasz trochę pasty, roztapiasz ją hotairem, a potem zdejmujesz nadmiar i lutujesz układ na tak przygotowane pocynowane pady. (nie dotyczy formatki, wtedy kładziesz QFN bezpośrednio na pastę). 1 godzinę temu, pmochocki napisał: Użyć wcześniej topnika? Pasta sama w sobie zawiera topnik Topnika używam do wylutu i BGA (ew. cyny bez topnika, ale to rzadko spotykane cuda). 1 godzinę temu, pmochocki napisał: Jakoś podtrzymywać jaki układ na płytce? Pesetą? Pęseta i gumka, ew. jak masz pastę po formatce to bezpośrednio na pastę. Zdmuchnięcie tego to wyczyn 1
pmochocki Listopad 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 30, 2022 4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał: Osobiście lubię Sn42Bi58, ale jest ciut droga. Od biedy na ten jeden raz wystarczy zwykła ołowiowa (42/58 topi się w 138*C). Ciekawe - używasz też takiej cyny? Czy raczej ołowiową? Polecasz jakiś sklep gdzie kupujesz? 4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał: Są różne szkoły - albo formatka (jeżeli masz ploter laserowy możesz wyciąć z folii 125um, tylko połóż wilgotny papier na szczyt), alternatywnie zamówiona z chin, ale na pojedynczy projekt szkoda tych 7$. Albo po prostu nakładasz trochę pasty, roztapiasz ją hotairem, a potem zdejmujesz nadmiar i lutujesz układ na tak przygotowane pocynowane pady. (nie dotyczy formatki, wtedy kładziesz QFN bezpośrednio na pastę). Nie mam plotera, chyba zły zawód wybrałem, bo mam za mało zabawek w domu... a tak na serio spróbuje pocynowane pady, a formatkę zamówię jak będę robił własne PCB. 4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał: Topnika używam do wylutu Jaki polecasz - jak już robię zakupy to dokupię brakujące rzeczy.
H1M4W4R1 Grudzień 1, 2022 Udostępnij Grudzień 1, 2022 9 godzin temu, pmochocki napisał: Ciekawe - używasz też takiej cyny? Czy raczej ołowiową? Polecasz jakiś sklep gdzie kupujesz? Zależy co lutuję... Zwykle ołowiowa, ale mam też szpulę 1mm 42/58Bi, stacja na minimum (200*C) i idzie pięknie. Używam głównie do czegoś co jest za drogie, by to przypadkowo uszkodzić 9 godzin temu, pmochocki napisał: chyba zły zawód wybrałem, bo mam za mało zabawek w domu Po prostu nie były Ci potrzebne. 9 godzin temu, pmochocki napisał: Jaki polecasz - jak już robię zakupy to dokupię brakujące rzeczy. Klasyka gatunku RF800 albo RMA223. Tylko te chińskie RMA223 lepiej sobie odpuść A i jak używasz RF800 to polecam odciąg, opary strasznie dają po gardle. 1
Misiek_86 Grudzień 1, 2022 Udostępnij Grudzień 1, 2022 (edytowany) Topnik w płynie np. RF800 lub TK83 (mam oba, częściej używam TK83) jeśli chodzi o topnik w żelu polecam np. https://termopasty.pl/produkty/topnik-zel/ Do tego układu obawiałbym się używać pastę lutowniczą (bez sita) delikatnie za dużo nałoży i pady mogą się połączyć. Edytowano Grudzień 1, 2022 przez Misiek_86 1
pmochocki Grudzień 1, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2022 2 godziny temu, Misiek_86 napisał: częściej używam TK83 Mogę spytać dlaczego? Z jaką cyną (jeśli to ma znaczenie)? 2 godziny temu, Misiek_86 napisał: Do tego układu obawiałbym się używać pastę lutowniczą (bez sita) delikatnie za dużo nałoży i pady mogą się połączyć. Dzięki będę próbował. Wątpię aby udało się za pierwszym razem. Kupię pewnie Sn42Bi58 i spróbuję.
Misiek_86 Grudzień 1, 2022 Udostępnij Grudzień 1, 2022 4 godziny temu, pmochocki napisał: Mogę spytać dlaczego? Z jaką cyną (jeśli to ma znaczenie)? wolniej odparowuje, cyna ołowiowa. Ogólnie czy użyjesz TK83 czy RF800 to i tak dadzą radę 1
Popularny post Harnas Grudzień 2, 2022 Popularny post Udostępnij Grudzień 2, 2022 Spróbuj tak jak na tym filmiku. Kup sobie jakiś topnik w żelu, tylko polecam RMA223 bo jest słaby, musisz sobie poszukać jakie teraz topniki są polecane. 2 1
pmochocki Grudzień 2, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 2, 2022 5 godzin temu, Harnas napisał: Spróbuj tak jak na tym filmiku. Dziękuję - bardzo pomocne. 5 godzin temu, Harnas napisał: Kup sobie jakiś topnik w żelu, tylko polecam RMA223 bo jest słaby, Chciałeś napisać "Tylko nie polecam RMA223 bo jest słaby" ? 5 godzin temu, Harnas napisał: musisz sobie poszukać jakie teraz topniki są polecane. Tu liczę na pomoc forumowiczów. Jedną propozycję już mam: 22 godziny temu, Misiek_86 napisał: jeśli chodzi o topnik w żelu polecam np. https://termopasty.pl/produkty/topnik-zel/ Ale jak ktoś ma jakieś inne propozycje czy opinie to chętnie posłucham. Czym czyścicie topnik?
H1M4W4R1 Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 23 minuty temu, pmochocki napisał: Czym czyścicie topnik? IPA99 od ElectroChem 25 minut temu, pmochocki napisał: Tylko nie polecam RMA223 bo jest słaby Pytanie drugie: Podróbka RMA223 czy oryginalny RMA223 sprowadzony z USA bezpośrednio od producenta? Bo to też spora różnica. 1
matsobdev Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 Ja jak zawsze po taniości Jak już wspomniano, pocynować PbSn, położyć układ i płytkę podgrzać. Żelazko, płyta kuchenna, grzałka elektryczna - bezpośrednio, czy na piasku. Fajna opcja, było u GreatScott, to stół/płyta grzewcza z PCB - ścieżka jako rezystor grzejny albo właśnie gotowy rezystor grzejny. 1
ethanak Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 Z ciekawości: jaki rezystor (konkretnie) bo to mnie zaczyna interesować...
matsobdev Grudzień 2, 2022 Udostępnij Grudzień 2, 2022 (edytowany) Generalnie jako projekt z PCB, to tutaj. Wiadomo, nie musi to być jak na filmie, płytka i ścieżka w węża i regulowany zasilacz, też pewnie wystarczy. A konkretnie rezystor to ciężko powiedzieć, zależy od rozmiaru płytki, ale taki 40 W do małej płytki, standard dwie warstwy to pewnie by wystarczył. Zawsze, znów po taniości, czapka z folii aluminiowej, ale nie na 5G Jako przykrywka całości. Taki kondonik z folii na lutownicę działa fajnie do kurczenia koszulek i szybciej lutownica się nagrzewa - taka najtańsza bez regulacji oczywiście. Edytowano Grudzień 2, 2022 przez matsobdev 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »