Skocz do zawartości

Komputer do kompilacji arduino ide

Pomocna odpowiedź

@SOYER Skoro już miałeś zgodę to może warto z tej opcji skorzystać 😉 Nowszy laptop zawsze się przyda. Tylko jeśli zostaniesz przy win10/11 to musisz sporo wydać, a efekt będzie raczej mizerny. Proponowałbym rozważyć taką opcję - kupić nowego lapka i zainstalować na nim Linuxa. Wtedy nawet słabsza maszyna powinna działać bardzo przyzwoicie, więc może z tych 2k jednak trochę zostanie. Na starszym laptopie nadal będziesz miał dobrze znanego windowsa, a oprogramowanie zawsze można wymienić.

Ja od kilku lat sporadycznie używam okienek i przyznam, że coraz mniej za nimi tęsknię. A z tego co widzę wysiłki M$ idą raczej w przeciwnym kierunku niż optymalizacja... chociaż może to stara, sprawdzona sztuczka - spowalniać starszy sprzęt i zachęcać do zakupu nowszego. Wszyscy chcą być jak Apple.

9 minut temu, SOYER napisał:

@ethanakjak to robisz?

Po prostu nie mam windowsa.

Możesz zrobić albo dual-boot (nie, tu nie pomogę, ale instalator Ubuntu powinien zauważyć że masz tam Windowsa), albo bawić się w wirtualki. Podobno (wyczytane w necie, nie musimy wierzyć) nawet wirtualizowany Linuks lepiej działa z Arduino IDE niż Windows.

No dobra, pewnie i tak kupię, ale chcę popróbować z tym linuxem jeszcze na tej mojej 17”. 

Da się to zrobić jakoś równolegle? Ktoś wytłumaczy krok po kroku? Wszystkie biblioteki trzeba na nowo instalować i całe środowisko tak?

Chyba, że nie warto… ktoś by mnie musiał poprowadzić za rączkę krok po kroku. Kiedyś trochę bawiłem się rpi 3b, gdzieś tam leży w szufladzie jeszcze.

1 minutę temu, SOYER napisał:

Ktoś wytłumaczy krok po kroku?

Teoretycznie - zakładając, że masz miejsce na dysku na partycje dla Linuksa:

1. Wtykasz pendrive z instalatorem
  2. Odpalasz kompa
  3. Wciskasz parę razy jakieś głupie przyciski typu "pokaż gdzie mam to zainstalować" i "gdzie mieszkasz"
  4. Instalujesz
  5. Wyjmujesz pendraka
  6. Robisz jeboot
  7. Pokazuje się plansza wyboru "Windows czy Linuks"

W praktyce możesz sobie sprawdzić inaczej:

1. Wtykasz pendraka
  2. Odpalasz kompa
  3. Wybierasz sesję live
  4. Bawisz się bez instalacji.

@SOYERja bym jeszcze sprawdził w manager zadań co ci żre zasoby. 20minut to bym powiedział że coś tam się kręci w tle i nie jest to system. A poza tym jak już było wielokrotne wspominane praca na jednym rdzeniu to upośledzenie możliwości komputera. Ja robię w esp idf, być może dla ciebie lepszą opcją będzie skorzystanie z platformio czy jak to tam się nazywa 🙂

Dobra, mam jeszcze jednego lapka, stał sobie na biurku, ale nie używałem go bo ekran 15 i brak wydzielonej numerycznej, ale teorety trochę lepszy procek i 8gb ramu.

Spróbuję na nim zainstalować linuxa.

Skąd pobrać instalke linuxa i jaka wersja, bo chyba tego multum jest.

lap.JPG

Ok, wyłączyłem w defenderze ochronę w czasie rzeczywistym i teraz na tym „nowszy” lapku ponowna  kompilacja trwa 2min, pierwsza z włączonym defenderem 20min, teraz robię pierwszą z wyłączonym defenderem, na obu lapkach.

(edytowany)

Podepne się przy okazji do tematu...u mnie też kompilacja trwa w h...na ESP32...w menadżerze zadań mam zużycie 100% z czego 80-95% zżera coś takiego jak rsEngineSvc ..YouTuby powiedziały że to coś związanego z ochroną przed wirusami etc...da się to (można?) Wyłączyć,uśpić etc?

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...