Skocz do zawartości

Komputer do kompilacji arduino ide

SOYER

Pomocna odpowiedź

@SOYER Skoro już miałeś zgodę to może warto z tej opcji skorzystać 😉 Nowszy laptop zawsze się przyda. Tylko jeśli zostaniesz przy win10/11 to musisz sporo wydać, a efekt będzie raczej mizerny. Proponowałbym rozważyć taką opcję - kupić nowego lapka i zainstalować na nim Linuxa. Wtedy nawet słabsza maszyna powinna działać bardzo przyzwoicie, więc może z tych 2k jednak trochę zostanie. Na starszym laptopie nadal będziesz miał dobrze znanego windowsa, a oprogramowanie zawsze można wymienić.

Ja od kilku lat sporadycznie używam okienek i przyznam, że coraz mniej za nimi tęsknię. A z tego co widzę wysiłki M$ idą raczej w przeciwnym kierunku niż optymalizacja... chociaż może to stara, sprawdzona sztuczka - spowalniać starszy sprzęt i zachęcać do zakupu nowszego. Wszyscy chcą być jak Apple.

9 minut temu, SOYER napisał:

@ethanakjak to robisz?

Po prostu nie mam windowsa.

Możesz zrobić albo dual-boot (nie, tu nie pomogę, ale instalator Ubuntu powinien zauważyć że masz tam Windowsa), albo bawić się w wirtualki. Podobno (wyczytane w necie, nie musimy wierzyć) nawet wirtualizowany Linuks lepiej działa z Arduino IDE niż Windows.

No dobra, pewnie i tak kupię, ale chcę popróbować z tym linuxem jeszcze na tej mojej 17”. 

Da się to zrobić jakoś równolegle? Ktoś wytłumaczy krok po kroku? Wszystkie biblioteki trzeba na nowo instalować i całe środowisko tak?

Chyba, że nie warto… ktoś by mnie musiał poprowadzić za rączkę krok po kroku. Kiedyś trochę bawiłem się rpi 3b, gdzieś tam leży w szufladzie jeszcze.

1 minutę temu, SOYER napisał:

Ktoś wytłumaczy krok po kroku?

Teoretycznie - zakładając, że masz miejsce na dysku na partycje dla Linuksa:

1. Wtykasz pendrive z instalatorem
  2. Odpalasz kompa
  3. Wciskasz parę razy jakieś głupie przyciski typu "pokaż gdzie mam to zainstalować" i "gdzie mieszkasz"
  4. Instalujesz
  5. Wyjmujesz pendraka
  6. Robisz jeboot
  7. Pokazuje się plansza wyboru "Windows czy Linuks"

W praktyce możesz sobie sprawdzić inaczej:

1. Wtykasz pendraka
  2. Odpalasz kompa
  3. Wybierasz sesję live
  4. Bawisz się bez instalacji.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@SOYERja bym jeszcze sprawdził w manager zadań co ci żre zasoby. 20minut to bym powiedział że coś tam się kręci w tle i nie jest to system. A poza tym jak już było wielokrotne wspominane praca na jednym rdzeniu to upośledzenie możliwości komputera. Ja robię w esp idf, być może dla ciebie lepszą opcją będzie skorzystanie z platformio czy jak to tam się nazywa 🙂

Dobra, mam jeszcze jednego lapka, stał sobie na biurku, ale nie używałem go bo ekran 15 i brak wydzielonej numerycznej, ale teorety trochę lepszy procek i 8gb ramu.

Spróbuję na nim zainstalować linuxa.

Skąd pobrać instalke linuxa i jaka wersja, bo chyba tego multum jest.

lap.JPG

Ok, wyłączyłem w defenderze ochronę w czasie rzeczywistym i teraz na tym „nowszy” lapku ponowna  kompilacja trwa 2min, pierwsza z włączonym defenderem 20min, teraz robię pierwszą z wyłączonym defenderem, na obu lapkach.

Podepne się przy okazji do tematu...u mnie też kompilacja trwa w h...na ESP32...w menadżerze zadań mam zużycie 100% z czego 80-95% zżera coś takiego jak rsEngineSvc ..YouTuby powiedziały że to coś związanego z ochroną przed wirusami etc...da się to (można?) Wyłączyć,uśpić etc?

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.