Skocz do zawartości

Komputer do kompilacji arduino ide

SOYER

Pomocna odpowiedź

27 minut temu, AntekBezak napisał:

@SOYER Sorry, ale nie skompiluję ci tego u siebie żeby zobaczyć ile to potrwa, poddaję się z instalowaniem tych wszystkich bibliotek.

Przecież tam są 3 biblioteki, supla, timer-master i ephemeris, pewnie piszesz o supli, jak w menedżerze bibilotek wpiszesz supla to zainstaluje Ci całą paczkę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@ethanak instaluję virtualboxa z ubuntu. Po odpaleniu linuxa co muszę wpisać żeby zainstalować ide z katalogu pobranych?

Ścieżka do pliku:   C:\Users\Komputer\Downloads

plik:  arduino-1.8.19-linux64.tar.xz

Jak potem uruchomić to IDE?

Jeszcze jedna rzecz. Teraz na win mam folder ze wszystkimi szkicami i bibliotekami, do którego ścieżka jest ustawiona w preferencjach IDE. Czy po instalacji IDE pod linuxem, mogę korzystać z tego samego(skopiowanego?) folderu? Gdzie go wkleić? Będę miał dostęp do swoich szkiców? Czy może podać tą samą ścieżkę? Czy też trzeba wszystko od nowa instalować?

19 godzin temu, SOYER napisał:

Ścieżka do pliku:   C:\Users\Komputer\Downloads

plik:  arduino-1.8.19-linux64.tar.xz

Jak potem uruchomić to IDE?

Pobierz Arduino najwygodniej w formacie AppImage na partycje wirtualnego Linuksa. Pewnie uruchomienie z Windowsowego folderu napotka problem w postaci braku prawa do wykonywania.

W środowisku LXQt trzeba jeszcze pamiętać o nadaniu praw do wykonywania dla pliku AppImage. KDE od razu reaguje na dwuklik, pytając za pierwszym razem, czy ufamy danej aplikacji.

Clipboard05.thumb.png.f383f00ec88f0902fdaf00723a00c31b.png

Pojawi sie chyba problem z uprawnieniami do portu szeregowego.

Cytat

sudo usermod -a -G dialout <username>

https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360016495679-Fix-port-access-on-Linux

Edytowano przez rziomber

8 godzin temu, SOYER napisał:

Po odpaleniu linuxa co muszę wpisać żeby zainstalować ide z katalogu pobranych?

A może lepiej pobrać bezpośrednio z Ubuntu zamiast kombinować z jakimiś współdzielonymi folderami?

Po pobraniu rozpakowujesz:

tar -xJf tam/gdzie/wsadziłeś/arduino-1.8.19-linux64.tar.xz

wchodzisz do katalogu który się utworzył i odpalasz

./arduino-linux-setup.sh

Żadnych appimagów nie trzeba i nie słuchaj jakichś dziwnych porad - ten skrypt zrobi wszystko z systemem co trzeba.

Przy pierwszym uruchomieniu utworzy się folder ~/.arduino15 gdzie Arduino trzyma swoje śmieci.

Wszystkie szkice wrzucasz do ~/Arduino

Tyle w temacie.

Co do niemożliwości uruchomienia w VB to nie pomogę... ja raczej w drugą stronę (czyli w VB uruchamiam jakiegoś Windowsa).

A jak masz starego BIOSa bez UEFI to nie powinno nikomu przeszkadzać.

A w ogóle pierwsze co się powinno zrobić po zainstalowaniu jakiegokolwiek Linuksa to:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install mc

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

3 godziny temu, AntekBezak napisał:

@SOYER Z suplą sobie poradziłem, ale z HTTPUpdateServer już nie.

HttpUpdateServer jest biblioteką przykładową przypisaną dla płytki esp. 

2 godziny temu, ethanak napisał:

A może lepiej pobrać bezpośrednio z Ubuntu zamiast kombinować z jakimiś współdzielonymi folderami?

Po pobraniu rozpakowujesz:

tar -xJf tam/gdzie/wsadziłeś/arduino-1.8.19-linux64.tar.xz

wchodzisz do katalogu który się utworzył i odpalasz

./arduino-linux-setup.sh

Żadnych appimagów nie trzeba i nie słuchaj jakichś dziwnych porad - ten skrypt zrobi wszystko z systemem co trzeba.

Przy pierwszym uruchomieniu utworzy się folder ~/.arduino15 gdzie Arduino trzyma swoje śmieci.

Wszystkie szkice wrzucasz do ~/Arduino

Tyle w temacie.

Co do niemożliwości uruchomienia w VB to nie pomogę... ja raczej w drugą stronę (czyli w VB uruchamiam jakiegoś Windowsa).

A jak masz starego BIOSa bez UEFI to nie powinno nikomu przeszkadzać.

A w ogóle pierwsze co się powinno zrobić po zainstalowaniu jakiegokolwiek Linuksa to:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install mc

Dzięki za pomoc.

Co do VB to zainstalowałem go da dysku D, ręcznie wybrałem tę partycję. Podobno nie powinno się zmieniać domyślnej partycji przy instalacji VB. Skasowałem Dzisiaj będę instalował  na nowo.

”Wchodzisz do katalogu który się utworzył”, jak wchodzę?

„Wszystkie szkice wrzucasz do ~/Arduino, czyli mój stary folder ze szkicami kopiuję i wrzucam do tego nowo utworzonego folderu~/Arduino?

5 godzin temu, SOYER napisał:

”Wchodzisz do katalogu który się utworzył”, jak wchodzę?

cd nazwa katalogu

cd - od change directory

5 godzin temu, SOYER napisał:

„Wszystkie szkice wrzucasz do ~/Arduino, czyli mój stary folder ze szkicami kopiuję i wrzucam do tego nowo utworzonego folderu~/Arduino?

Tak, tam wklej stare szkice. ~ oznacza katalog domowy, wiec /home/NAZWA UZYTKOWNIKA

(edytowany)

Tylko dzięki ogromnej mojej świętej cierpliwości dalej walczę z linuxem....

ale zaraz się poddam

chyba

Zainstalowany VB, zainsatlowane ubuntu, działa, zainstalowane ardu IDE 1.8.19, włącza się, tyle dobrych wiadomości

Więc:

teraz, jak włączyć terminal, mam go w na bocznym pasku w ulubionych ale nie włącza się, włącz się po ctrl+alt+f3

w ustawieniach VB nie mogę dodać urządzeń(esp) USB, "brak dostępnych urządzeń", zresztą po odpaleniu IDE wyskakuje komunikat o braku możliwości obsługi(?) usb i żeby wpisać w terminalu : sudo usermod -a -G dialout soyer, cokolwiek to znaczy, ale po wpisaniu wywala jakiś błąd

jak przenieść ten katalog z moimi szkicami, z poziomu win nie widzę tych folderów używanych przez ubuntu, a z poziomu ubuntu nie widzę folderów z windowsa, niby logiczne ale jak to przenieść?

HELP

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.